nedeľa 6. marca 2011

RECENZIA : Som číslo štyri Pittacus Lore

  • originálny názov : I Am Number Four
  • počet strán : 312
  • predbežný dátum vydania : 5.4.2011

Vojna medzi Lorienčanmi a Mogadoráncami zničila planétu Lorien.
Odišli deviati. Trvalo rok kým sa dostali na Zem a roztrúsili sa do rôznych končín sveta a budú tu dovtedy, kým sa na Loriene nebude dať znova žiť. Ani jeden z nich nevie kde sa ten druhý nachádza a to všetko kvôli bezpečnosti, lebo ich vďaka magickej sile môžu Mogadoránci zabiť iba v presne určenom číselnom poradí. Akonáhle jedného z deviatich zabijú, ostatný sa to dozvedia pomocou jazvy, ktorá sa objaví na ich pravom členku.


Tri jazvy. Traja mŕtvi. On je na rade, je číslo štyri. 
V Arizone sa volal Daniel, ale práve tam sa mu objavila tretia jazva, čo znamenalo útek. Zas a znova, stále dookola odcestovať inam, spolu s Henrim jeho kurátorom ( ceter ), ktorý ho má od jeho piatich rokov na starosti. Teraz sa bude volať John a bude žiť v Ohiu.
Zasa nová škola, zasa sa prispôsobovať a byť ostražitý, ale nie natoľko, aby nebol podozrivý. Pár vecí sa ale od ostatných miest kde žili zmení. Po dovŕšení jeho pätnástich narodenín sa začnú u Johna objavovať zvláštne schopnosti ako dedičstvo Lorienu a pomocou Lorienskeho kryštáľu tieto schopnosti znásobuje a dozvedá sa aj čo sa naozaj stalo na jeho rodnej planéte.

Začne sa to nástupom do školy, kde stretne svoju osudovú lásku, bývalú roztlieskavačku Sarah a jej bývalého priateľa siláka Marka, najlepšieho hráča futbalu. Mark je ten typ chlapca, ktorý je jednak neprekonateľne žiarlivý a hádže po nevinných ľuďoch v školskej jedálni fašírky, alebo si zlosť kompenzuje vkladaním nepríjemných vecí do skriniek, zväčša hlavným hrdinom. John sa spriatelí s chlapcom, ktorý inklinuje k mimozemskej tématike. Vo svojom šatníku má len tričká s potlačou NASA a v šuflíku samé časopisy s objavmi mimozemšťanov. A v neposlednom rade pes Bernie Cosar, ktorý sa zajví z ničoho nič a tvári sa,že je s Johnom odjakživa. Ustarostený Henri, ktorý na Loriene stratil všetko a zostal mu len "štvorka" sa obáva, že budú znova musieť narýchlo odísť....

Mogadoránci sa blížia. Stačí jedna chybička a celý svet sa Johnovi zrúti. Čo ak zabijú Henriho alebo jeho? John sa ale tentoraz odsťahovať nechce. To malé mestečko mu prirástlo k srdcu a zažil v ňom to čo v nijakom inom. Priateľstvo, lásku a konečne sa cíti ako doma. Je dosť silný aby sa postavil Mogadoráncom ? Chcete vedieť ako to všetko dopadne? Hor sa do kníhkupectiev 5.4.2011 bude určite na vás čakať. 

Autori vystupujú pod pseudonymom Pittacus Lore. Ich skutočné mená sú James Frey a Jobie Hughes. Kniha sa čítala ľahko, aj keď som niekedy mala pocit že sa mi na nejakú inú ponáša. Žeby Superman? No každopádne kým postavy Sarah a Mark boli totálne tuctové, tak nad postavami Henry (obetavý kurátor), Sam (strelený priateľ s hrubými dioptriami) a pes Bernie Cosar spestrovali čo sa dalo.
Knihe a teda spisovateľom sa originalita až na pár malých excesov nedá uprieť a mám pocit, že siahnem aj po jej pokračovaní ktorá vyjde 20.11.2011 a bude sa volať Sila šiestich. V neposlednom rade musím spomenúť, že na film sa tiež chystám a neviem sa dočkať ako budem zasa šomrať : " Vďaka Bohu, že som čítala knihu !!! "

PS : Ďakujem Ikaru, že mi poskytol moju úplne prvú reading copie ....

6 komentárov:

  1. fuuu, tato kniha vyzera super... no vidim to tak, ze si ju isto kupim... dakujem za super recenziu... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zaujimava recenzia. dej vyzera byt zaujimavy, uz si ho len precitat kompletny.
    takze 5.4. hor sa do knihkupectiev :-)
    vdaka za recenziu ...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzera vazne super - uz sa na nu tesim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dost ma to zaujalo super recenzia

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak tak.... podľa mňa sa ju oplatí prečítať

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak na túto knihu sú fakt rozdielne recenzie. :D Teraz dosť váham, či kúpiť alebo ušetriť peniaze na niečo lepšie... :D
    Pekne napísaná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť