pondelok 21. marca 2011

Knižný hrdinovia alebo prečo máme obľúbené postavy v knihách

Každý z vás sa raz dostal ku knihe, v ktorej vás zaujal nejaký hlavný hrdina. Nemyslím len tak hocijakého knižného hrdinu. Hrdinu, ktorý má nejaké špeciálne schopnosti, má nádherné povahové vlastnosti alebo je silný, dokáže používať nadprirodzené sily, je neodolateľný romantik alebo má proste svoj štýl a obdivujete ho preň. Z mnohých kníh som si vybrala tri postavy, ktoré ma dostali.


DOKONALÝ CHLAP : Nedávno som čítala prvé tri diely Vampírskej akadémie a zamilovala som sa ( samozrejme knižne ) do Dimitrija. Kto čítal VA určite vie o čom hovorím. Je silný a zároveň nežný, je romantik a zároveň tvrďas a chce pre svoju lásku len to najlepšie, aj keby ho to malo stáť nespočetne veľa utrpení. Takýto chlap proste v reálnom svete neexistuje. Nehovorím o nadprirodzene, ale o citovom rozpoložení tejto postavy. Každým dielom z tejto série sa dostáva jeho postava bližšie a bližšie k dokonalosti, až sa bojím siahnuť po ďalšom dieli. Prečo? Jednoducho budem jeho povahové vlastnosti hľadať v iných mužoch, čo sa mi určite nepodarí.

INTELIGENTNÁ ŽENA SO SVOJÍM SUPER ŠTÝLOM : Ďaľšia postava, ktorá ma uchvátila je jednoznačne Lisbeth Salanderová z trilógie Millenium. Nie je pekná, je malá a vyzerá na štrnásťročnú pubertiačku, so záhadne potetovaným chrbátom, ale za tou maskou nevzdelaného dievčaťa s temnou minulosťou sa skrýva múdra, prešpekulovaná žena s nadpriemerným IQ. Je hackerka, dostane sa k najtajnejším informáciám a ešte k tomu sa to nik nemá šancu dozvedieť, lebo je neviditeľná ako myška + detektívne schopnosti , ľudí si nepripúšťa k telu a nik o nej nič nevie. Je dokonalá. Napriek ohavnostiam čo sa jej v živote prihodili nie je slabá, ale naopak rastie jej ego. Mať jej vedomosti žijem si ako v bavlnke a mať takú kamarátku v okolí uznávam ju...

SILNÁ PSYCHIKA : Cale z knihy Ľavá ruka Boha. V tomto prípade obdivujem, že sa ešte drží na nohách. Od mala žije v pochmúrnom svete, hádam ani nevie, že mimo útulku kde žije, môže žiť aj lepšie. Nepozná lásku iba smrť, tyraniu a aj napriek tomu sa ešte nezbláznil a dokáže triezvo rozmýšlať aj konať. K tomu všetkému, aj keď nevie čo je mimo útulku, utečie a dokáže sa vzoprieť, milovať, či odpustiť. Obdivujem túto postavu, že sa dokázala aj napriek všetkému udržať pri zdravej mysli, lebo za iných okolností by sa "normálny " človek psychicky zrútil.

Máte aj vy postavu ktorú obdivujete, chceli by ste sa ocitnúť v jej koži alebo jej závidíte a najradšej by ste si to s ňou vymenili? Zaujíma ma akú....

1 komentár:

  1. Mám rada Katniss... ale že by som sa rada ocitla v jej koži, to nemôžem povedať. Rovnako to platí i pri Peetovi. To, čo si prežili, je pre mňa úžasné a zároveň ťažko pochopiteľné - ako to, že to prežili? Ale nechcela by som to zažiť. Ak mám byť úprimná, nechcela by som prežiť osudy postáv. Pretože každý osud je pre mňa jedinečný: či ten knižný, alebo reálny. K mojim obľúbeným postavám však radím: Dimitri Belikov, Rose Hathaway, Thomas Cale, Katsa, Po, spomínaná Katniss, Peeta, Calla, Shay, Ren... a mnohí ďalší :)

    OdpovedaťOdstrániť