štvrtok 15. marca 2012

RECENZIA : Škaredí Scott Westerfeld


  • originálny názov : Uglies (Uglies #1)
  • počet strán : 400
  • vydané na SK : Slovart 2012
  • kúpiť
anotácia : Každý môže byť oslnivo krásny. Veď čo je na tom zlé? Tally bude mať čoskoro šestnásť a už sa nemôže dočkať, kedy bude krásna. V jej svete znamenajú šestnáste narodeniny operáciu, ktorá človeka zmení z odpudivo škaredého na dych vyrážajúco krásnu bytosť a katapultuje ho do raja špičkových technológií, kde je jeho jedinou prácou nikdy nekončiaca zábava. Ešte niekoľko týždňov a... Lenže Tallyina kamarátka Shay si nie je celkom istá, či chce byť krásna. Keď utečie na utajené miesto zvané Dym, Tally spozná odvrátenú stránku sveta krásnych. Úrady ju postavia pred najhoršiu voľbu, akú si dokáže predstaviť: buď kamarátku nájde a privedie ju späť, alebo nikdy nebude krásna. Rozhodnutie, ktoré urobí, jej navždy zmení život.

Moje pocity :

Na knihu Škaredí som čakala od toho momentu, ako som si z pera Scotta Westerfelda prečítala dve knihy zo steampunkovej série Leviatan. No dobre nie vtedy. Keď som zistila že Škaredí vychádzajú na Slovensku vbil mi do očí autor a vtedy mi zrazu trklo, že napísal Leviatna. Zostala som zaskočená a chcela vedieť, či tak isto ako píše steampunk píše aj dystópiu. To znamená pútavo, úžasne a napínavo.
Čo sa stalo? Nič odložila som ju ako priemernú na miesto v poličke. Prečo?

Máme tu dva svety. Dobre tri. Jedni sú škaredí, jedni krásni a potom sú ešte Dymčania, ale pekne po poriadku. Škaredým od mala vsugeruvávajú, že sa na nich nedá ani len pozerať a krásny tí majú život ako v bavlnke. Svet zábavy a symetrických tvárí teda tiel, no dobre skoro nadľudí :D.

Tally hlavná hrdinka je ovplyvniteľná a od mala túži byť krásnou. Jej jediný priateľ sa už stal krásnym a ona už len čaká na svojich sladkých sedemnásť, kedy ju preoperujú a bude s ním hýriť po večierkoch medzi nádhernými ľuďmi. Ale čo s časom kým dovŕši ten sladký vek? Žeby si našla priateľku, ktorá obľubuje robenie zloby? To je ono. Tou záhadnou je Shay, ktorá má s Tally spoločné viac než rovnaký deň narodenia. Shay sa rozhodne, že nechce operáciu a uteká z mesta, pričom Tally necháva len chabé informácie o divnom svete, do ktorého chce Shay zmiznúť. A presne tu je zlomový moment, pretože Tally dostáva na výber. Buď ju doniesie naspäť a bude krásna, alebo ostane navždy v tele škaredej.

Nikto nebol považovaný za krásneho ani len náhodou, nik nebol privilegovaný akousi náhodnou kompiláciou génov. A práve preto zo všetkých robili krásnych.

Myšlienka knihy : Pripadáte si škaredí? Nie ste! Ste krásni všetci, pretože tá krása, na ktorej skutočne záleží vychádza z vnútra. Celý dej sa tu točíme okolo krásy nekrásy, o rozhodnutí, o prijatí toho, že krása vychádza z vnútra, o pochybnostiach a o sebadôvere. Takže milé dievčatá a chlapci, ak ste si nie istí sami sebou odporúčam túto knihu. Zdvihne vám sebavedomie viac než dosť. :)

Musím priznať, že začiatok knihy bol pre mňa utrpením a doslova ma nudil, keďže sa celý príbeh rozbiehal pomaly. Keď konečne došlo k hlavnému zvratu, prišiel mi klišoidný a v každom smere som predvídala situácie. Namiesto toho, aby ma dej mýlil a nútil ma uvažovať, ako to asi bude prebiehať, stalo sa to, že som vedela, kto a ako zareaguje, kde sa čo stane... Dobre kvitujem akciu, ktorú Westerfeld opísal približne v trištvrte knihy a výborne zasadil do deju vedľajšie postavy, ale kritizujem jeho hlavnú hrdinku.  Pri tej som necítila žiadne spriaznenie, pre mňa za mňa ju kľudne mohol trýzniť a možno, že by bola potom aspoň o trošku atraktívnejšia. Namiesto toho však stavil na to, že sa Tally sama zaplietala až príliš dlho do vlastných klamstiev a za veľa vecí si vyslovene mohla sama. Logické uvažovanie mala len v čisto strategických veciach, inak bola naprogramovaná na pomalý pád.

Písanie Westerfelda je v poriadku, ale neudržal ma pri knihe tak, že by som sa od nej nemohla odtrhnúť. Pre mňa je kniha Škaredí veľmi priemerná a možno keby zmenil pár vecí v povahových črtách hlavnej hrdinky a tým pádom pár scén, ktoré by si to žiadali, bol by príbeh pútavejší. 

Svet, ktorý Westerfeld vymyslel bol pritom prešpikovaný úžasnými scenériami a typovo rozdelenie na Škaredých, Krásnych a Dymčanov bol zaujímavý. Dej bol rozdelený na 3 časti a na každej bola napísaná zaujímavá citácia, ktorá vystihovala daný dej. Kniha je menších rozmerov s úžasne bizarným coverom, ktorý vystihuje to čo kniha obsahuje. Preklad je opäť úžasný a pomaly si začínam zvykať, že Slovarťáci odvádzajú skutočne výbornú prácu.

Bezprostredné pocity po prečítaní :
  • tá lietajúca doska je super výmysel
  • no super tu nehrajú človeče nehnevaj sa, oni si robia morfá :D
  • Špagbol? už len názov znie otrasne, rozhodne to už nejedz :D
  • ale ale ale.... hádam len nebudeme žiarliť
  • Tally kriste už sa priznaj...
  • och Scott vieš písať steampunk, ale neviem či bola dystópia tvoja dobrá voľba... prosím nepokašli to v ďalšej časti, nech mám aspoň jedného autora, ktorý píše skvele za každých okolností

Škaredých hodnotím teda troma mesiačikmi, pretože napriek všetkým úžasným hodnoteniam, ktoré sa na túto knihu vzťahujú, pre mňa nebola až tak ohurujúca. Nesadla mi po viacerých stránkach. Možno ma ale autor ešte prekvapí v druhej časti s názvom Krásni, ktorá vychádza už v septembri tohoto roku. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu SLOVART.


1 komentár:

  1. No ak sa ti zdal začiatok tohto pomaly, tak dvojka to nezachráni. Mne, čo sa mi táto jednotka celkom páčila, tak dvojka mi pripadala omnoho pomalšia a zdĺhavá. Až na konci prišla nejaká tá akcia. Uvidím možno 3 to všetko zachráni. ;)

    OdpovedaťOdstrániť