piatok 25. februára 2011

RECENZIA : Hry o život - Skúška ohňom Suzanne Collinsová

Katniss - Gale. Katniss - Peeta..... Bóže ja som asi jediná čo ešte nemá zbuchnutú túto trilógiu. Inak nerozumiem prečo som to začala čítať až teraz. Ale viem prečo. Raz som čítala plagátik a tieto knihy boli umiestnené v literatúre pre deti, tak som sa ani neobťažovala prečítať si anotáciu. Keby som ja len vedela akú chybu som urobila. Ešte že existuje goodreads :).

                                 Je po hrách. Katniss a Peeta žijú v štvrti víťazov v  12-stom obvode. Už by malo byť po všetkom a mali by si užívať, ale nie je to celkom tak. Nič nie je rovnaké, ani jej vzťah s Galom a Peetom a ani situácia v ostatných obvodoch. Môže byť rada že sa vrátila živá, ale urobila niečo čo podnietilo ľudí z obvodov k vzbure. Navyše ju navštívi prezident Snow pred tým než ide s Peetom  na turné po obvodoch. Z Katniss a Peetu musí byť zasa zaľúbený párik ba čo viac, musia sa zobrať. Musia presvedčiť celý Panem, že sa strašne milujú. Turné ale nejde podľa predstáv sídla. V ôsmom obvode to vrie a začínajú sa vzburovať aj ostatné obvody. Čo urobiť? Utiecť? Vzbúriť sa? Navyše v lese stretne zaujímavú návštevu z ôsmeho obvodu. A čo je najhoršie začínajú 75 hry o život , tretie hry štvrťstoročia. Z televízora sa ozve veta : "Aby sme pripomenuli rebelom, že ani najsilnejší z nich nezdolajú sídlo,..." Katnis s Peetom by mali mať už pokoj ale niekto zmení pravidlá. Prečo to urobili? Má Katniss s Peetom šancu na život? Ako je to so vzťahom ku Galovi a Peetovi ?

Každopádne  napínavá kniha, ktorú som hltala a hltala a plakala a plakala . Strašne sa mi páčil ten milostný trojuholník Gale - Katniss - Peeta. Až na to, že som mala ohryzené nechty kým si Katniss uvedomila čo vlastne chce. Ale nie je sa čo čudovať jej život je predsa hotová katastrofa a nemôže si dovoliť stále sa upriamovať na vzťahy keď ide o jej život a o život jej milovaných. A po tejto knihe som zistila, že mám obľúbeného knižného chlapa. Áno výhercom sa stáva Peeta. On je proste skvelý. Znesie Katniss aj modré z neba a urobí čokoľve len aby ju zachránil. Ó Romantika...... No ktorá žena by toto nechcela. Takže to zhrňme kniha plná napínavých zvratov, romantiky .... dokonalosť? Rozhodne Suzanne Collinsová vedela, že táto trilógia bude mať úspech. Hotová droga. Väčšinou je u kníh známe že prvá je najlepšia a ostatné sa  v jej tieni strácajú. To však neplatí pre túto trilógiu. Kým prvá kniha Hry o život bola akčná tak táto zdvihla mieru akčnosti o 100%. A to som ešte nedržala Drozdajku. Takže ak uvažujete nad kúpou kníh od Suzanne Collinsovej, určite nezaváhajte.

2 komentáre:

  1. Suzanne je dokonalá rovnako ako Cassandra Clare. U mňa sú tie dve na prvom mieste.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, tuto trilogiu som citala uz davno ale aj tak som sa do nej zamilovala. Uplne ma očarila. Príbeh Katniss je zaumavý a pútavý. Súhlasím s tebou. Videla som aj Hry o život ako film a je to bajecne. Kedze uz natacaju dvojku tak sa hrozne tesim . A aby som nezabudla mas "amazing and beautiful" blog. Papa .Patty. :)

    OdpovedaťOdstrániť