nedeľa 3. marca 2013

RECENZIA : Mechanický anjel - Pekelné stroje Cassandra Clare


  • originálny názov : Clockwork Angel (The Infernal Devices #1)
  • počet strán : 400
  • vyšlo na SK : Slovart 2013
  • kúpiť 
anotácia : Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.


Moje pocity :

Z každej strany sa valila podľa mňa dosť masívna kampaň tejto knihy, s dokonalou obálkou. Jasné, že som bola zvedavá. Kto by nebol?!? Sú pekelné stroje naozaj také dobré ako Nástroje smrteľnikov? Misia obálka bola jednoznačne splnená. Dokonalý prebal a čuduj sa svete pod prebalom nádherné dosky knihy. Bože prisahámvaču aj keby bola kniha zlá, už len kvôli tej obálke by som ju potrebovala vidieť v poličke. Máloktoré vydavateľstvo sa môže popýšiť takouto skvelou vlastnou tvorbou. Počkať... len jedno vydavateľstvo - SLOVART. A jasné spomeniem aj meno, ktoré je pod návrhom obálky napísané. Dávid Soboň - dobrá práca.

No a čo sa týka deja, nevyhla som sa k poriadnemu porovnávaniu ku knihe Mesto kostí. Ale koniec koncov sa tieto dve knihy ani nedajú porovnávať :D. Páči sa mi, že je dej zasadený v Anglicku v 19.storočí. Hneď prvá vec, ktorá knihe nesmierne pomohla. Cassandra totiž evidentne naštudovala históriu mesta a nielen to. Pohrala sa aj s oblečením, s maniérami postáv a opisovaniu rôznych zákutí mesta. Tessa, hlavná hrdinka bola naivnejšia, čo bolo ale dôsledkom vsadenia obdobia deja. Takže táto občasná naivita mi nevadila. Vadil mi však ľúbostný trojuholník, ak sa to dá tak naozaj nazvať. O srdce Tessy súťažia dvaja švárny tieňolovci. Anotácia sľubuje : " Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo " - pre mňa Jem nebol veľmi atraktívny charakter v knihe. Jeho tajomstvo bolo aj tak odhalené a bol príliš jemný na môj vkus. Avšak Will bol tajomný až až. Práve on ponúkne čitateľovi listovať a snažiť sa pochopiť, prečo je taký diabolský a nikoho si nechce pustiť k telu. Nielenže bol ten pravý BAD BOY, ale práve on ponúkal neskutočne ironické a vtipné poznámky, ktoré vedeli na mieste položiť iné postavy a perfektne sa k hodil k Tessinmu charakteru. No na jeho poznámkach sa nedá nezasmiať sa. Padi si ako riť na šerbel. Iróniou je, že práve ľúbostných scén je žalostne málo. Keď toto autorka rozbalí v ďalších častiach, padneme všetci z toho na zadok.

Dej samotný bol dobre premyslený, len na základe oboznamovania čitateľa s tým, čo sa udeje aj v nasledujúcich dieloch, sa rozbiehal veľmi pomaly. Našťastie posledných cca 100 strán bolo nabitých akciou a samozrejme pravým Cassandrovským zvratom. Autorka opäť dokázala zahrať na city hlavnej hrdinke a to sa mi páči, že nedokáže ušetriť nikoho. Naservíruje zvrat ktorý nečakáte, aj keď viete ako sa dokáže až absurdne k svojim postavám správať. Séria Pekelné stroje nebola až taká dobrá ako Nástroje smrteľníkov, ale má šancu byť lepšia. Tessa totiž dostala do vienka jednu schopnosť ( ktorú samozrejme nebudem rozpitvávať, aby som vám nepokazila čítanie ), ktorá dej nielen tejto knihy spestrila. Ono táto schopnosť sa ešte len naplno prejaví v ďalších častiach.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.


5 komentárov:

  1. Pekná recenzia, knihu by som rada, čítala som 1. diel Mesta kostí a Cassandre musím uznať okrem nádherného mena aj veľmi dobrý štýl písania 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej jej štýl som už spomínala v recenzií Mesto kostí...taký jednoduchý a pritom si dokážeš všetko dokonale predstaviť

      Odstrániť
  2. Precitala som mechanickeho anjela aj mechanickeho princa a neviem sa dockat tretej knihy :). naozaj fantasticky dej, odporucam precitat, jedine z coho mi bolo smutno bol chlapec ktoreho si tessa na konci druheho dielu vybrala :( v tretej knihe cakam zvrat k lepsiemu lebo viem ze toto este z daleka neskoncilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Akurat teraz som doctoral mechanicku princeznu ... na konci som sa neovladla a do oci no vbehli slzy.Pekelne stroje povazujem zatlial za najlepsie knihy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. už som citala vela knih ale u mna vedie nastroje smrtelnikov prave som docitala sestku keby tak mala este pokracovanie ale velmy dobre su aj podzemie nema chybu

    OdpovedaťOdstrániť