utorok 15. marca 2011

RECENZIA : Nočný tieň Andrea Cremer


  • originálny názov : Night Shade
  • počet strán : 400
  • vydané na SK : 2011
  • predbežný dátum vydania v CZ : duben 2011




Ja viem už bolo načase. Len som si proste musela dajak utriediť myšlienky v hlave, lebo táto kniha ma dosť rozpoltila. Zaujímavý námet, vlkolaci sú samozrejme in :D.

Celý príbeh začína tým ako Calla zachráni v horách chlapca. Prísne pravidlá, ale takéto niečo zakazujú a tobôž, keď je Calla strážkiňa a ešte k tomu alfa samica. Calla patrí do rodiny ( svorky ) Nightshadovcov a tí od nej samozrejme očakávajú, že sa bude správať ako dáma. Je tu ešte jedna rodina a to Baneovci. V rodine Baneovcov je zasa alfa samec, ktorý sa volá Ren. Ren je prelietavý chlapec a Callu to dosť odpudzuje. Potom sú tu ešte ochrancovia, ktorí majú magické sily a zabezpečujú svorky peniazmi, ubytovaním, vzdelaním.... Títo sa rozhodli že vznikne nová svorka, spojením Nightshadovcov a Baneovcov. To znamená, že alfa samec a alfa samica sa musia zosobášiť na Krvavý mesiac a tým sa spoja tieto dva rody. Calla nie je tri krát rada že sa toto udeje, ale je presvedčená, že proste tak to má v jej živote vyzerať, preto sa narodila a musí rešpektovať všetko čo jej Ochrancovia prikážu. Až jedného dňa sa v triede kde chodí, objaví chlapec ktorého zachránila. Jeho meno je Shay a Callin život obráti naruby. Zaľúbia sa... Len či to stačí... Calla sa pomocou Shaya dozvedá, že celý jej život brala zo zlého konca. Uverila všetkému čo jej nakázali a nevie sa rozhodnúť, ktorá cesta je pre ňu tá pravá, pritom vôbec neuvažuje nad sebou čo chce ona a hľadí iba na rodinu, na Shaya a na Rena. Shay presvedčí Callu aby sa vydali do zakázanej jaskyne a potom sa len začnú problémy. Dokáže sa Calla spamätať včas? Čo sa vlastne chystá na Krvavom mesiaci ? Kto je vlastne Shay a čo ho vlastne spája so strážcami a ochrancami?

Tento príbeh ma zarazil kvôli hlavným postavám. Calla, Shay, Ren.... Celý tento ľúbostný trojuholník bol myslený skvele, len z môjho pohľadu mal byť Renom Shay. Vysvetlím. Ren je potencionálne lepšia postava. On je ten koho si mala Calla vybrať. On je ten, ktorý celý dej a celé romantické scény spestroval. Jedine, že ma Shay prekvapí v ďalšej časti... Ren je krásny, vtipný, milujúci a spravil by pre ňu všetko, pričom zo Shaya som až takéto pocity nemala. Autorka sa proste viac vybúrila na romantických scénach s Renom ako so Shayom a niekedy nielen na nich. No byť hrdinkou Callou vyberám si jednoznačne Rena. Scéna Calla a Ren = dokonalý párik, scéna Calla a Shay = Shay pod papučou :D. Aspoň ja som mala z toho taký pocit.
Celý dej knihy je veľmi pútavý a pri žiadnej pasáži som sa nenudila. Koniec je vygradovaný poriadnym adrenalínom, takže okusané nechty na mojich rukách pretrvávajú... Asi by som mala začať čítať pomedzi aj nejaké kľudné knihy bez akcie :D.
Kniha je rozdelená na kapitoly zaujímavý spôsobom... Každá kapitola má na strane vyobrazený v akej je momentálne fáze mesiac. Pekné, vkusné a plus obálka, ktorá nemá chybu. Jediné čo ma príšerne vytáčalo je preklad. Však ten text musí niekto opravovať nie? A slovo, ktoré niekoľko krát totálne bije do očí " panikujem, som spanikovala ...." ma riadne vyvádzalo z miery a fakt som sa nad tým musela smiať. :D

Druhý diel Wolfsbane má byť v anglickom jazyku vydaný 26.7.2011.
Je zaujímavé ako na trh vychádzajú samé trilógie, tetralógie .... je to ťah na čitateľa, ale dobrý, lebo každou knihou sa väčšinou dostávame k dejovej extáze. Dúfam že druhý diel Nočného tieňa nebude výnimkou.

6 komentárov:

  1. Víš určitě, že jsi se nespletla s tím druhým dílem? Ten totiž v Americe vyjde 26.7.2011 a bylo by trošku divné, kdyby vyšel na Slovensku dřív než v Americe :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. majú na Martinuse takýto dátum tak predbežne podľa neho sa riadim.... neviem teda , tiež mi to bolo divné http://www.martinus.sk/?uItem=100474

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no nič asi sa pomýlili alebo čo?!? no každopádne tento rok hádam ešte druhý diel vyjde

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je možné, že mysleli 20.9. a jenom se přepsali...
    To by bylo opravdu podivné, kdyby to vydali takhle. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. asi hej uvidíme... díki za upozornenie som to hneď opravila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Práve som dočítala všetky 3 knihy.. bol to môj osobný rekord :D 3 hrubé knihy za 3apol dňa. Ale jednoducho som nevedela knihu odložiť. S autorkou recenzie úplne súhlasím. A mimochodom tiež som po celý čas mala ten pocit že Ren je lepší a bola som aj poriadne sklamaná keď si Calla namiesto neho vybrala Shaya, a ešte viac keď Ren zomrel. Pošas celého čítania som sa úplne vžila do deja a nevedela som s čítním prestať.

    OdpovedaťOdstrániť