pondelok 30. mája 2011

RECENZIA : Göttlich verdammt Josephine Angelini


  • Originálny názov : Starcrossed
  • Počet strán : 496



anotácia : Osudová láska, staroveký spor, božské dedičstvo. 16-ročná Helen žije so svojím otcom na ostrove Nantucket a je znudená. Jej najlepšia kamarátka Claire dúfa, že sa po prázdninách stane konečne niečo vzrušujúce. Toto prianie sa stáva skutočnosťou, keď sa na ostrov prisťahuje početná rodina Delosovcov. Každý je uchvátení z atraktívnosti členov rodiny. Len Helena cíti od začiatku dáke podozrenie. Súčasne ju začínajú sužovať aj neznesiteľné nočné mory, v ktorých sa jej zjavujú tajuplné tri ženy, ktoré sa chcú pomstiť. Zdá sa, že medzi nimi a Lucasom Delosom je nejaké spojenie. Čo sa za tým skrýva, sa dozvedá postupne : Lucas a Helena sú polobohovia a sú predurčení bojovať spolu tvrdý boj, pri ktorom sa do seba zamilujú...




Dej :

Dej sa odohráva na malom ostrove Nantucket. Tu žije Helen so svojím otcom. Helenina matka od nich odišla, keď bola Helen ešte malá a nič po sebe nezanechala. Žiadne spomienky, žiadne fotky, žiadne domáce videá. Všetko zmizlo s jej odchodom. Jediné, čo nechala svojej dcére je prívesok, ktorý Helen nikdy neskladá z krku. Helen nie je ale zrovna úplne obyčajné dievča. Je nádherná, úplne iná ako ostatné dievčatá v jej veku a okrem toho dokáže až príliš rýchlo utekať. Že je to až príliš veľká rýchlosť musí sa krotiť, aby to nebolo podozrivé.

Celé leto Helen s Claire cítili iba nudu a priali si, aby začiatok školské roka začal trošku akčnejšie. Na ostrov prichádza rodina Delosovcov. Všetci na ostrove sú z toho celí doslova nažhavení, iba Helen cíti neznesiteľný odpor. S nástupom do školy sa vrhne na Lucasa Delosa a chce ho doslova zabiť. Nikto nechápe čo sa to deje a hlavne Helen je z toho zúfala a nechápe, kde sa v nej berie toľká zúrivosť a toľká nenávisť. Zrazu sa jej ale do snov vkrádajú tri ženy. Neznesiteľné nočné mory ju sprevádzajú aj počas dňa.

Mytológia

Učili ste sa o Trójskej vojne? Krásne báje však? Tak si to trošku v skratke pripomeňme. Bol tu Paris a krásna Helena, ktorá ušla od Menelaososa ( vládca Sparty ) do Tróje kvôli bezhraničnej láske. Menelaos to nemohol nechať len tak, však mu Helena pred všetkými nasadila parádne parohy. To urazilo jeho vládcovskú hrdosť a začala sa vojna medzi grékmi a trójanmi. Vojna trvala približne 10 rokov. Nakoniec gréci vyhrali, trójanov pozabíjali a mesto nechali zľahnúť popolom.
Vo vojne bojovali aj polobohovia Achilles a Alexander II. Macedónsky a nakoniec aj bohovia. Posledný kto tomu dodal grády bol samotný Zeus.


No a teraz aký to má súvis s príbehom?  Bohovia si totiž užívali so smrteľníkmi a vznikali polobohovia. Polobohovia zdedili po svojich rodičoch neskonalú krásu a všelijaké schopnosti.
Čo je teda Helena? A čo sú teda všetci z rodiny Delosovcov? Správne polobohovia, teda potomkovia, tak sa nazývajú.


Helenu sprevádzajú tie strašné sny, kde ju prenasledujú Fúrie ( zlovestné ženy, bohyne pomsty )... Sprevádzajú teda všetkých potomkov, pretože sú ich prekliatím a navádzajú rodiny potomkov, aby sa navzájom nenávideli, lebo musia splatiť krvný dlh, ktorý prebrali po predkoch. Otázka je, či sa dá kliatba zlomiť. Otázka znie, či je toto jediný problém, ktorý budú musieť potomkovia riešiť a či je Helen v dostatočnom bezpečí. Všetko sa jej postupne odkrýva práve pomocou rodiny Delosovcov. Všetko začína do seba postupne zapadať a Helena sa bude musieť aj s Lucasom s tým vysporiadať.


Moje pocity :


Kniha je prvotinou autorky a  je vidieť že študovala grécku mytológiu. Helen je na môj vkus sem tam troška egoistická a neuvedomelá, no na druhej strane je niekdy až príliš všetečná a chce pomôcť stoj čo stoj. Neskutočná láska k svojmu otcovi, ktorému by najradšej zniesla modré z neba a tají mu svoj pôvod aby ho uchránila. Príklad super bad boy-a je práve  Lucas aspoň do tej doby kým neukáže svoju romantickú tvár a vtedy mi skoro sánka padala, nad tým aký je ÚŽASNÝ. No nezamiluj sa :O. Každopádne dokonalo napísaná lovestory týchto dvoch mladých ľudí, je doslova citový zaberák. Najprv nenávisť, zrodenie lásky, utrpenie páru no ach....
Celá rodina a jej príslušníci majú svoje charakteristické znaky do ktorých sa nedá nezamilovať. Kým jeden je egoistický, namyslený, druhý je jemný a vzdelaný. A spolu tvoria super rodinku, navzájom sa podporujú a poslúchajú - taký ideál. Až na niektoré počiny. Dej bol v určitých momentoch dosť čitateľný a vedela som čo bude asi nasledovať, ale koniec bol totálnym zvratom okolností. 
Kniha je presne to, čo sme potrebovali. Preč od anjelov, preč od upírov a hurá do mytológie. Tam sa skrýva najviac fantázie a tej teda autorka  mala nadostač. Vyhrala sa s množstvom bájok, povestí či legiend a dotvorila to tým svojím príbehom, ktorý určite chytí každého, kto chytí túto knihu do rúk. Jediné čo ma neskutočne vytáča je fakt, že to bude zasa len trilógia. Prečo nemôže na svete existovať kniha bez pokračovania? Proste skončí jedným nádherným Happy Endom, nádherným vyvrcholením a budeme všetci spokojní? Kto má čakať na ďaľšiu časť? 





Osudová láska
Staroveký spor
Posvätné dedičstvo

odo mňa dostáva 5 mesiačikov a myslím, že ozaj právom....






6 komentárov:

  1. ahoj, čteš ty německé knížky v originále? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jasné som si povedala, že keď to nejde v angličtine pôjde to v nemčine a ono to ide :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. och, potesila si ma recenziou, prave si to objednavam z bookdepositary :D si ma ubezpecila, ze to bol spravny krok, uz sa na starcrossed tesim :) aj ked musi pockat do prazdnin... darmo, zmaturovat sa musi :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no táto kniha ozaj stojí za prečítanie.... je úplne dokonalá a normálne sa bojím druhej časti, keď toto bolo od autorky len zahrievacie kolo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. kniha znie naozaj lákavo. Škoda, že neviem po nemecky:(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Teraz vyšla v CooBoo pod názvom Proroctví

    OdpovedaťOdstrániť