nedeľa 27. apríla 2014

Hosťujúca recenzia by Zuzana : Nájdem si ťa v Ríme Tatiana Čuperková



Kniha Nájdem si ťa v Ríme od Tatiany Čuperkovej je ľahký príbeh o láske Slovenky a Taliana vo Večnom meste. Eva, mladá a atraktívna žena, vlastní malý obchodík v Trnave, v ktorom predáva talianske potraviny. Jej inšpirácia je láska k Taliansku, ktoré pravidelne navštevuje nielen z pracovných, ale aj osobných dôvodov. Počas pracovných ciest jej v Ríme robí spoločnosť zaujímavý muž, nie Talian, v ktorom nachádza oporu a zároveň si s ním kráti voľné chvíle. Pre oboch je to spojenie príjemného s užitočným. Eva však nečakala, že tá pravá láska si ju v Ríme ešte len nájde. Taliansko má veľa čarovných miest stvorených pre lásku a to jej miesto bolo v kaviarni pri Španielskych schodoch. Práve tam spoznáva nečakanú, ohromujúcu a spaľujúcu lásku Taliana. Eva nepotrebovala veľa k tomu, aby pochopila, že je to ten pravý. Cítila sa ako v rozprávke, keď navštevovala všetky magické miesta v Taliansku. No ako v každom vzťahu prišli komplikácie, ktoré ich vzťah mierne naštrbili. Je láska Evy a jej Taliana natoľko silná, aby dokázala prekonať všetky životné prekážky?


O autorke

Tatiana Čuperková, najskôr športová novinárka, dnes autorka príbehov, ktoré chytia za srdce. Vyštudovala Fakultu masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. K písaniu kníh sa dostala jednoducho, keďže vyštudovala odbor, ktorý úzko súvisí so žurnalistikou, vždy mala k slovám (hovoreným, písaným) veľmi blízko. Desať rokov v športovej žurnalistike bolo zaujímavých a splnením jej prvého sna. Tým ďalším bolo písanie kníh. A tak napísala, poslala rukopis a už to išlo.

Moje pocity z knihy Nájdem si ťa v Ríme boli hneď zo začiatku čítania veľmi pozitívne. Nakoľko som aj ja sama milovníčka Talianska, naplno som sa vžila do deja a prečítala knihu takmer na jeden dych. Autorka v knihe krásne vystihuje podstatu lásky a dnešných zamotaných vzťahov. Veľké plus by som dala za to, ako opísala Taliansko a všetky jeho zákutia úplne do detailov. Pravdou je, že Rím je magické miesto priam stvorené pre lásku, veď nie nadarmo sa mu hovorí Večné Mesto. Veľmi oceňujem výber miesta, kde sa odohráva hlavná časť deja. Premýšľala som nad zápormi tejto knihy a žiadne som nenašla. Táto kniha má všetko podstatné, čo sa v nej nachádzať má, od opisu miesta, vzťahov, romantiky až po charaktery hlavných postáv. Odporúčala by som čítanie tejto knihy pre všetky vekové kategórie, keďže je to príbeh o láske, nájde sa v ňom nejedna žena.

Charaktery hlavných postáv
Hlavné postavy, Eva, Madou a Luka sú od seba úplne odlišní. Najmä čo sa týka chlapských postáv.

Madou, pouličný predavač pri famóznej fontáne Di Trevi, sa živil maľovaním obrazov. Nemal nič nazvyš, ale aj to málo čo mal,mu stačilo na to, aby dokázal v Ríme prežiť.

Luka, zámožný právnik, nemal v Taliansku len dobré meno a kariéru, ale mal aj dobré a láskavé srdce. Aj napriek tomu, že sa o Talianoch hovorí nie ako o verných mužoch, Luka sa do Evy zamiloval hlbokou a vernou láskou. Vážil si ju a každé jej slovo.

Eva, mladá, inteligentná, šarmantná žena plná ambícií celý život túžila po láske. Nikdy ju však nenapadlo, že tá pravá láska si ju nájde priamo tam, kde to najviac milovala. V Ríme. Po všetkom, čím si v minulosti prešla, si to naozaj zaslúžila.

Recenziu napísala Zuzana Janečková.

streda 23. apríla 2014

RECENZIA : Mesto padlých anjelov Cassandra Clare


  • originálny názov : City of Fallen Angels (The Mortal Instruments, #4)
  • počet strán : 400
  • vydané na SK : 2014 Slovart
  • kúpiť
anotácia : Valentine je porazený a vojna sa skončila. Clary Frayová sa vracia späť do New Yorku k novému životu. Chce sa stať plnohodnotnou Tieňolovkyňou a zároveň sa učí používať svoju špeciálnu silu. Jej mama je zasnúbená so svojou celoživotnou láskou a Dolnosveťania a Tieňolovci si nažívajú v pokoji. A čo je najdôležitejšie: s Jaceom sú konečne spolu.
Nič však netrvá večne. Niekto vyvražďuje Tieňolovcov, rozdúchava napätie medzi Dolnosveťanmi, a to môže viesť len k ďalšej vojne. Clary nedokáže pomôcť ani jej najlepší priateľ Simon. Jeho mama totiž zistila, že je upír, a vyhodila ho z domu. A aby toho nebolo málo, randí naraz s dvoma krásnymi a nebezpečnými babami. Clary napokon zisťuje, že nešťastnou náhodou dala do pohybu sled hrozivých udalostí, ktoré môžu zapríčiniť, že stratí všetkých, ktorých miluje.

Moje pocity :

Mesta padlých anjelov som sa trošku obávala. Celé to pramenilo z toho, že sa všetko rozuzlilo v tretej knihe a ja som ani len netušila, čo Cassandra Clare môže ešte vymyslieť, aby príbeh potiahla a nenechala ma nudiť. Po tomto diele však musím uznať, že táto autorka dokáže z niečoho, čo už zdanlivo nemôže pokračovať, urobiť ďalšiu napínavú knihu, ktorá čitateľa vtiahne naspäť k Tieňolovcom. Otvorila v tomto jej svete úplne nový príbeh, ale zároveň som mala pocit poznania.

Úvod knihy patrí Simonovi, ktorého Clare rozobrala do hĺbky. Páčilo sa mi dostať sa k nemu bližšie, čítať jeho myšlienky, ako sa vyrovnáva s tým, že je upír a jeho vzťahy-nevzťahy s ostatnými postavami. Myslím, že v tejto knihe bolo Simona viac ako v iných knihách a veľmi to pomohlo. K tejto postave som sa totiž nevedela nejako dostať a v predchádzajúcich dieloch mi dosť vadil. Tu bol záchytným bodom, v konečnom dôsledku bol vlastne jeden z hlavných aktérov k rozuzleniu deja. Clary mi pripadala vyzretejšia a vzhľadom na podivné správanie Jacea, zbytočne netlačila na pílu. Jace bol zase veľmi hĺbavý a menil sa každou ďalšou stranou. Ako vždy city držal v sebe, ale keď ich už vypustil von, stálo to zato. 

A spomenul si na Valentina. Na Valentina, ktorý mučil a väznil jedinú ženu, ktorú kedy miloval, a ktorý učil svojho syna-obidvoch synov-, že milovať niečo znamená navždy to zničiť.

Táto časť bola akoby prepracovanejšia, viac nútila čitateľa premýšľať a spájať si súvisiace kúsky. Autorka si počiatočným Simonovým rozprávaním chystala pôdu, pre slušne nadbiehajúci napínavý dej. A potom čo v knihe predviedla, vie predviesť iba Clare. Vie podržať dej taký napínavý, až čitateľ jednoducho musí prečítať celé pasáže naraz a nekúskovať. 
V tejto knihe boli postavy také akoby známejšie. Užívala som si ich akoby viac, keď že som ich poznala z predchádzajúcich častí. Je zaujímavé, že v knihách kde sa nachádzajú viaceré vedľajšie postavy, si ich veľa krát neviem zapamätať, alebo aj keď sa tak stane, po čase jednoducho na ne zabudnem a spomínam si len na tie hlavné postavy. V týchto knihách sú vedľajšie postavy tak dobre napísané, tak dôverne sa dostávajú pod kožu, že je jednoducho každá dôležitá a vryje sa do pamäti, presne tak ako Clary s Jaceom. Neviem si predstaviť príbeh bez Magnusa, bez Isabelle,Maie, Aleca, Simona a ostatných. Len toho jediného sa bojím, čo z Cassandry vyvstane a čo do konca série ešte s tými postavami dokáže urobiť.

Obálka knihy je veľmi pekná. Ono ja som si to ani tak neuvedomovala ako dobre vyzerá. Prišla som na to až vtedy, keď som ju uložila k prvým trom knihám v polici. Fakt to dobre ladí a je to také, iné a zaujímavé. Bonbónik ku koncu knihy tiež pohladí nejedno čitateľské srdiečko, verné Nástrojom smrteľníkov psssssssssst... je to list. Čo na záver? Som fascinovaná, že táto autorka dokáže udržať čitateľa. Som prekvapená, aký opäť otvorený koniec tomu dala a že sa nebála, ako to budú brať fanúšikovia. Ona si vie príbeh naplánovať dopredu, ale tak že je nemožné niečo predvídať.



Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.

štvrtok 17. apríla 2014

RECENZIA : Etiketa & špionáž Gail Carrigerová


  • originálny názov : Etiquette & Espionage (Finishing School #1)
  • počet strán : 304
  • vydané na SK : CooBoo 2014
  • kúpiť 

anotácia : Štrnásťročnú Sophroniu zapíše jej mama do akadémie pre mladé dámy, aby sa naučila náležite sa správať v spoločnosti. Sophronia však čoskoro príde na to, že Prípravná akadémia mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov je výnimočná: dievčatá sa učia tancovať, správne sa obliekať, dokonale ovládať etiketu a popritom si osvojujú aj základy špionáže! Sophroniu a jej kamarátov čaká strhujúci prvý rok na novej škole.

Moje pocity :

Keď som dostala do rúk knihu Etiketu a špionáž vedela som len jedno. Bude to steampunk a tento žáner som si už obľúbila pri sérií kníh od Scotta Wsterfelda - Leviatan. Uvediem vás do prostredia. Predstavte si 19. storočie. Dámy oblečené do korzetov, spodničiek a dosť rozšafných šiat a páni preferujúci cilindre a paličky, zamiešame nejaké technoloógie, ktoré by mali byť logicky o niečo neskôr, v lepšom prípade neboli vymyslené ešte vôbec a máme tu dokonalý STEAMPUNK. Pripravte sa na lietajúcu školu, mechanopsa so super menom Pufiňuf, mechanické slúžky a lietajúcich banditov.

Príbeh sa odohráva v roku 1851, kedy je Sophronia odvedená do Prípravnej akadémie mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov. Autorka má evidentne záľubu v nezvyčajných menách a vymýšľaniu super dlhých názvov. Ako je už z anotácie a názvu knihy zrejmé, táto škola nebude len tak hocijaká škola pre slečny, ktoré sa učia správne sa chovať. Tu sa popri tom správnom chovaní učia, prečo musia bezpodmienečne nosiť vreckovku či nožnice, ako správne odpadnúť tak, aby ste strhla pozornosť len jedného muža, alebo správe klipkanie mihalnicami. V tejto škole sa dejú iné veci dámy. Tu vás nevylúčia, keď sa "náhodou" vlámete do miestnosti, kde majú štundenti vstup zakázaný. Tu vás za to ešte aj odmenia, keď nezanecháte žiadne stopy. Okrem mechanickej paráde tu však nájdete aj upírov a vlkolakov. 

Dimity sa opýtala : " Pane, nie sú nože náhodou pre mužov?"
"Vynikajúca otázka. Odpoveď je nie. Nože môžu byť pre dámu uhladených mravov dosť užitočné. Meče sú pre mužov, veľmi ľahko sa zamotávajú v sukniach. Zaobchádzanie s nožom je pre dámy vo vašom postavení omnoho vyberanejšie. Vzhľadom na štýl, ktorý diktuje súčasná móda, existuje pre elegantnú dámu vždy nejaký spôsob, ako so sebou niekam prepašovať nôž. Počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov si povieme, kde všade sa dá skryť a ako ho vytiahnuť bez toho, aby ste si pokrčili šaty."

Táto kniha má až príliš veľa plusov. Mladá hlavná hrdinka, veľmi ale veľmi čudná škola, originálny a jednoduchý dej bez zbytočných odbočiek, v tomto žánri veľmi dôležitý opis prostredia a humor. Pri tejto knihe som sa naozaj zabávala. Mala som z nej pocit, akoby som čítala Harryho Pottera v ženskom prevedení, akurát školy boli pozmenené. Z čarodejníckej sa stala špionážna. Autorka zbytočne nenaťahovala dej do extrémov. Mala danú v podstate len jednu zápletku a tej sa držala, pričom predstavovala po kúskoch Sophroniu, jej priateľov, učiteľov a školu, ktorá nemá nikdy pevný bod. Bolo to naozaj plné originality. Sophronia je mladé nebojácne dievčisko. No a čo, že má len 14 rokov. Jej odhaľovanie tajomstiev bolo dokonalé. K jej dokonalosti prispieval aj správne podrezaný jazyk, to ako sa vrhala do nebezpečenstva a bavili ma jej priateľstvá. Bolo to naozaj veľmi príjemné a milé čítaníčko.  No a keďže séria ešte iba začala, tipujem že nasledujúce časti bude samozrejme Sophronia rásť a to sa ešte len budú diať veci. Etiketa a špionáž je výborným začiatkom pre sériu kníh o Sophroniných dobrodružstvách v Akadémií pre mladé dámy.



Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA.


štvrtok 10. apríla 2014

Keď sa už knihy nevmestia do jednej knižnice alias keď MT-nábytok číta myšlienky

Marec mesiac knihy sa niesol úžasnou správou, hneď pre niekoľkých blogerov. MT-nábytok totiž niekoľkým z nás ponúkol KNIŽNICU!!! Chápete? 
Táto úžasná novinka myslím všetkých obdarovaných, totálne odrovnala. Keďže si každý mohol vybrať tú svoju vysnívanú, ja som si vybrala túto :

http://www.mt-nabytok.sk/policovy-regal-filip-3/
Volá sa Filip III. Ako vidíte má ešte aj urodzené meno, aby mohol skrášľovať našu obývačku. Knižnica mi prišla totálne vhod, keďže moja stará knižnica už praskala doslova vo švíkoch. Táto je v odtieni sonoma dub a perfektne ladí s ostatným nábytkom v izbe. Tento odtieň totiž teraz strašne frčí. Keď pôjdete do nábytku, schválne pozerajte čo všetko v tomto odtieni nájdete. 
Filipa sme skladali včera asi hodinku a skrutkovala som veru aj ja. Išlo to celkom hladko aj napriek štyrom šuflíkom / pozn. zatiaľ s každým nábytkom sme pri šuflíkoch maturovali :D /. Knižnica je pevná a kým starú knižnicu sme museli kotviť do steny, táto si stojí v pohodičke aj s nákladom bez toho, aby som sa bála, že ju do rána budem vidieť prevrátenú na zemi. Inak mi ju doviezla česká špedička a to just v ten deň vo vchode trhali starú gumu a vylievali penetrák, aby vyrovnali podlahu, takže milí špedičkári sa museli trepať okolo celej bytovky, aby mi to vyniesli do bytu. Ale ani necekli a napriek tej váhe to s úsmevom priniesli. Čo z toho v konečnom dôsledku vzniklo? No tadá :
Ako vidíte do knižnice som dala posledné obľúbené knihy a tú druhú fotku som urobila hlavne preto, aby bolo vidieť, aká je to asi výška proti ostatnému nábytku.


Filipa som vybrala aj kvôli tým spomínaným šuflíkom, pretože som vždy rozmýšľala kde si dám všetky notesy a čítačku, ktoré sa väčšinou povaľovali kade tade po byte a muž potom len frfľal, aby som si našla pre tie veci konečne miesto. No našla som si :D. A ešte jedna výhoda tých šuflíkov. Každú vec so šuflíkmi sme zatiaľ mali na kolajničkách s kolieskom. Určite to máte doma aj vy. Tieto koľajničky sú také špeci nevyskakovacie, takže mi šuflík zaiste nezostane  rukách, keď aj viac potiahnem. Takže od dnes môj Filipko bude čoraz plnší a plnší. Skúšala som čo unesie a teda klobúk dole. Zaplnila som ho úplne do popuku a zniesol to. Takže už len hurá do kníhkupectva a spraviť nájazd na knihy.
Ešte raz veľmi pekne ďakujem MT-nábytok za úžasný darček. Je super, že to pre nás robíte a určite tento nábytok odporúčam :).

utorok 1. apríla 2014

RECENZIA : Sama Sebou Lisa Renee Jonesová


  • originálny názov : Being Me (Inside Out #2)
  • počet strán : 336
  • vydané na SK : 2014 Ikar
  • kúpiť

anotácia : Sara stále pátra po záhadnej Rebecce, autorke tajomných erotických denníkov, ktoré ju uchvátili, ale i vystrašili. Mučivo túži uspokojiť požiadavky nového šéfa a čoraz väčšmi sa zamotáva do vášnivého zväzku s búrlivým umelcom Chrisom Meritom. Teraz však Sara musí čeliť aj minulosti a tá ju prenasleduje rovnako neúnavne ako Rebeccin rukopis. Zakotví v bezpečnom náručí milovaného muža a prezradí mu svoje najintímnejšie tajomstvá. Jej najstrašnejšie predstavy sa stanú skutočnosťou. Nie je však pocit bezpečia len ilúziou? Možno sa všetko obráti naruby, keď konečne vyjde na povrch pravda o Rebecce.


Moje pocity :

S erotickými románmi sa doslova roztrhlo vrece. Po mega úspešnej triológií "50 shades", sa autorky idú pretrhnúť za týmto žánrom a čitateliek stále pribúda. Takže vo svete vychádzajú stále nové a nové kúsky a čitateľky opäť očakávajú strhujúce sexi romány na pokračovanie. Spoločnou črtou týchto kníh je jednoduchý dej, prílišná rozdielnosť postáv, bohatstvo, intrigy a veľa sexu. Niektorým autorkám tento štýl písania sadne, iné zasa šliapnu vedľa. Je pravda, že nie každá dokáže bez okolkov napísať takúto knihu a k tomu ešte aj kvalitnú, strhujúcu a samozrejme pútajúcu čitateľa.
Sama sebou je pokračovanie knihy Keby som bola tebou od Lisy Renee Jonesovej. Autorka nie je zďaleka nováčikom a knihy tohto typu už má v malíčku. 
Svet hlavnej hrdinky Sary je všetko možné, ale určite nie je dokonalý. V druhej časti opäť putuje po stopách erotického denníka Rebeccy. Každý krok dopredu, je pre Saru krokom aj naspäť. Každá nová informácia ju mätie a ona zúfalo potrebuje zistiť, čo sa s Rebeccou stalo. Nielen o ňu sa však bojí. Ide tu aj o jej kamarátku Ellu, ktorá odišla na svadobnú cestu a stále sa jej neozvala a potom milovaný Chris, ktorého sa snaží zachrániť pred jeho démonmi. A nakoniec je tu ešte Sarin príťažlivý šéf, ktorý jej dáva poriadne zabrať.
Príbeh napreduje naozaj rýchlo, číta sa príjemne a postupne sa dozvedáme stále viac informácií. Táto kniha je niečím iná, než jej predchodkyne. Kým v iných knihách tohto žánru je viac erotiky ako deja, v tejto knihe je to v inom pomere. Autorka dala do príbehu aj dávku akčnosti a zakomponovala do neho detektívku. Samozrejme čitateľky verné tomuto žánru, nemusíte sa báť, že by erotiky bolo málo. Bolo jej naozaj požehnane a scény boli plné vášne, len ich nebolo až toľko čo v iných knihách, no za to boli značne prepracovanejšie. Myslím si, že tejto knihe to skôr pomohlo. Sama som bola potom zo vzťahu Sara a Chris v napätí. Asi v strede knihy, však autorka ubrala hlavnej zápletky Rebecciných denníkov a sústredila sa na vzťah Sary a Chrisa. Sara bola tentoraz v deji otvorenejšia, avšak Chris bol skoro do konca knihy veľmi neprístupný. Akoby chcela autorka schválne čitateľa na chvíľu odsunúť od hlavnej zápletky, aby čitateľ nemohol odhaliť,čo sa stane na konci. Sčasti sa jej to podarilo, ale akú takú predstavu o konci som už mala. Záverečné rozuzlenie bolo dosť rýchle na to, že ostatok dosť autorka naťahovala.
Chris otvoril v tejto časti niektoré zo svojich démonov a vzťah so Sarou bol znova poťažkaný skúškou. Dokonca autorka na konci tejto časti rozuzlila jedno zmiznutie. Samozrejme vám neprezradím ktoré, to si už budete musieť prečítať sami. Ak máte radi knihy tohto typu, určite siahnite po sérií od tejto spisovateľky. Myslím, že inak tejto knihe nie je čo vytknúť. Jediná vec, čo budete po dočítaní potrebovať, bude pokračovanie.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.