nedeľa 15. mája 2011

RECENZIA : Die Stadt der verschwundenen Kinder Caragh O' Brien


  • originálny názov : Birth Marked
  • počet strán : 464

anotácia : 
Mladá Gaia patrí so svojou matkou k najdôležitejším ľuďom jej spoločnosti. Ako pôrodná asistentka musí každý mesiac odovzdať za múry mesta troch novorodencov - taký je zákon. Nikdy sa nikto neodvážil vzoprieť sa tomuto zákonu a nadvláde. No potom sú Gainy rodičia zatknutí a dievča pátra po tajomstve mesta za múrom a za osudom zmiznutých detí.....

Dej :

Svet o približne 300 - 400 rokov. Všetky zdroje energií sú vyčerpané a ľudia hladujú a sú stratení....Ale nájde sa na svete aj miesto kde všetko znova ožíva. Enkláva (oddelené územiemiesto ohraničené cudzím prostredím). Ľudia, ktorí v nej žijú majú všetko potrebné k skoro dokonalému životu. Jediné čo tu nie je dokonalé je práve zdravie. Deti aj dospelí trpia rôznymi genetickými poruchami a najviac ich sužuje hemofília. Je to genetická porucha, ktorá spôsobuje nedostatočnú tvorbu bielkoviny krvnej plazmy, a tým aj nedostatočnú zrážanlivosť krvi a zastavenie krvácania po poranení. Ľudia za múrmi Enklávy sú síce zdraví, ale chýba im dostatok jedla, vody a žijú vo veľkej biede. 


Navyše každý mesiac, musia prvé 3 narodené deti z každého jedného sektoru odovzdať za múry Enklávy. Enkláva sľubuje pre tieto deti blahobyt, bude o nich perfektne postarané a navyše rodičia týchto detí dostanú následne od Enklávy odmenu v podobe jedla či vody. Niektorí svoje deti doslova ponúkajú, len aby sa mali ich deti čo najlepšie, iní držia deti zubami nechtami a nechcú aby im ich zobrali. Gaia a jej matka sú pôrodné asistentky ( nazvime ich babice, príde mi to vhodnejšie ). Sú pri pôrodoch zo svojho tretieho sektora a vždy poslušne odnesú čerstvo narodené deti za múry. Nikto sa nepýta prečo, jednoducho je taký zákon a nikto sa neodváži vzoprieť. No jedného dňa Gaia príde domov a zistí, že sú jej rodičia zatknutí a väznia ich v Enkláve. 16-ročná Gaia to nemala zrovna ľahké, keďže jej dvoch starších bratov tiež ako malých odniesli za múry. Jediný kto zostal jej rodičom je ona pretože má jazvu na tvári od popáleniny, je pošpinená....Enkláva ju tým pádom nechcela. Teraz sa už nemôže spoliahať na matku a musí sa sama postarať o bezchybné pôrody. Enkláva začne ale požadovať za mesiac až 5 detí. Prečo?




Gaia sa rozhodne zachrániť svojich rodičov a pomocou známeho sa dostane za múry Enklávy. Tam zisťuje prečo sú jej rodičia uväznení a  pri neskutočnej neprávosti zachráni dieťa a vzoprie sa tým zákonom Enklávy. Čo čert nechcel brat Irirs ju poveruje úlohou aby rozlúštila hádanku a tým oslobodila svojich rodičov, seba  a všetkých na ktorých je zaléží. Len či sa jej to podarí... Kde sú jej rodičia? Prečo ich pred ňou ukrývajú? Čo je za záhadným písmom a prečo sa vlastne odnášajú novorodenci za múry Enklávy? Jediný, kto jej pomáha je seržant Leon aj keď Gaia naozaj netuší prečo to robí. Stratená v cudzom meste, stratená v myšlienkach, stratená v neprávosti celého systému Enklávy chce dať všetko doporiadku. 


Moje pocity :


Dokonalo napísaná dystópia pri ktorej doslova nedýchate a každou kapitolou sa chcete dozvedieť viac a viac. Svet, ktorý autorka opísala je tak dokonale neskutočne skutočný. Ach inak píšem recenziu bezprostredne po prečítaní knihy a som v nemom úžase. Gaia napriek tomu že má len 16 rokov je babica. Však ona je pri pôrodoch :O a teda má neskutočne dobré srdce. To, že miluje svojich rodičov bezhraničnou láskou sa je uprieť nedá, keď kvôli nim napriek možnej smrti odchádza za múry mesta. Som fascinovaná, že napriek všetkému čo sa deje naokolo, sa dokáže udržať pri zdravom rozume. Netuší čo jej rodičia urobili, ale chce sa to dozvedieť a verí im. Vie, že konajú len to najlepšie. Ten, ktorý jej stojí za chrbtom a pomáha jej je seržant Leon. Leon je syn najvyššieho protektora. S ním sa tiež život nemaznal aj napriek tomu, že po celý život žil v blahobyte. Len kým na to Gaia dojde trvá to celú večnosť. Neverí mu a veľa krát som hádzala do nej imaginárne veci nech sa spamätá. Na druhej strane mala na to právo. Už sa nedalo veriť ničomu a nikomu. V tej situácií by som jednoducho nemohla byť a to mám oveľa viac rokov než ona. Musela dospieť veľmi skoro...tá obetavosť... tá láskavosť....tá  priebojnosť hrdinky. Obdivujem ju.
Napínavý dej, zvraty a neskutočne emočne opísané siuácie mi popravde dali zabrať. Moje nechty sú obhryzené, moje okuliare zarosené.... Dámy a páni toto je kniha s veľkým K a ja ju mám v poličke :D.... Nieže by som sa chválila ale CHVÁLIM!!!!! 
Druhá časť s názvom Prized by mala vyjsť 8. 11.2011 a určite si ju nenechám ujsť. Knihe dávam 5 mesiačikov a keby aj 10 aj 20 aj milión. Krása, neskutočné, nádherné.................................




Vopred sa ospravedlňujem za chyby v texte.... písané horlivo a narýchlo :)

5 komentárov:

  1. Pekné... jednoznačne prečítam, ak nájdem anglický e-book :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělá recenze, jen jsi mě víc nan čtení knihy navnadila. Mám ji v merku už dlouho.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. syki fakt odporúčam, bože však ja nad knihou ešte stále premýšlam a vieš čo mi to dalo námahy nespoilerovať??? proste Gaia je od dnes mojou hrdnikou a Leon je najúžasnejší muž pod Slnkom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. nevies, ci to vydaju aj v slovencine? ja zas neviem moc dobre po anglicky...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. toto ani zďaleka netuším... akurát čítam v nemčine druhý diel z tejto dúfajme trilógie, ale o túto autorku asi ešte nikto z vydavateľstiev slovenských neprejavil záujem...takže je to vo hviezdach :)

    OdpovedaťOdstrániť