štvrtok 27. decembra 2012

Rok 2012 s Knihomániou

Rok 2012 ubehol ako voda. Ani by som nepovedala, ako tento rok všetko v mojom živote naštartuje a budúci rok? To bude beh na rýchlu trať... Aj keď som tento rok pocítila maximálnu možnú vyťaženosť pracujúcich ľudí na vlastnej koži, kníh a blogovaniu som sa nemienila vzdať. Držím sa zubami nechtami, aj keď si uvedomujem, že moje táranie o možných aj nemožných veciach na blogu redne ako vlasy 65-ročného dedka. Sem tam to bolo naozaj biedne, keď  moje príspevky za mesiac nepresiahli ani 5 prstov jednej ruky :O. Vášeň v knihách som ale nedokázala len tak od seba odtrhnúť a viete čo? Ja som to zvládla! Že čo? 
2012 Reading Challenge, v ktorom som si na začiatku roka 2012 dala záväzok prečítať 50 kníh. Tadá..... zmákla som to!!! A ktoré knihy to dnešný rok boli?





Tou najdlhšou knihou bola Strach múdreho muža od Patricka Rothfussa ( 837  strán) a ak rátame po stranách, tento rok som prečítala dokopy 19 338 strán. No nie je to tak horibilné číslo ako minulý rok, ale hrdá som ja dievka :D.

A teraz by mal nastať čas, kedy Vám prezradím tie naj knihy z tohoto roka. Rozhodla som sa tento rok nečíslovať, nešuflíkovať ich podľa takej či onakej obľúbenosti. Každá kniha proste mala niečo do seba, každá mala iný dej a každá by vyhrala vo svojej podkategórií. Takže toto sú moje srdcovky na tento rok :

ISKRIVÁ

REZISTENCIA 

 STRACH MÚDREHO MUŽA

POLIBEK PRO ANNU

POD VRAŽEDNOU OBLOHOU

BEHEMÓT

MILIÓN SLUNCÍ

CHARLIEHO MALÉ TAJOMSTVÁ

UBER MIR DER HIMMEL

KATASTROFA



Ďalšia vec čo sa udiala v tomto roku, doslova v slovenských končinách nevídaná, je projekt Blogeri 2012: Ocenenia tak trochu inak! . No páni už nás je v tom blogerskom svete toľko, že sa môžeme aj oceňovať.  Ďakujem všetkým, ktorí ma posunuli do nominácií PÁV ROKA a OPIČIAK ROKA. Cením si to ozaj a ďakujem. Tak pekne hlasujte a bavte sa ďalej, o to v tomto projekte predsa ide.

A čo na záver? Chcela by som všetkým čitateľom popriať to najlepšie do NOVÉHO ROKA a nech sa splnia všetky Vaše predsavzatia a túžby. A neprestávajte čítať... 


Dobré knihy, ak sú skutočne dobre a múdro napísané, sú cibrením ducha, pilníkom súdnosti, masťou na oči, lievikom múdrosti, zrkadlom cudzích myšlienok a činov, našich vlastných potom vodidlom.
Jan Amos Komenský



nedeľa 23. decembra 2012

RECENZIA : Finále Becca Fitzpatrick


  • originálny názov : Finale (Hush, Hush, #4)
  • počet strán : 440
  • vyšlo v CZ : Egmont 2012
  • kúpiť
anotácia : Poslední díl ságy.... Nora si je jistá jako nikdy, že miluje Patche. On je pro ni ten pravý, navzdory tomu, že patří k padlým andělům. Přestože její původ a osud je předurčuje k tomu, aby byli nepřáteli, Nora se k Patchovi nedokáže otočit zády.
Nyní však v sobě oba musejí najít sílu a podstoupit poslední zkoušku. Staří nepřátelé se vracejí, noví se objevují a nečekaná zrada přítele ohrožuje mír, po kterém Nora a Patch tak zoufale touží. Bojující strany jsou jasně – ale na které z nich vlastně oni dva stojí? A existují překážky, které nezdolá ani láska?

Moje pocity :

Posledný diel série Zavrhnutý. Hm... rozmýšľam, či len ja som taký magor do tejto série. A viete čo? Séria Zavrhnutý je skrátka dobrá a keď už nie kvôli deju, ktorý bol v treťom diele trošku umelo natiahnutý, tak to berte z hľadiska celkom ješitného a to ženského. Teda môjho... Patch. To je podľa mňa hlavný záchytný bod, ktorým si ma táto séria prisahámvačku omotala okolo prsta.

V knihe Finále je to všetko trošku zamotanejšie. Nora rieši celkom slušnú patáliu. Stala sa nechcene vodkyňou Nefilimov a tým pádom sa má stať nepriateľkou padlých anjelov. Myslíte, že je to jediný problém? To je práveže ten najmenší. Je zaviazaná krvavou prísahou a ohrozená je nielen jej láska k Patchovi, ale aj jej najbližší. Všetko sa skomplikovalo a je potrebné premyslieť dômyselný plán, ako všetkých a všetko prekabátiť. Blíži sa vojna medzi Nefilmi a padlými anjelmi a im zostáva až príliš málo času...

Dej začína žalostne pomaly. Ak ste nečítali knihu Ticho, mám pocit, že ju môžete preskočiť a vrhnúť sa na Finále. Dôvod je prostý. Vo Finále je pomedzi dej popreplietané všetko, čo sa udialo v predchádzajúcom diele. Takže pomedzi to nové sa dozviete všetky podstatné veci z Ticha. A teraz som vlastne pochopila, že kniha Ticho bola úplne zbytočná. ( Aj keď sa mi páčila, bola naozaj NAOZAJ zbytočná )

Do štvrťky knihy som sa celkom slušne nudila a jediný dôvod toho, že som knihu nezavrela bol tajomný Patch. No potom to nabralo spád. Páčilo sa mi ako Becca nútila svoje postavy uvažovať, spriadať plány a dejovú zápletku posunula o stupienok vyššie. Pripadalo mi to menej detinské, viac sa snažila upútať čitateľa a neustále vyvíjala na Noru aktivitu. Čo jej nevyšlo, bola záporná postava, alebo povedzme to jasne - zradca. Prvé mínus hneď na počiatku. Od začiatku bolo jasné kto ním bude a tým pádom, bol koniec o niečo menej atraktívny. Toľko sa postavu snažila od začiatku skrývať a už len to bolo strašne podozrivé. Musím jej však uznať, že aj napriek tomuto nedostatku napísala koniec veľmi akčne, emotívne a s nečakaným rozuzlením. Asi v strede knihy sa vyskytla scéna celkom pre mňa vtipná, kedy z Nory urobila autorka závisláčku a nie, nebolo to závislosťou od Patcha. Takže ďalšie mínus. Myslím si, že po tejto divnej záležitosti, to bolo v celku napínavé a naozaj dobre prepracované. Nora sa musela naučiť pretvarovať, cvičiť aby bola silná, logicky uvažovať a pripravovať sa na veľkú úlohu vodkyne. Sem tam som k nej mala výhrady, ale bola asi najrozumnejšia zo všetkých kníh Zavrhnutý. Patch bol proste Patch. Idol ženských sŕdc, dokonalý až mu všetky okvetné lístky závidia jeho krásu, správne tajomný a vždy tam kde ho treba. Páčilo sa mi, že aj ostatné postavy neostali fádne. Svoju zmenu mala v príbehu aj Vee a to celkom pre mňa nečakanú a Marcie ( stále zlá do morku kosti ), ktorá zamiešala karty veľmi zaujímavým spôsobom. Páčilo sa mi to. Keby autorka začala hneď od začiatku tak dobre aké to bolo na konci, poviem aj klobúk dole.




štvrtok 13. decembra 2012

RECENZIA : Rezistencia Veronica Roth


  • originálny názov : Insurgent (Divergent #2)
  • počet strán : 424
  • vydané v SK : Slovart 2012
  • kúpiť
anotácia : Jedno rozhodnutie ťa môže zmeniť alebo zničiť. Každé rozhodnutie má však svoje dôsledky a po napätí, ktoré vzniklo medzi frakciami, sa Tris Priorová snaží zachrániť seba a tých, ktorých miluje. Zápasí s ničivými otázkami o smútku a odpustení, identite a oddanosti, politike a láske. Iniciačná ceremónia Neohrozenosti mala byť pre Tris dňom osláv a radosti, no skončila sa krvavými bojmi. V mysliach a dušiach frakcií sa rozhostil nepokoj, napätie každým dňom narastá. Tris stojí pred výzvou. Aby pomohla sebe a ostatným, musí naplno rozvinúť svoju divergenciu, aj keď nevie, čo všetko tým môže stratiť.

Moje pocity :

Kniha Rezistencia bola jednou z najočakávanejších kníh tohto roka. Teda aby som to uviedla na pravú mieru, každý kto čítal Divergenciu sa nevedel dočkať pokračovania. Mimochodom Veronica Roth už po druhý krát vyhrala v oceňovaní Goodreads, tentoraz ako najlepší autor na Goodreads roku 2012. Takže ja som stála v rade, ktorá čakala na pokračovanie a čakala a dočkala som sa. A tak som zrazu knihu so symbolom Harmónie držala v rukách a obdivovala ten nádherný cover, kým som ju otvorila.

Príbeh nadväzuje na prvý diel a ja som urobila chybu, že som si neurobila najskôr re-reading Divergencie, pretože som bola na začiatku celkom zmätená. Predsa len po tak dlhej dobe som si nepamätala všetky tie postavy a trošku sa mi miešali. Veronica Roth ale vmiesila do deja aj nejaké útržky z predchádzajúcej knihy a postupne som sa rozpamätávala a všetko mi pekne zapadalo. Takže menšie opakovanie a hor sa do knihy.  Ak mám byť úprimná začiatok knihy mi pripadal trošku nudnejší, vôbec som sa nechytila ani na prvú akciu a nerobilo mi problém knihu zavrieť. Už som hádzala flintu do žita, keď tu v polovici ma to chytilo natoľko, že som Rezistenciu zavrela až keď prešla posledná strana a poďakovanie.

Kniha je zaujímavá tým, že tentoraz sa neocitáme len v jednej frakcií, ale beháme spolu s postavami po Chicagu aj do ostatných frakcií. Okrem frakcií, ktoré sa nám viac v príbehu otvárajú, postupne zisťujeme ako je to s divergentnými a dozvedáme sa viac o bezprizorných. Kto s kým a aké spojenectvo? A je vôbec spojenectvo možné? Len jedno rozhodnutie a všetko sa zmení...

Autorka opäť ako styčný bod deja nasmerovala na sérum, ktorým dokážu ľudí ovplyvňovať. Samozrejme musela to trošku obmeniť, pretože "opakovanie matka múdrosti" je síce pekné príslovie, ale ak mala udržať čitateľa, musela do toho vmiesiť niečo nové. No ak chcela dosiahnuť to, že by som mala z tejto informácie otvorené ústa a nemohla som uveriť čo Informovanosť vymyslela, nevyšlo jej to, pretože to bolo predvídateľné od prvého momentu, ako sa to stalo. Čo ale musím vyzdvihnúť je koniec. Pri tom som naozaj otvorené ústa mala a toto ani predvídateľné jednoducho nemohlo byť.Toto je Veronica, ktorú poznáme z knihy Divergencie. Strašný zvrat na konci knihy a nikto nechápe, kde zmizli ďalšie strany, či kde je pokračovanie a kto to má tak dlho vydržať kým to pokračovanie vôbec vyjde.

Páčil sa mi aj vzťah Tobiasa a Tris. Nebolo tam až tak veľa strán s ťuťuli muťuli, ale práve v ich povahách je tajomstvo úspechu. Tris bola v tomto príbehu až príliš obetavá, Tobias zasa ju potreboval ochraňovať. Nevedeli si navzájom povedať pravdu, aj keď viac viny by som hádzala na Tris. Bolo to až neskutočne reálne. Ich vzťah bol raz hore, raz dolu a presne tak to v živote chodí. Nič nie je ako v rozprávke. 

Ak to mám zhodnotiť ako celok, nebolo to tak dobré ako prvá časť, ale úspešne k takému hodnoteniu siaha. Bolo tam dosť zvratov, ale neoslovilo ma to ako v Divergencií, samozrejme až na ten koniec, ktorý ma zrazil na kolená. Páni to bolo fakt fest dobré!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

 a pol