streda 1. januára 2014

RECENZIA : Kto je Mara Dyerová? Michelle Hodkin


  • originálny názov : The Evolution of Mara Dyer (Mara Dyer, #2) 
  • počet strán : 456
  • vydané na SK : SLOVART 2013
  • kúpiť 
anotácia : Paranormálny román. Mara Dyerová vie, že sa nezbláznila. Dokáže zabíjať svojou mysľou a Noah zasa tou svojou liečiť. Mara vie aj to, že Jude nie je len halucinácia. Nedarí sa jej však presvedčiť rodičov a lekárov, že nepotrebuje psychiatra ani hospitalizáciu. Jediný, kto jej naozaj verí, je Noah. Mara má však oňho strach, je preňho nebezpečná – pri ich prvom bozku ho totiž takmer zabila. Spoločne však pátrajú po tom, ako Jude prežil zrútenie inštitútu na Rhode Islande a prečo vie o Mariných schopnostiach viac než ona sama... Druhé pokračovanie knihy Čo sa stalo Mare Dyerovej?

Moje pocity : 

Po výbornom prvom diele o Mare som dostala do rúk ten druhý. Kým prvý diel som ospevovala a jediné čo som mohla naozaj vytknúť je obálka, na ktorej sa zanechávali otlačky prstov + podobala sa zamatu a ten materiál nemám rada, tejto knihe nemôžem vytknúť ani ň.

Prvý diel bol zakončený tak, aby čitateľ doslova prahol po nasledujúcej časti. To, čo však autorka spravila v tejto knihe, už hraničí s hystériou. Pretože tomuto sa hovorí CLIFFHANGER dámy a páni a kto má čakať na tretiu časť po niečom takom? Ale ideme pekne po poriadku...

Mara sa opäť prebúdza na psychiatrií. Nikto jej opäť neverí a vďaka bohu, existuje aspoň Noah. A opäť sa ponárame do príbehu, v ktorom je všetko úplne šialené...alebo nie? Michelle Hodkin zvýšila úroveň príbehu a ak som bola pripravená na psycho a to, že v tomto sa už nedám ošmeknúť, budem mať dej prečítaný od začiatku, keďže v prvej časti som sa poučila, bola som na totálnom omyle. Celý dej sa totiž budete opäť zmietať v tom, či je Mara naozaj schizofrenička, alebo je všetko čo sa robí pravda. Dej je taký zamotaný, že som už pomaly nevedela ani kto som ja. Okrem toho to nestojí len na jednom bode, keďže kniha ako taká stále napreduje, nie je hluché miesto a ani jedna situácia v knihe nebola napísaná zbytočne.

" Bolo mi zle. Svaly som mala stuhnuté a ubolené a pri uvoľňovaní krku mi praskali stavce. Pokožku som mala horúcu a pri každom dotyku s oblečením sa mi rozpálilo celé telo. Mala som pocit, že niečo so mnou nie je v poriadku - akoby ma v noci bol ktosi prelial do tela niekoho iného. "


Všetko je neskutočne tajomné a dej stále len 
graduje, takže odložiť knihu je doslova nemožné. Nemožné je odhadnúť každý nasledujúci krok v knihe, nie to ešte koniec. A ešte každý krok malý aj veľký z tejto alebo predošlej knihe, všetky proste majú v deji nejakú rolu a niekde sa odzrkadlia.
Postavy v knihe sú prepracované neuveriteľne dobre. Tam kde Hodkin šľahla psycho osobu, až vás mrazilo keď ju opísala a dala ju do deja s mrazivým podtónom. Tí, čo sa ich nič netýkalo, sa len pozerali na Maryin osud a slepo verili, že je šialená. Mara a Noah ma svojimi činmi uvádzali do vytrženia, keď sa v tej motanici rozuzľoval aj ich vzťah. A musím povedať, že bol veľa krát krásne otvorený a emotívny.

"Jediné, po čom túžim, si ty,"povedal. " Nemusíš si ma vybrať - teraz ani nikdy, ale ak si ma vyberieš, potom ťa chcem slobodnú."

Opäť vyzdvihujem aj preklad, nakoľko kniha by mohla byť akokoľvek dobrá, ale ako všetci vieme preklad to dokáže pokaziť. Tento bol opäť super zvládnutý a kniha sa čítala doslova na jeden dych. Obálka je toho materiálu čo predtým, avšak už je jemnejší. Odtlačky prstov nie sú, nakoľko aj obal ako taký, je svetlejší. Ak stále uvažujete nad prečítaním týchto kníh, zaručujem že tieto knihy sú prudko čitateľné. Stále tvrdím, že kniha Kto je Mara Dyerová je jedna z najlepších kníh tohto roku. To je kniha, na ktorú po prečítaní len tak nezabudnete a jej dej vám bude ešte stále rezonovať v hlave.




Vydavateľstvu Slovart veľmi pekne ďakujem za recenzný výtlačok.

1 komentár:

  1. No, mne práve tá zamotanosť už pri jednotke nesadla, ale chápem, čo na tom ľudí baví na druhej strane.:)

    OdpovedaťOdstrániť