pondelok 25. augusta 2014

RECENZIA : Dôvod dýchať Rebecca Donovan


  • originálny názov : Reason to Breathe (Breathing, #1) 
  • vydané na SK : 2014 Noxi 
  • kúpiť

Týranie nespoznáte len modrinami na tele. Zbadáte ho aj na správaní a akejsi vyhýbavosti od ostatných ľudí. Na Emmu by to nikto nepovedal. Je krásna, je inteligentná, venuje sa mimoškolským aktivitám, je najlepšia hráčka futbalu, jej priemer je 1 a vysoké školy sa idú o ňu potrhať. To čo sa však odohráva za zatvorenými dverami jej izby, by nikto nečakal.

Po smrti otca a maminej alkoholovej depresie, kedy sa o ňu nezvládala postarať, je Emma zverená do opatery strýka a tety. Snaží sa byť nezaujímavá a nedostupná, pretože sa bojí, aby nikto nevidel čo má na tele. Jej jediná kamarátka Sara, ktorá je jej úplným opakom niečo tuší, ale ani zďaleka nevie aké zlé to je. Aký taký kolobeh jej života však nabúra nový študent Evan. A kým ona sa snaží predstierať ako ním opovrhuje, on sa snaží preniknúť cez jej bariéru. Emma pociťuje, že potrebuje zmenu a chce naplno žiť a preto hľadá obkľuky, ako dosiahnuť svoje šťastie. So zmenami vypláva na povrch aj jej tajomstvo a je len na Emme či sa mu postaví zoči voči.

Kniha od Rebeccy Donovanovej vychádza onedlho vo vydavateľstve Noxi a pri príležitosti dozvedieť sa o nej viac, som dostala recenzný výtlačok tejto knihy. Samozrejme som vedela, že existuje, ale nejak som jej neprikladala toľký záujem. Aj napriek výborným hodnoteniam, som bola voči nej dosť skeptická. Možno to bolo obálkou a verte, že tá slovenská je oproti originálnej naozaj pekná, alebo anotáciou, ktorá až príliš vypovedá o nie práve najpríjemnejšej téme. 

Autorka zabrdla do týrania v rodine a mám pocit, že v určitých zlomoch knihy to nezvládla. Neviem čím to je, ale na trh začínajú vo veľkom pribúdať knihy s ťažkou tématikou. Rebecca Donovanová vystavala príbeh, ktorý mal byť silný, mal vypovedať o tom, aké je dôležité neschovávať sa do seba a dôverovať aj iným ľuďom, aj vtedy keď tí najbližší, sú práve tými obávanými. Hlavná myšlienka bola zrejmá už od začiatku knihy a žiaľ ničím iným ma kniha nezaujala. Hlavnú hrdinku totiž vykreslila až príliš dokonalú, aby prežívala z psychologického hľadiska takú traumu. Jednoducho si neviem predstaviť, ako pri tých všetkých aktivitách, ktoré Emma mala, dokázala skrývať týranie. Tak isto aj jej najlepšia kamarátka Sara, ktorá sa na ňu pozerala každý deň a už len z hľadiska toho kamarátstva, ju napriek všetkému mala podržať / nie v zmysle tajenia / a konať. Situácie boli príliš nereálne a nie som si istá, či autorka čerpala z nejakých psychologických štúdií. Neviem si totiž predstaviť, aby sa jedno dievča nedokázalo vzoprieť, hlavne keď nemalo žiaden racionálny dôvod, prečo by sa nemala ozvať. Myslím, že ak už autorka chcela hlavnú hrdinku ťahať do situácie, z ktorej nemôže von, mala tam vtesnať niečo vážnejšie, kedy by naozaj nemala na výber a MUSELA to tajiť.
Je zaujímavé, že som dosť krútila nosom nad viacerými podnetmi v knihe a aj napriek tomu, sa stránky akoby obracali sami. Štýl autorkinho písania je sám o sebe výborný, pretože som knihu prečítala naozaj v rekordnom čase. Skvelé boli aj konverzácie, hlavne tie sarkastické medzi Emmou a Evanom. Keď sa doťahovali mala kniha zrazu šmrnc. Apropo Evan. Je možné, že autorky majú nejakú zázračnú schopnosť, zakryť hlavnú hrdinku mužskou postavou? Pretože jediná postava, ktorá mi v knihe naozaj pasovala bol Evan. Bol drsný, mal ako vždy tie najlepšie proporcie a vždy povedal to, po čom ženské srdce piští. Správne romantické momentky, boli v niektorých situáciách také úžasné a autorka to schladí tým, ako celú tú atmosféru hlavná hrdinka zabije jedným odmietavým gestom za druhým. Chápem, že aj love story chcela nejak zaujímavo do príbehu vtesnať a zamotať ho, avšak vyznelo to zbytočne umelo a príliš rovnako ako iné knihy z tohto žánru. Všetko na tej knihe pritom mohlo byť oveľa lepšie, keby z toho vyťažila viac.
Neviem či majú autorky v osnove pred písaním body, ktoré musia v knihe použiť a ja sa ich naozaj vo veľa knihách snažím prehliadať, alebo sa chcú podobať, či nebodaj sa boja vyjsť s niečím novým. Tu bolo veľa podobností. Dôvod dýchať si určite čitateľov nájde. Ak máte radi knihy typu Beznádejná, Easy či Tahle píseň ti změní život, možno si tú knihu užijete. Nájdete v nej presne podobný osudya povahu hlavnej hrdinky a tak isto aj prostredie, do ktorého je dej zakomponovaný.

KLADY

  • téma, pri ktorej budete premýšľať čo by ste robili v koži hlavnej hrdinky
  • rýchle čítanie
  • skvelá mužská postava v deji
  • nečakaný záver na navnadenie k prečítaniu ďalšej časti
ZÁPORY
  • príliš krehká a umelá hrdinka
  • tajenie týrania, kvôli nezmyslu
  • veľa podobností s inými knihami

 a pol mesiačika

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete zakúpiť tu.


5 komentárov:

  1. Pekná recenzia :)
    páči sa mi viac než tie pred tým :)) Ešte by som možno oddelil ten posledný odsek medzerami, ale to je detail :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. docitala som a teraz co????? kniha ma dost rozculovala, ale chcem vedietm co bude dalej!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prečítala som tu knihu a úplne ma ten koniec domotal.. neviem či prežila alebo zomrela.Viem možno to znie divne ale mohli by ste mi napísať či prežila alebo nie? A či ostatne dve knihy ktoré vyndu budu k tomu súvisieť. Dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ale spoilerovať nemôžem...skús si ten koniec prečítať ešte raz a pochopíš + ďalšia časť je pokračovaním príbehu o Emme : „Strávila som väčšinu svojho života snažením sa dosiahnuť budúcnosť, ktorá však stále neprichádzala; a snažila som sa aj vyhýbať sa minulosti, ktorá ma nechcela pustiť. Nepamätám si, že by som niekedy začala žiť v okamihu, v prítomnosti, v tej sekunde, v ktorej som práve bola.“
      Zápas Emmy Thomasovej o vytúžený domáci život dospel do srdcervúceho záveru v poslednej kapitole Dôvodu dýchať. Teraz Emmine tajomstvo vyšlo na povrch, ale jej mučiteľka jej nemôže viac ublížiť. Emmu však neustále prenasleduje tá noc. Modriny môžu vyblednúť, ale jazvy a strach zostanú. Ako napraví svoj život, keď stále sotva dýcha? / Sotva dýcham február 2015 Noxi /
      PS: Dúfam, že som pomohla :)

      Odstrániť
    2. Dakujem ti ešte raz veľmi pekne :)

      Odstrániť