utorok 29. marca 2011

RECENZIA : Die Auswahl Ally Condie



  • originálny názov : Matched
  • počet strán : 456
  • predbežný dátum vydania na Slovensku : 11/2011

anotácia( môj preklad z nemčiny) :
Pre 17-ročnú Cassiu je to najdôležitejší deň života : dnes sa dozvie, koho si v svojich 21 rokoch zoberie - keď ho systém pre ňu vyberie. Môže to byť hocijaký mladý chlapec zo spoločenstva, ale na všetkých veľké prekvapenie vyberie jej ako partnera, najlepšieho priateľa Xandera.
Keď chce Cassia neskôr pozrieť mikrochip s informáciami o Xanderovi, stane sa niečo nemožné. Zjaví sa tvár úplne iného chlapca - Kya. Cassia je šokovaná a znepokojená. Systém nerobí žiadne chyby! A po oficiálnej stránke jej zaručujú, že sa stala náhodná chyba. Ale Cassii nejde pohľad na Kya z hlavy. Je ešte možnosť zvoliť si?




Dej :
Hlavnou postavou v tejto knihe je 17-ročná Cassia, ktorá spolu so svojimi rodičmi a bratom Bremom žije vo svete celkom inom ako ho poznáme, v akom žijeme.

Spoločnosť garantuje bezpečný, zdravý a pokojný život. Na začiatku života dostane každý človek žijúci v tejto spoločnosti 3 farebné tabletky ( modrú, zelenú, červenú ) poskytujúce mu pokojný fyzický a psychický vývoj. V sedemnástom roku života sa rozhoduje o tom, koho budete mať po svojom boku po celý život, koho si zoberiete. Najlepšie vie predsa len spoločnosť, aký partner sa ku vám hodí a kedy si ho máte zobrať. A tak Cassia na svoje sedemnáste narodeniny nie je výnimkou a musí sa zúčastniť párovacieho ceremoniálu. Keď sa na obrazovke zjaví Xander jej strach a obavy náhle ustanú. Xander je predsa jej najlepší priateľ, od detstva sa poznajú tak dokonale, že sa dokážu dohovoriť aj bez slov a poznajú svoje pocity tak dokonale, že už len na mimike ich tvárí dokážu odhadnúť navzájom svoje nálady a pocity.


Dokonalosť končí vtedy, keď Cassia otvorí nahráhvku vo svojom mikrochipe a chce si pozrieť spätne svoj ceremoniál. Chce vidieť Xandera. Zrazu sa ale medzi scénami zjaví na malú chvíľu úplne iný chlapec a zmizne. ten chlapec je Ky. Spoločnosť sa predsa nikdy nemýli. Ako je to možné? Následne Cassii tvrdia, že nastal omyl v systéme ale určite jej jej životným partnerom Xander a na toho sa má upriamovať.


Cassia je zmätená. Na jednej strane je presvedčená, že je jej Xander proste predurčený, ale na druhej strane čo ak spoločnosť nie je neomylná?

Celý život okolo spoločnosti je podivný. Žiadna história len 100 hudobných skladieb, 100 rozprávok, 100 básní, 100 umelckých obrazov... Písanie len na počítači žiadne perá, určený čas na školu, vyhradený čas na vychádzky a práca ktorú pridelia podľa aktivít, schopnosti a inteligencie. Ešte aj smrť určuje spoločnosť... Ako je možné, že sú všetci spokojní? Ako je možné že to nikomu nikdy nevadilo? A ako je vôbec možné, že tento systém vznikol?

Moje pocity:
Po tejto knihe som doslova pachtila, len čo sa objavili prvé recenzie. Ale ako sa k nej dostať, keď neviem po anglicky? Skúsila som hľadať a našla ju aj v nemeckom znení a skúsila som teda či mi to pôjde a napodiv išlo to dokonale. Iróniou je, že som si objednala z Anglicka nemeckú knihu a ešte k tomu ma to vyšlo lacnejšie, akoby som si kúpila hocijakú slovenskú v kamennom obchode :).

Celá kniha je pojatá veľmi jemne. Básne ktoré nedajú dýchať... Ak v každej inej knihe sa dozviete hlavné informácie na začiatku a potom len postupujete už len nejakou zápletkou, táto kniha bola úplne iná. Na začiatku som nevedala poriadne o čo ide no ako kniha pokračovala, pomaly sa všetko vysvetľovalo spolu so zápletkou. Allyson pojala celý tento svet v knihe svojsky a dokonale dokázala všetko vykresliť. A viete čo? Mne sa náramne ten stav budúcna páčil, tie jej vlaky a autá, oblečenie :D.... No proste vyhrala sa v tom čo si budeme hovoriť.



Cassia je postava plná svojich predstáv o živote, ale vytrvalo ich potláča, až kým sa nevynorí Ky a vtedy začne triezvo uvažovať a začne sa zamýšlať. V prvopočiatku som viac nadržovala Xanderovi ale Ky to spečatil svojou romantickosťou. Spoločné servítky s odkazmi, básňami a maľbami. Túto knihu odporúčam prečítať je úžasná s veľkým Ú :).


Druhá kniha série s dystopický žánrom sa bude volať Crossed a mala by vyjsť okolo novembra 2011. Téda ja osobne som na ňu strašne zvedavá....

6 komentárov:

  1. Super recenze :) A stejně jsi s tou němčinou dobrá... já a němčina nejsme vůbec kamarádi :D

    TEAM KY

    OdpovedaťOdstrániť
  2. syki ono sa tomu asi hovorí že viem nemčinu pasívne.... proste text alebo keď počúvam nemčinu viem si to približne alebo úplne super preložiť, ale ak by som mala ja rozprávať po nemecky tak kým sa vykokcem je to na dlho :D

    keby som tak vedela po anglicky to by bola výhra :P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Luce, a jak dlouho jsi se učila neměcky? Má Matched hodně pestrou slovní zásobu?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evk učila som sa 8 rokov nemčinu, ale ja to mám asi v krvi, takže mi to vždy išlo lepšie ako ostatným spolužiakom na "mojej úrovni" a okrem toho som ju ďalších 7 rokov vôbec nepoužívala.... Matched je práve tá z tých ťažších kníh, a to bola vlastne prvá, ktorú som v nemčine čítala .... dosť som používala slovník, ale dá sa keď chceš ...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. :) tak po 13,5 roku (v krvi to božel určitě nemám) v tom i zvládala číst, akorát ty německé knihy jsou dražší než anglické :( když už budu ivnestovat, tak doufám, že mě neodradí přehršel neznámých slov
    Děkuju za rychlou odpověď, stejně tě za německojazyčné průkopnictví obdivuji

    OdpovedaťOdstrániť
  6. no čo sa týka ceny áno sú drahšie ako anglické, ale nemám na výber keďže angličtina mi nejde... nemci majú väčšinou tvrdé väzby kníh,takže aj to zvyšuje cenu.... podľa mňa po 13,5 roku musíš mať dajaké základy a až také ťažké to nebude.... ja som si tiež myslela aké to bude ťažké a ako ma prekvapilo, keď som knihu prečítala a gúlila som na ňu oči ako som to dokázala :D

    OdpovedaťOdstrániť