piatok 18. februára 2011

RECENZIA : OHNIVÁ Kristin Cashore

Ohnivá ..... Ohnivá .... Ohnivá ...... o tejto knihe sa mi ešte dlho bude snívať. Neskutočne napísaná kniha. Ja s ňou budem hádam aj spať :))). Mala som pocit, že som s hlavnou hrdinkou prežívala všetky emócie. Keď plakala, plakala som s ňou, keď sa smiala, smiala som sa s ňou, keď sa trápila alebo uvažovala všetko som s ňou preciťovala a keď k tomu prirátam všetky ostatné postavy v knihe  na ktoré som sa tiež naviazala.... nechcela som aby kniha skončila. Otočiť poslednú stranu knihy bolo pre mňa utrpením, takže si myslím že po nej siahnem ešte nespočetne veľa krát. Inak táto kniha je presne vzorom pre príslovie, "nesúď knihu podľa obalu". Ak som pri Výnimočnej mala pocit z dokonale napísanej knihy tak Ohnivá ju doslova zožrala za živa. No proste posledné 4 dni dala táto kniha mojím emóciám dosť zabrať. Táto kniha sa dá čítať ako keby nemala predchodcu a vôbec nevadí, že nepoznáte dej z prvej knihy. Ale aj tak odporúčam prečítať si Výnimočnú a ja som nesmierne rada že tieto dve knihy spestrujú moju poličku.

Vitajte v kráľovstve Hvozdov. Kráľovstve plnom krásnych stvorení - oblúd. Teraz určite nechápete ako môže byť obluda krásna však? Takže pekne poporiadku. Obludy sú krásne nádherné stvorenia, zvieratá ako každé iné, ale na pohľad ich odlišuje všakovaké zafarbenie. Sú  krásne ale nebezpečné, lebo šalejú po ľudskom mäse a ešte viac po mäse iných oblúd. Vatra hlavná hrdinka je tiež obluda. Muži po nej šalejú zo zamilovanosti a ženy ju nenávidia zo žiarlivosti. Podľa môjho úsudku bolo krásne vidno celý dej, ako Vatra dospieva. Na začiatku bola nevyrovnaná sama so sebou a na konci to bola vyrovnaná žena.

Kráľovstvu Hvozdov panoval kráľ Nax. Keďže nezdedil po svojom otcovi žiadnu silu ani rešpekt, skôr bol pohodlný a lenivý usídlil sa mu v hlave, v jeho mysli jeho priateľ Cansrel, Vatrin otec. Cansrel sa snažil aj Vatru naučiť všelijakým spôsobom používať svoju obrovskú moc ovplyvňovať mysle, ale Vatra zjavne nemala záujem a mala podstatne iné priority a nezastávala jeho beštiálny spôsov života. Na jednej strane ho milovala a na jednej nenávidela za to čo robil. Nax zomrel a Cansrel spáchal samovraždu a tak na Naxov trón zasadol Nash. Keďže v krajine vládli nie veľmi pokojné časy Vatra s jej najlepším priateľom a súčasne s milencom odchádzajú do pevnosti kráľovny Roen kde sa stretávajú aj s kráľovninmi potomkami Nashom, Briganom, pričom Nash sa do nej skoro okamžite zaľúbi a Brigan ako sa zdá, ju nenávidí za jej otca Cansrela, ktorý napáchal v krajine viac zla ako dobra. Schyľuje sa k vojne a Vatra dostane ponuku aby v jej rodisku ( v Kráľovom meste) vypočúvala zajtacov, aby odhalila sprisahanie voči Nashovi a celému kráľovstvu. Vatra je ale nerozhodná a bijú sa v nej pocity či pomôcť kráľovskej rodine a stane sa takou beštiou ako jej otec, alebo zostane žiť život ako doteraz. V Kráľovom meste ale odhaľuje veľmi veľa dôvodov prečo zostať a jedným z hlavných dôvodov je Brigan, do ktorého sa postupne zamilováva. Je len na ňom či začne chápať ako veľmi chce Vatra pomáhať kráľovstvu alebo bude stále presvedčený že je rovnaká ako jej otec. Do deja sa zamotáva aj čudný chlapec s ešte čudnejšími očami. Ako je s tým zapletený on a o čo sa snaží? Skončí trón v kráľovstve Hvozdov v zlých rukách sprisahancov?

Vážne túto knihu odporúčam. Autorka nádherne pútavo opisuje či už prírodu, budovy, zvieratá, lásku, proste tak, že si viete predstaviť všetko od A po Z živo a doslova splývate s dejom.

9 komentárov:

  1. joj, taká som rada, že sa ti kniha páčila :) Inak super recenzia, držím palce s ďalšími!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Judit páčila? Tak prrrto..... to je slabé slovko ona bola neskutočná a od dnes ju nevolám kniha ale pôžitok :))). fakt ja som z nej doslova hotová :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nápodobne :) Ja som si tiež myslela, že výnimočná je super ale potom som vzala do ruky Ohnivú a bolo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Odpovede
    1. poznám aj chlapcov, ktorí to čítali... Len tiež treba prihliadnut na vekovú kategóriu

      Odstrániť
  5. Já vám tak závidím na tom Slovensku! U nás zatím vyšla jen Výjimečná a do překladu dalšího dílu se nikdo nehrne :( A když tady čtu jak je ještě lepší než Výjimečná..áách to je týrání toto :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Prosím neviete mi niekto poradiť knihu podobnu ako Ohniva (Vynimočna,Iskriva), Hry o život, Harry Potter či Divergencia? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť