sobota 11. januára 2014

RECENZIA : Len počúvaj Sarah Dessenová


  • originálny názov : Just listen 
  • počet strán : 324
  • vydané na SK : 2013 CooBoo
  • kúpiť
anotácia : Ešte pred rokom bola Annabel dievčaťom, ktoré má úplne všetko – alebo aspoň túto rolu hrala v televíznej reklame. Odrazu však nemá nič. Jej najlepšia priateľka Sophie ju opustila, šťastie v rodine ničí anorexia staršej sestry a v školskej jedálni si nemá ku komu prisadnúť. Ale len dovtedy, kým nestretne Owena Armstronga. Vysoký podivín, hudbou posadnutý Owen je polepšený darebák, ktorý je odhodlaný hovoriť ľuďom vždy len pravdu. A možno práve on môže Annabel pomôcť vyrovnať sa s tým, čo sa jej prihodilo v tú noc, keď so Sophie prestali byť kamarátky.

Moje pocity :

Od autorky Sarah Dessenovej som čítala už jednu knihu, a to Pravda o večnosti. Keďže táto kniha sa mi veľmi páčila, povedala som si, že autorke dám ešte šancu dokázať mi, či tá jedna kniha nebola len náhoda. Nie nebola... Sarah Dessenová má talent na písanie. Vie skĺbiť príbeh akoby od susedov, dať mu hĺbku a  primiesiť trošku romantiky.

Knihy od Dessenovej pritom nie sú žiadne majstrovské diela. Priznávam aj jemné klišé, avšak ona vie napísať 1000-krát omieľanú scénu s niekoľkými vylepšeniami, pri ktorých si poviete, že to jednoducho chcete prehliadnuť a niekedy sa vám práve tá scéna, znenazdajky zapáči. Občas máte proste chuť prečítať si nejakú oddychovku, ktorú zlupnete za jedno doobedie.
Tento príbeh sa nesie životom Annabel, ktorá mala úplne úžasný život. Bola jedna z tých, za ktorými sa všetci na škole otáčajú, obľúbená a mala veľa priateľov. Aspoň si to myslela. Stačil len jeden večer a zistila, že priateľstvo nebolo až také, akým sa zdalo a to čo sa v osudnú noc stalo, sa snaží vymazať zo svojho života. Kým sa zmieta vo svojich a rodinných problémoch, znenazdajky stretáva podivína Owena, ktorý má na škole už " dobrú povesť". Vždy si myslela, že sú úplne rozdielny a možno to nebola až taká pravda. Možno ich spája čosi viac, než len hudba.
Na Dessenovej písaní sa mi páči, že sa neupriami len na hlavné postavy. Vedľajšie postavy boli pekne vykreslené a dotvárali Annabelin príbeh. Páči sa mi, že autorka dáva v knihách mladým vždy akýsi odkaz. Vždy je tam totiž opísaný problém, ktorým sa zaoberajú viacerí tínedžeri a ako tento problém riešiť. Niekedy sa stačí proste z niečoho vyrozprávať a nedržať jazyk za zubami a držať to len v sebe, akokoľvek je ten problém závažný.

Čo sa týka písania, je veľmi jemné a jednoduché, takže knihu naozaj prečítate veľmi rýchlo. Zo začiatku ako to býva u tejto autorky zvykom, je viac opisov a rozprávania, ako dialógov. Pri knihách vždy pozerám hlavne na to, aby som sa vedela vžiť do hlavnej hrdinky. Tu to bolo 100%-né, pretože Dessenová sa vie pekne vypísať na pocitoch postáv. Ak by som mala odporučiť dievčatám medzi 13-18 rokov nejakú dobrú knihu, určite by to boli Dessenovky. Sú to príbehy zo života a vedia človeku niečo do toho svojho dať. Musím povedať, že kniha Len počúvaj nebola až taká dobrá ako Pravda o večnosti, ale... jednoducho bola dobrá. Boli tam medzery, príbeh nebol taký silný ako predchádzajúci, viac scén, kedy zastával rozum, no v tejto knihe išlo omnoho viac. Možno sa opakujem ale Dessenová krásne opisuje dospievanie a problémy, ktoré vtedy môžu nastať a ako sa z nich dostať. Ak by som mala možnosť prečítať si ďalšiu knihu určite ju dám.


Za recenzný výtlačok ďakujem ALBATROSMEDIA


3 komentáre:

  1. Už som sa na túto knihu dívala. Vypadá super. :)

    http://my-secrets-and-dreams.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tuhle knížku bych si taky chtěla přečíst. :)

    OdpovedaťOdstrániť