nedeľa 14. augusta 2011

RECENZIA : Die Rebellion der Maddie Freeman Katie Kacvinsky


  • originálny názov : Awaken
  • počet strán : 368

anotácia : Jedno mesto v USA, pár rokov v budúcnosti : Maddie, 17, žije ako všetci ostatní okolo nej v digitálnom svete. Škola a stretnutia, to všetko nájde v sieti. No potom sa zamiluje do Justina, pre ktorého je skutočný život byť len offline. Spolu so svojimi priateľmi Justin bojuje proti svetu sociálnych sietí, v ktorých je všetko umelé. Tento boj smeruje proti najvyšším a teda aj proti Maadienmu otcovi, ktorý systém digitálnej školy uzákonil. Maddie je pre pohnutie sa jednou z kľúčových osôb. A musí sa rozhodnúť : Na ktorej strane chce stáť?


V ktorom svete chceme žiť - a zamilovať sa?


Dej :

Máme tu rok 2060 a digitálny svet. Ľudia nechodia von a sú zavretí doma na počítačoch vyspelej technológie a z domu pracujú, navštevujú digitálnu školu, dohadujú si stretnutia na všemožných miestach sveta vo svojej obývačke. Načo chodiť von keď mám všetko doma však? A v tomto svete žiej Maddie Freemanová.

Maddie je mladé 17-ročné dievča, ktoré denno denne chodí do digitálnej školy, pomedzi to si chatuje s priateľmi a snaží sa sekať dobrotu. Ako 15-ročná si totiž trochu porebelovala. Pridala sa do skupiny proti digitálne škole a teda ohrozila svoju rodinu a najviac svojho otca, vynálezcu digitálnej školy. Teraz sa snaží vybudovať si u neho dôveru, no darí sa jej to napriek parádnemu sekaniu dobroty len málo. Spomedzi všetkých priateľov na sieti sa zjaví Justin, s ktorým má zrejme viac spoločné a tak ju pozve, aby sa s ním stretla osobne.

Za všetkým hľadaj chlapa

Je krásny, inteligentný, tajomný a neodolateľný. Má svoje názory na svet a vie si ich patrične obhájiť. Cení si ľudí a snaží sa im pomáhať a zbaviť sa toho digitálneho sveta. Objaviť čo je za hranicami siete. Maddie si pri ňom začína uvedomovať, čo je pre ňu dôležité a chce začať naozaj žiť v svete, ktorý nie je online. Prehodnocuje svoj doterajší život a rozmýšľa na ktorú stranu má prejsť. Zraniť svoju rodinu a zahodiť za hlavu všetko na čo bola doteraz naučená a postaviť sa na svoje nohy a prežiť život plnými dúškami?

Cit, láska, priateľstvo....

Keď jej Justin ukáže ako sa žije naozaj, Maddie si nielen uvedomuje aký skvelý život by bez digitálneho sveta mohla viesť, ale aj to, že ju Justin strašne priťahuje. Čím dlhšie je od siete tým rýchlejšie sa u nej začínajú prejavovať city nielen k Justinovi ale aj to, že má naozajstných priateľov, ktorých v podstate nikdy nemala. Doteraz mala predsa len priateľov v sieti a kto jej zaručí že sú ozajstní? Všetko nové jej mätie hlavu, všetko čo doteraz poznala je úplne iné. Všetko prežíva všetkými dúškami a uvedomuje si ako ju sieť a otec doslova držia v pazúroch, vo svojej moci a nedovolia jej ísť svojím smerom. Dokáže Maddie dať zbohom všetkému v čo ju od detstva učili a pôjde si za svojím cieľom? Je naozaj digitálny svet taký úžasný ako si všetci myslia? Dokáže sa vzoprieť svojmu otcovi a dokázať mu ako veľmi sa mýli?

Moje pocity :

Tak toto bolo čítanie... Po recenziách a nemeckých reklamných sloganoch a veľkých ováciách som podľahla. Priznám sa, že som čakala parádnu bombu a veru som sa dočkala. Tak čo sa mi tak páčilo?

Stav budúcnosti nie až tak vzdialenej a predsa takej, pri ktorej sa vám krútia myšlienky v zmysle : " To by sa raz naozaj mohlo stať." Už teraz sme na sieťach počítačoch všeobecne dosť veľa času, tak prečo nie myšlienka práve digitálneho sveta? Všetko do podrobna opísané tak, akoby som sa nachádzala priamo v deji, som prežívala s hlavnou hrdinkou Maddie všetky jej trápenia, jej nálady, jej nachádzanie toho, čo nikdy nezažila. Od lásky cez priateľstvo, akciu či muky, chytanie živého stromu a ozajstnej trávy (áno aj to robila vo svojom živote po prvý raz lebo verte neverte v digitálnom svete sú aj stromy a tráva umelé ), naozajstného mora a západu slnka.... Všetko to bolo tak nádherne opísané a len s ťažkosťou som od knihy odchádzala.
Celý vzťah Maddie s Justinom bol tak dokonalý. On je záchranca všetkých a len seba nechce a nevie zachrániť na úkor svojej práce, ktorú popri tom ešte aj miluje. Ona si je neistá, no vie že mu dôveruje a že ho miluje a chce pre neho to čo on robí pre ňu. To vám bola lovestory :).
Maddiein otec a jej matka - doteraz nechápem ako tí dvaja vlastne vôbec môžu byť spolu. On je zakladateľom digitálnej školy a urobí všetko preto aby zlikvidoval rebelov a udržal si svoju pozíciu a jej matka je zasa zástancom všetkého čo bolo kedysi pred tým než sa svet zvrhol len na sieť.

Jediné čo ma na knihe naštvalo je :
S koncom knihy proste nesúhlasim a bodka ! Ja chcem pokračovanie, toto nemohlo tak skončiť. Dúfam, že si autorka pripravila prekvapenie a len nám ho nikomu nechce prezradiť.

Inak som z knihy totálne hotová. Katie Kacvinsky pracovala pred tým než začala písať ako modelka a učiteľka. Žije v Oregone v USA a Awaken je jej prvá kniha. Nakoľko sa mi kniha veľmi páči, len ťažko tomu uveriť že je naozaj prvá, pretože z môjho hľadiska sa jej nedá nič vytknúť.

A aby som nezabudla.... Na nemeckých blogoch ostro kritizujú obálku a názov ktorý ku knihe pridelilo vydavateľstvo. No asi budem jediná, ktorá k tomu povie, že až takú chybu Nemci neurobili. Die Rebellion der Maddie Freeman je v preklade Rebelstvo Maddie Freemanovej, takže to je v poriadku a neviem prečo sa nemecké blogerky rozhodli, že je to až taký prešlap :O. Obálka síce nie je to pravé orechové teda ako originál, ale ak to prirovnám ku niektorým obálkam napr. z českej alebo slovenskej nevydarenej tvorby coverov , je to oveľa lepšie. Hanbiť sa určite nemusia.





1 komentár:

  1. Na tuhle knížku jsem minulý víkend v Německu koukala a vůbec jsem si to nespojila s tou originální obálkou... ale nepřijde mi tak strašná, stejně jako ten název, přesně jak říkáš

    OdpovedaťOdstrániť