streda 11. apríla 2012

RECENZIA : Strach múdreho muža Patrick Rothfuss


  • originálny názov : The Wise Man's Fear (The Kingkiller Chronicle, #2)
  • počet strán : 837
  • vydané na SK : Ikar 24.4.2012
  • kúpiť
anotácia : V hostinci Míľnik sa začína nový deň a Kvothe diktuje Kronikárovi pokračovanie svojho príbehu...

Aj v ďalšom semestri musí Kvothe čeliť nepriateľom z radov študentov i profesorov a tvrdo si vybojovať každú mincu, aby sa udržal na škole. Po nevydarenom pokuse o záchranu prsteňa z rúk zlodeja a úhlavného nepriateľa Ambrosea zápasí doslova o holý život. K tomu sa pridáva obvinenie na súde. Kým utíchne rozruch, rozhodne sa na niekoľko mesiacov opustiť univerzitu. Vydáva sa do vzdialeného Severenu, kde vstupuje do služieb bohatého a vplyvného maera Alverona a okrem iného dostáva za úlohu zlikvidovať banditov rabujúcich na kráľovských cestách. Výprava sa nečakane zvrtne, Kvothe sa dostáva do ríše víl a neskôr do Ademu, krajiny obývanej mimoriadne zvláštnym a životaschopným národom. Chlapec získava užitočné skúsenosti a zručnosti. Popritom vytrvalo pátra po tajomných Chandriáncoch, vrahoch svojej rodiny.

Druhý diel trilógie Príbeh kráľovraha sleduje osudy chlapca, ktorý hľadá vietor a je na najlepšej ceste stať sa legendou.


Moje pocity :

Kvothe sa vracia spolu s jeho príbehom, ktorý rozpráva Kronikárovi. Znova sa ocitáme v hostinci a pokračujeme  v úžasnej atmosfére, pri ktorej sa dozvedáme ako z Edemského ruha Kvotheho, vznikli prívlastky Nekrvácajúci, Tajomný či Kráľovrah. Tentokrát Kvothe rozpráva čo sa stalo na univerzite, prečo z nej musel odísť, ako sa dostal do sveta víl a čo sa stalo v Ademe. A samozrejme ako si to vysvetlili ľudia a čo o ňom šírili, no on rozpráva čo sa stalo naozaj. Príbeh, ktorý nepustí sa znova otvára...


Patrick Rothfuss sa znova ukázal ako majster slova. V knihách väčšinou nemám rada dlhé opisy, no tento autor dokáže všetko pojať tak reálne, dômyselne a pútavo, že som s tým absolútne nemala problém. Práve naopak. Jeho skutočné opisy boli tak prepracované, že aj zdanlivo nudné pasáže oživili. Žiadna diera, žiadne hluché miesto. Niekedy som mala pocit akoby som sa sama v príbehu ocitla a utiekla z každodennej reality. Z Rothfussa mám pocit, že aj z banality dokáže spraviť úžasne napínavú scénu, pri ktorej zadržiavate dych.

Dej postupoval, situácie sa menili a práve Rothfuss ich dokázal nádherne prepojiť, aby čitateľ nebol ani chvíľu  v stave knihu odložiť. Otvárali sa dvere univerzity a znova sme sa s príbehom dostávali nielen o Kvothehovom štúdiu, naopak myslím, že tentokrát som sa dozvedela viac aj o vedľaších postavách. O tom ako ho sprevádzali Will, Simon a viac priestoru mala aj neodolateľná Fela. Príbehu neunikla ani svojrázna Devi, Auri, či prelietavá Denna, ktorá mi pomútila hlavu viac než v prvej časti tohto skvelého príbehu. A samozrejme musím spomenúť aj profesora Elodina, ktorý mi svojimi úžasne humornými hláškami navodzoval úsmev na tvári a veľa krát aj zamyslenie sa. Dostatok záporných postáv, ktoré nenávidíte už len pri zmienke mena, dali príbehu šmrnc a nové postavy, ktoré príbeh obohatili o dávku intimity, romantiky, bojov a vysokého postavenia, nadhodili tento fantasy príbeh o oktávu vyššie. Úžasné príbehy dotvárali atmosféru a rezonujú mi v hlave a nie je to len o Felurian. Mne zostal v mysli práve príbeh o Lune ( Lunadis ).

V tom mi v hlave rozsvietilo. " Preboha !" zvolal som. " Kto tu býva ?" Elodin spokojne prikývol. " Výborne. Uznal by som ti aj Prečo nemáte kľúč od tejto izby? alebo Čo tu robíme? " Vážne na mňa pozrel. " Dvere sa nezamykajú bezdôvodne. Zámky odrádzajú ľudí, ktorí nemajú kľúč."

Kvothe je zaujímavá postava a Rothfuss jej dal neukojené čaro. Nemá všetko prestreté na tanieri a musí si dobrý život vybudovať sám, na vlastných nohách, svojimi vlastnými schopnosťami. O tom aký je dômyselný, dokáže si poradiť aj v zdanlivo neriešiteľných situáciách, no aj tak sa mu všetko nepodarí je v príbehu takým ťažným bodom. Niekedy celkom pre mňa nelogické veci sa otvárali v miestach, kde som to najmenej čakala a zrazu mi svitlo, prečo to autor napísal tak či onak. Jednoznačne musel na príbehu pracovať dlho predlho, aby spravil z knihy, to čo sa nielen mne tak páčilo. O tom, že moje kladné pocity z knihy nie sú jediné svečí aj fakt, že priemerné hodnotenie tejto knihy je 4,50 hviezdičiek pri  24184 ratingoch.

Vytiahol som lutnu a trénoval akordy. Päť skúsených prstov sa mihalo hore a dolu po dlhom krku nástroja. No pravá ruka túžila brnkať po strunách a loviť noty. Bolo to rovnako otravné, ako pokúsiť sa pobozkať dievča jednou perou. Čoskoro som to vzdal.

Napriek obrovskému počtu strán tejto knihy a knihy predchádzajúcej mám stále pocit, že by ich zniesla ešte viac. Nenapodobiteľný štýl písania bol veľmi pútavý a vďaka veľmi premyslenej fantázie prenesenej do príbehu povznášajúci. Vďaka tomu, že autor podal do príbehu opäť veľa nových zaujímavých postáv, vniesol do príbehu také intímne chvíle a prebudil zvedavosť vo viacerých častiach deja - tým sa príbeh nezunuje a práve po ňom doslova prahnete. Chcete stále viac a viac a ani si neuvedomíte keď pretočíte poslednú stránku.

Opäť musím vynachváliť aj výborný preklad Michala Jedináka. Je to proste borec. Nevadilo mi ani jedno slovíčko. Práve naopak vedel sa vynájsť odviedol dobrú prácu, vďaka čomu môžeme tento výborný preklad čítať na Slovensku. A samozrejme veľmi pekne ďakujem za recenzný výtlačok vydavateľstvu IKAR.

Strach múdreho muža nájdete v kníhkupectvách už 24.4.2012 a v predpredaji ju nájdete napr. TU.





10 komentárov:

  1. Ked clovek cita taketo recenzie, az sa mi srdce rozbuchalo a mam chut si to ist kupit nech to maju hocikde, horsie je, ze v cechach to nie je skoro nikde, lebo to este nevyslo. Nepozicias?:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. však si objednaj v internetovom kníhkupectve... myslím, že by to malo byť už všade či? fakt sa ti to oplatí prečítať... A čo sa týka mňa ja knihu nedáááááám nikomu :P aspoň túto nie...toto je jedna z mojich srdcoviek :) :D

      Odstrániť
    2. ;) vsak ja si k tomu cestu najdem a potom sa tes :D

      Odstrániť
    3. úžasná kniha, oplatí sa prečítať. Asi najlepšia, akú som kedy čítal a to som teda prečítal stovky kníh :)

      Odstrániť
  2. OMG,táto séria je dokonalá :D sú to najlepšie knihy,aké som kedy čítala :) a to ich boli stovky ♥

    Dada

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vynikajúce trilógia. jednotka je však citeľne lepšia ako dvojka.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. úplne úžasná :) milujem tú knižku..škoda že nemôže mať aspoň dva krát toĽKO strán :/ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. toto hovorím aj ja... človek by si povedal že aká bichľa a on na konci nemáš dosť :)

      Odstrániť
    2. úplne som bola z toho nešťastná :D
      proste už sa neviem dočkať tretej časti, ktorá ešte nevyšla ani v angličtine -_- nervy :D ale že vraj sa bude volať nejak že Kamenné dvere či čo :P podĺa mňa to bude súvisieť niečo s tými kamennými dverami čo boli na Univerzite

      Odstrániť
    3. úplne som bola z toho nešťastná :D
      proste už sa neviem dočkať tretej časti, ktorá ešte nevyšla ani v angličtine -_- nervy :D ale že vraj sa bude volať nejak že Kamenné dvere či čo :P podĺa mňa to bude súvisieť niečo s tými kamennými dverami čo boli na Univerzite

      Odstrániť