sobota 25. januára 2014

RECENZIA : Tahle píseň ti změní život Leila Sales


  • originálny názov : This Song Will Save Your Life
  • počet strán : 248
  • vydané v ČR : 2013 CooBoo
  • kúpiť


anotácia : Elisa Dembowská si ve srovnání se svými vrstevníky odjakživa připadá jako mimoň. A pak se jednoho dne rozhodne, že udělá všechno pro to, aby se to změnilo. Celé prázdniny na sobě dře – čte správné časopisy, dívá se na správné seriály, dokonce si i zásadně obmění šatník, jen aby hned první den školy zjistila, že se snažila zbytečně. Že i kdyby na sobě pracovala sebevíc, nezmění to, jaká je uvnitř, a že to její spolužáci vždycky poznají a stejně se s ní nebudou kamarádit. Ale co s tím? Můžete se sebou něco udělat, aby se z vás stal spokojený mimoň?

Moje pocity : 

Hneď na začiatku tejto recenzie musím pochváliť obálku knihy. Presne tento typ obálok podľa mňa pritiahne drvivú väčšinu dievčat, aby ju chytilo do ruky. Je jemná, moderná a názov nielen výborne korešponduje s dejom knihy, skôr by som sa upriamila ako dobre je na obálke umiestnené. Aj keď je cez celú obálku a cez celú fotku dievčiny so slúchadlami, vôbec nepôsobí na mňa rušivo. Naopak skôr mi zvýrazňuje osobitosť tej knihy a priťahuje pohľad.
Čo som od knihy čakala, však rozhodne nebolo to, čo som našla. 
Elisa je vyvrheľ. Je jedna z tých outsiderov, ktorá sa strašne snaží zapadnúť. Ako vystrihnuté z amerického filmu. Dievča z vlastným štýlom, ktorý každému pripadá nejak divný, stále so slúchadlami na ušiach a nikto s ňou nechce  mať nič spoločného. Pripadá si sama a potrebuje len niekoho, kto by sa o ňu zaujímal. Autorka sa dotýka citlivej témy mnohých dievčat a ako to dopadne, keď v tomto veku, kvôli takémuto problému upadajú mladí do depresie a čo z toho môže vzniknúť. Elisu ako hlavnú hrdinku vykreslila z tých všetkých možných alternatív, ktoré mohla napísať, ako dievča, ktoré chce silou mocou zmeniť seba a nájsť si k sebe samej cestu. Všetko sa dokáže zmeniť, keď jej aj niekto iný ako ľudia, ktorých denno denne stretá v škole dokážu, že nie je ona tá zlá - nevyhovujúca okolnému svetu.
Kniha spočiatku ukazuje Elisin svet a čím viac som sa dostávala do jej myšlienok, tým viac mi pripadala kniha príliš deprimujúca. Opis postáv, konfrontácie, situácie a tie pocity.... Bolo toho na mňa niekedy až príliš. Dej knihy našťastie neostal iba pri tom a otvorenie nových priateľstiev tomu pomohol. To ako sa Elisa pomaly dostávala k svojmu pravému ja, jej dopomohlo samozrejme nielen priateľstvo, ale aj jej obľúbená hudba. Tu by som tiež trošku zabrdla, že nie celkom  reálnym štýlom dostala autorka hlavnú hrdinku do inej obľúbenej spoločnosti postáv. Z úplného dna tak bola v inej spoločnosti zrazu tá, ktorá je pomaly hviezda a pritom na škole to bolo stále o tom istom. Hlavná hrdinka sa teda zmietala akoby v dvoch svetoch. Jeden bol ten jej starý život, ktorý by najradšej zahodila a druhý dokonalý - presný opak. Vedľajšie postavy boli pekne vykreslené, aj keď som sa zamýšľala trošku nad reakciami rodičov, čo som si teda hlavne na konci knihy celkom nevedela predstaviť. 
Autorke by som tiež vytkla štýl ako taký. Témam, ktorým sa mohla povenovať dlhšie rýchlo vypísala pár slovami, pár myšlienkami a tie, ktoré neboli až tak zaujímavé, zasa  pretiahla. Ak to zhrniem jednou vetou kniha sa dotýka citlivých tém ako samovražda, šikana a ukazuje mladým, že riešenie je veľa krát na dosah, len to nesmú dusiť v sebe. Vzhľadom na tieto okolnosti je kniha určená tínedžerom vo veku 13-16 rokov. Ja staršia osoba som mala priíjemné počteníčko na sobotné dopoludnie. Kniha sa číta naozaj rýchlo, text resp. preklad je mladistvý a pre mladých ako vyšitý.

 a pol

Za recenzný výtlačok ďakujem ALBATROSMEDIA.



7 komentárov:

  1. Mě se tato knížka moc líbila. =) Má krásnou obálku.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tahle knížka mi už nějaký ten pátek leží doma a já stále ne a ne se do ní pustit. Musím to brzy napravit. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kath a vieš čo? Normálne by som si prečítala na túto knihu od teba recenziu... Chcela by som vidieť ako to vníma mladší ročník, pretože ja som sa nevedela s tou hrdinkou nejak spojiť a vnímať ju reálne... potom ma prosím ťa šťuchni, keď ju budeš niekedy raz písať :)... ja by som túto knihu prisahámvačku zbožňovala mať tak sladkých -násť ...

      Odstrániť
  3. Jako cetka tohle čtení nejspíš vynechám :) Pěkná recenze, věřím, že si spousta čtenářek k tomuhle příběhu určitě cestu najde :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chystala som sa ju kúpiť, pretože mi ju kamarátka odporúčila :) A môžem s prvadou povedať že som s ňou spokojná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Obálku je super a knihu by som si celkom prečítala, znie to fajn, hoci nie práve prevratne...:)

    OdpovedaťOdstrániť