sobota 8. februára 2014

RECENZIA : Beznádejná Collen Hooverová


  • originálny názov : Hopeless
  • vydané na SK : 2014
  • počet strán : 328
  • kúpiť

anotácia : Sky začne chodiť do školy až krátko pred osemnástymi narodeninami, dovtedy ju doma vyučovala adoptívna matka Karen. Nikdy proti tomu neprotestovala - ak jej v živote niečo chýbalo, tak len televízia a internet. Chce však študovať na vysokej škole, je teda načase prísť medzi vrstovníkov. Spolužiaci ju však prijímajú nepriateľsky. Okrem jedného čudáka, geja a mormóna. A okrem pekného chlapca Holdera, ktorý sa jej akosi pričasto pletie do života. Holder je beznádejný prípad a Sky vie, že by sa s ním nemala stretávať. Ale ako, keď spolu chodia do školy a on sa o ňu zaujíma až priveľmi? Čoskoro zisťuje, že Holder vôbec nie je taký, ako sa obávala, citové puto medzi nimi nezadržateľne mocnie, ale v intímnych chvíľach Sky podlieha panike...
Jedného dňa u Holdera náhodou natrafí na starú fotografiu, z ktorej pochopí, že sa s ním a s jeho sestrou poznali už ako deti. Práve Holder bol svedkom toho, ako Hope, dievčatko od susedov, neznáma žena uniesla zo záhrady ich domu. Kto je vlastne Sky a čo má spoločné s nešťastím malej Hope?
Dávno zabudnuté či vytesnené spomienky sa vracajú a Sky zúfalo dáva dohromady skladačku svojho života od zvláštneho správania adoptívnej matky až po desivé rodinné tajomstvo z detstva. Našťastie je tu Holder a šanca na návrat do normálneho života plného lásky a vášne.

Moje pocity :

Dostala sa mi do rúk opäť new-adultovka. No nehovorila som, že je trh už nimi presýtený? Hovorila som však aj to, že nie každá je dobrá.... Kniha Beznádejná je viac než dobrá. Je vynikajúca... Nie-nie-nie... Ešte lepšia. 
Prvý pohľad je opäť úplne klasický pri tomto žánri. Sky študovala do osemnástich narodenín doma a je čas na zmenu. Takže posledný ročník ide skúsiť školu. Avšak len čo príde zistí, že nemá medzi spolužiakmi veľmi dobré renomé. Jediná kamarátka odcestovala na celý jeden rok a okrem geja Breckina, nemá oporný bod hádam v nikom. Holder opäť zlý chlapec s pochybnou povesťou ale neuveriteľne sexi na to, aby po ňom pokukovala polovica nežnejšieho pohlavia v škole a veruže aj mimo nej. Spojenie ich povestí je ideálnou kombináciou pre tento príbeh. Avšak prvý pohľad KLAME! Nie je to len tak obyčajné a ako príbeh postupuje, príde na dosť tvrdý rodinný príbeh. Autorka dala do tejto knihu ťažkú tému a popasovala sa s tým celkom vierohodne. Nič neprikrášľovala a postavy vykreslila v ťažkých situáciách, povedala by som, dosť realisticky. Pri tomto všetkom sa však kniha čítala veľmi dobre a strany ubiehali rýchlejšie, než stihnete lusknúť prstami. Takže vychváliť treba jednoznačne autorkin štýl a samozrejme pani prekladateľku.
Kniha začína 28. októbrom, kedy sa v živote Sky niečo zmenilo a následne pokračuje dňami, mesiacmi pred tým ako to všetko začalo byť viac než zlé. Páčilo sa mi, že autorka zvolila práve tento typ kapitol, kedy sú rozdelené na dni. Celý dej je teda v dosť rýchlom spáde, keďže trvá 3 mesiace. Neviem prečo mi to pripadalo ako dlhší čas. 
Postavy boli naozaj dobre premyslené a určite som odpustila autorke to, že vedľajšie postavy neprepracovala viac. Hooverová sa totiž úplne upla a oddala v písaní práve na Sky a Holderovi,  a tým aj prepracovala ich správanie sa do detailu. Sky je úplne úžasná hlavná hrdinka. Na začiatku je totálna pohoďáčka, nerozčúli ju len tak hocičo. Má v sebe dostatok humoru, má výstižné komentáre a reakcie. Jednoducho je jedinečná. Holder k nej pasuje ako skladačka puzzle. Nedá sa ničím a nikým odradiť, je dostatočne provokatívny,vie veľmi dobre odôvodňovať zbrklé reakcie :D, sexi a chápavý. Skrátka chlap, ktorý v normálnom svete neexistuje. 
Spomenula som ťažkú tému v deji a musím uznať, že jednotlivé scény naozaj neboli práve med lízať. Postavy však nepokrivkávali ani v tomto momente, kedy ich správanie bolo adekvátne k ich situácií. Tiež ma zaujalo ako dokázala Hooverová plynulo prejsť z dokonalého sveta prítomnosti, na traumatický miš-maš v minulosti, bez toho aby to nedávalo zmysel resp. aby to bolo umelé. Bolo to totiž úplne prirodzené, pretože autorka do deja vnikala postupne, jemne prezrádzala čo bude nasledovať bez toho, aby čitateľ mal čo i len tušenia čo bude nasledovať a do akých krajností to dokáže doviesť. Teda ten ( ako ja ), kto si neprečíta anotáciu. A možno aj ten čo si ju prečíta :).
Kniha má naozaj veľmi výstižný názov a počas čítania sa dozviete aj iný dôvod, prečo práve Beznádejná. Ak hľadáte niečo romantické prešpikované emóciami, zároveň prudko čitateľné, je určite dobrá voľba, otvoriť práve túto knihu.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu IKAR.

5 komentárov:

  1. Bez naděje si chci moc přečíst. Na tuhle knížku jsem četla samé kladné recenze, tak snad nezklme. =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa ti páčia knihy typu PTL, Krásna katastrofa, Easy a tým podobné, určite nebudeš sklamaná. Povedala by som, že táto sa v tom žánri radí do tých vrchnejších priečok :)

      Odstrániť
  2. Milujem Krásnu katastrofu, tai by sa mi mohlo aj toto páčiť. :)
    Knižku som chcela ešte keď mala len výjsť. teším sa na ňu :) a videla som len kladné recenzie zatiaľ. :

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čo by ste odporúčali čítať po tejto knihe ? Nejaký podobný dej ? :)

    OdpovedaťOdstrániť