nedeľa 17. novembra 2013

RECENZIA: Pravda o večnosti Sarah Dessenová


  • originálny názov : The Truth About Forever
  • počet strán : 372
  • vydané na SK : 2013 CooBoo
  • kúpiť
anotácia :Macy mala pred sebou celé leto, no takmer všetok čas mala stráviť bez svojho priateľa Jamesona nudnou prácou v knižnici a učením sa na skúšky. Ale niekedy sa udejú aj neočakávané veci – ako napríklad stretnutie s Wesom a jeho zábavou partiou priateľov. Alebo projekt jej sestry na renováciu zanedbaného plážového domu, ktorý v nej a v jej matke prebúdza hlboko pochované spomienky na bolestnú stratu Macinho otca. No občas sa to všetko dokáže aj poriadne zamotať. Keď Macy stretne niekoho ako je Wes – chalana s minulosťou a udivujúcim umeleckým talentom – jej život už nie je ako predtým. A tak začína uvažovať o tom, či je naozaj lepšie ostať uzavretá, tak ako si až doposiaľ myslela, alebo sa odhodlať vyjsť zo svojej ulity...

Moje pocity :

Pravda o večnosti je úplne prvá kniha od autorky Sarah Dessen, do ktorej som sa pustila. Pritom táto kniha vôbec nie je od autorky jedinou. Len v Čechách a na Slovensku boli preložené spolu tri tituly.
Kniha Pravda o večnosti bola naozaj peknou, jemnou a citlivou knihou. Všetky situácie v knihe sa točia okolo ťažkého dospievania hlavnej hrdinky Macy. Ono spočiatku sa zdá, že Macy okrem straty otca nemá žiadne iné trápenia, no opak je pravdou. Macy je uväznená v dokonalom svete, kde nie je miesto pre chyby. Všetko presne nadiktované, od vzťahu, ku škole či práci. Sama si je strojcom dokonalosti, pracuje na sebe a snaží sa byť dokonalá ako jej priateľ. Svoj presne nadiktovaný svet si uvedomuje v momente, keď odchádza jej priateľ do tábora. Macy sa zrazu cíti úplne sama, zrazu si uvedomuje, že všetky city čo má, len dusí v sebe a sú na druhom mieste oproti všetkému ostatnému. Neočakávane ju však v živote stretá nové kamarátstvo a Wes, ktorý je úplným opakom toho, čo si sama pre seba určila, ako pevný cieľ.

City vychádzajú na povrch a je len na Macy pre čo a koho sa nakoniec rozhodne.

"Niektorí ľudia," povedala a ja som si nebola istá, či ma
počula, "môžu ísť ďalej, vieš, trúchliť a plakať a zmieriť sa
s tým. Alebo to tak aspoň vyzerá. Ale pre mňa... Neviem. Ne-
chcem to sfúknuť, zabudnúť. Nebolo to niečo, čo sa pokazilo.
Je to jednoducho... niečo, čo sa stalo. A ako s tou jamou, kaž-
dý deň hľadám spôsob, ako sa s tým vyrovnať. Rešpektujem
to a nezabúdam a pokračujem ďalej v tom istom čase. Rozu-
mieš?"

Macy je veľmi krehká hlavná hrdinka a veľmi sa mi na nej páčilo, ako postupne v knihe dospievala a hľadala svoje vlastné ja. Naproti tomu Wes pôsobil zo začiatku ako veľký rebel a pritom bol naozaj veľmi talentovaný a svojím životom tak trochu zlomený, inteligentný chlapec. Obaja si akoby k sebe hľadali cestu čistým a úprimným rozprávaním. Bolo to také jednoduché a pritom také komplikované.... Autorka nastavila tento vzťah veľmi jemnúčko a podávala ho presvedčivo. A nielen tento vzťah. Pomaly sa rozvíjali kamarátstva a každá vedľajšia postava mala danú svojráznu povahu. Tým pádom bola každá jedna dobre rozpoznateľná a nemýlili sa mi v deji.

"Počúvaj," pokračovala Kristy,"pravda je, že nič nie je zaručené. Vieš to lepšie než ktokoľvek iný." Prenikavo sa mi zahľadela do očí, aby sa uistila, že som porozumela, čo tým myslí. Pochopila som. "Tak sa neboj! Ži!"

Táto kniha je stavaná pre dievčatá v teanegerskom veku. Je presne taká romantická,ako vám evokuje táto jemná obálka. Zanechá vo vás množstvo pocitov a hlavne veľa rozhodnutí v tejto knihe, vás doslova tlačí nad uvažovaním a rozoberaním rôznych momentov, aj vo vašom živote. Dessen presne vedela čo robí a stačilo aby mala malú zápletku a aj tak napísala príbeh, ktorý sa dotkne nejedného srdca. Naozaj kvitujem nielen príbeh, ale aj písanie, ktoré bolo veľmi jednoduché a čítalo sa veľmi ľahko. Preklad bol ako už v poslednom čase kvitujem často, veľmi dobrý, no CooBoo sa znova nevyvarovalo množstvu preklepov a vynechaných slov. Ak máte radi jemnú romantiku s kúskom drobných životných rád, zistení a myšlienok,  je to kniha určite aj pre vás.


Za recenzný výtlačok ďakujem ALBATROSMEDIA.


3 komentáre:

  1. Už mám taký zoznam knižiek čo by som chcela na Vianoce a silno uvažujem že túto k ním pridám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zbožňujem túto knihu, podľa mňa je úplne úžasná. Páčila sa mi viac ako len počúvaj.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Od autorky som nič nečítala, ale za to som čítala kopu kladných recenzii na túto knihu, takže sa k nej určite chcem dostať.:)

    OdpovedaťOdstrániť