sobota 28. decembra 2013

Knižný rok 2013 alebo čo mi v tomto roku parádne brnklo do nosa


Tento článok ma napadol po tom, čo som si triedila knihovničku a zastala som pri každej knihe, ktorá ma tohto roku tým či oným spôsobom upútala. Chcela som sa teda podeliť ani nie o rebríček kníh tohto roka, ako skôr k tomu, čím ma knihy zaujali. Tipujem, že aspoň Medeného jazdca budeme mať viacerí spoločného :). A čo vo Vás zanechali tie vaše knihy? Ja už som prečítala veľmi zaujímavé veci z formulára v súťaži, ktorú usporiadavam :).

  • Kniha, ktorá ma prekvapila

Karanténa od autorov vystupujúcimi pod pseudonymom Lex Thomas, nie práve ten typ knihy, ktorú by ste v kníhkupectve zobrali hneď do rúk. Je to skôr kniha, vyplňujúca miesto v prázdnych policiach na potešenie oka. U nás nebola až taká známa, že by sa po nej len tak zaprášilo a aj tak ma akýmsi spôsobom dokázala pritiahnuť a bola som zvedavá. Možno tými dvoma autormi a možno zaujímavým dejom spísaným vo veľmi tajomnej anotácií.  Po prečítaní boli a sú moje dojmy stále rovnaké. Myslím, že kniha prekvapila a to nielen mňa, nakoľko bolo viacero ospevovaných recenzií a určite oprávnených. Viac sa dočítate v mojej recenzií tu.

  • Kniha, ktorá ma rozplakala, rozosmiala, úplne emocionálne vyšťavila

Na vine sú hviezdy od Johna Greena. Poviem Vám, že som na ňu čakala ako na spasenie. Keď už bola k dostaniu v kníhkupectvách, bola som medzi prvými, ktorá ju mala v rukách. Po všetkých recenziách čo som čítala som sa pripravila, že ma kniha vyšťaví a kúpila som si cestou domov aj poriadny balík vreckoviek. Príprava nadovšetko... Aj keď som bola pripravená na emocionálny príbeh, aj tak ma prekvapila. John Green sa zaradil v poradovníku na vyššie priečky mojich obľúbených spisovateľov a verte nebolo to len touto knihou. Hneď po nej som totiž dala knihu Kam zmizla Aljaška a definitívne môžem povedať, že je to PÁN SPISOVATEĽ. Viac v mojej recenzií tu

  • Séria, ktorú by som vybozkávala, s ktorou by som spala v jednej posteli a čítala ju stále dookola



Hneď v januári tohto roka som začala so sériou, ktorá ma na jednej strane odrádzala ( nemôže byť proste jedna séria, ktorú miluje toľko ľudí - to je nemožné ) a na druhej strane strašne priťahovala ( Rusko, vojna, láska ). Odhodlala som sa a prečítala si v češtine prvú časť Medený jazdec. Už v štvrťke knihy som bola presvedčená, že je táto kniha taká dokonalá a preto som neváhala kúpiť si celú sériu v nemeckom jazyku, nakoľko ako viete tretia časť vyšla v Česku len niekedy teraz + v slovenčine môžeme asi len snívať. Aj keď Česi majú naozaj nádherné obálky a myslím, že si túto sériu zaobstarám ešte raz :D. Tento príbeh je taký nádherný a naozaj je totálne mizivé percento obyvateľstva, ktorému sa to nepáči. Toto je presne ten typ príbehu, do ktorého sa bezhranične zamilujete. Tatiana a Alexander a ich príbeh je nádherný, nádherný a aj po x-tom prečítaní, stále vo mne bude vyvolávať rovnaké pocity ako po prvý raz.

  • Úplne najlepšie zakončenie série


Jedna trilógia, ktorá vlastne ani trilógia nemala byť a urobí v blogerskom svete rozruch. Je ich viac, no medzi prvými by ste určite počuli práve Naprieč vesmírom od Beth Revis. Na Slovensku bolo dosť nespokojných čitateľov, ktorý márne doteraz čakajú na druhý diel. Ikar nemal predajnosť a prvá časť tejto trilógie je bohužiaľ u nás aj tou poslednou a stále si drží miesto vo výpredajových knihách. No našťastie máme susedov, ktorí túto sériu úspešne dovydávali. A tak som sa dostala aj ja k poslednému dielu, práve v českom jazyku a k osudu lode Pamodaj Synovi a Amy. Všetko sa skončilo aj som bola naozaj šokovaná, pretože ten koniec nebol podľa mňa úplným koncom....viac však v mojej recenzií tu



  • Hrdina hrdinov roku si stále drží miesto č.1 aj tento rok


Na poprednej priečke opäť ostáva Cale - Ľavá ruka Boha. Cale sa totiž okrem toho, že vyrástol vôbec od začiatku nezmenil. Žiadne napravenie, žiadne spolucítenie...proste stále ten istý Thomas Cale, ktorý je plný nenávisti, zabíjanie, dokonalé plány a hlavne Paulovi Hoffmanonovi sa podaril u mňa jeden kúsok. Nebavia ma príbehy s bojmi a brutálne opisy. On však dokázal to, aby sa mi to v tejto knihe páčilo. To že autor čerpal z histórie. A Cale? Paul Hoffman napísal, že práve táto postava vznikla v podstate z neho a čo práve on ako mladý v živote prežíval.


  • Totálna schíza alebo dokonalá kniha?


Kto je Mara Dyerová je druhá časť paranormálnej trilógie. Prvá časť bola naozaj  ale naozaj dobrá, avšak druhá časť bola vynikajúca- úžasná.... Do konca knihy nebudete vedieť čo, kde, kto, prečo, začo a načo? Nebudete vedieť či je Mara naozaj psychopat, asociál alebo je všetko pravda a .... Chystám na túto knihu recenziu už čoskoro... Už teraz však viem, že to budú len a len klady. Milujem knihy, pri ktorých neviem pomaly ani kto som a všetko sa totálne zamotáva. Michelle Hodkin to spravila a vymotala to úplne nepredvídateľne.


  • Ku koncu ma aj tak odrovná iba Formanová 


No a blíži sa koniec roku a ja do rúk beriem knihu od autorky, od ktorej som už čítala Ak zostanem a druhú v nemčine nazvanú LOVESONG. Správne jedná sa o postavách Adama a Mie. Bola som zvedavá čo ponúkne touto knihou a popravde mala som trošku malú dušičku a bála som sa, že príbeh Ak zostanem už nič nemôže prekonať. Príbeh som si však zamilovala a tak isto Willema a Allyson.

10 komentárov:

  1. Hvězdy nám nepřály mě taky dokonale odrovnalo :) A Maru jsem právě rozečetla (tedy první díl) - jsem na ni zvědavá, názory se různí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak daj echo ako sa ti pozdávala a garantujem, že dvojka je úplne úplne úúúúúúúúúúúúúúúplne perfektná

      Odstrániť
  2. Konečne vidím u niekoho spomenutú aj Ľavú ruku Boha!:) Som rada že nie som jediná koho si tá séria (najmä Cale:D) získala, aj napriek tomu, že ako hovoríš, ani ja nemám rada knihy kde sa opisujú boje. Tu som však zožrala každú stránku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na Karanténu sa chystám, tak hádam sa mi bude páčiť.
    S tým Johnom Greenom úplne súhlasím.:)
    Medeného jazdca som kedysi začala a nedočítala, ale asi mu dám druhú šancu...:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z Karantény budeš minimálne prekvapená... Medeného jazdca si odložila? Ježiš aká chyba! Chytro sa do neho znova pusti a zamiluješ si to

      Odstrániť
  4. Karanténu sa chystám čítať, na to som moc zvedavá, už to mám doma asi mesiac, no ešte som nemala čas 8(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To poznám ... niektoré knihy ležia v poličke už dlho a neviem sa k nim dostať. Určite si ale na túto nájde čas :)

      Odstrániť
  5. Iba jeden deň :) pre mňa favorit z týchto všetkých ! :)

    OdpovedaťOdstrániť