utorok 8. mája 2012

RECENZIA : Charlieho malé tajomstvá Stephen Chbosky


  • originálny názov : The Perks of Being a Wallflower
  • počet strán :  208
  • vydané na SK : Slovart 2012
  • kúpiť
anotácia : Charlieho malé tajomstvá sú o dospievaní. Charlieho listy sú oveľa intímnejšie ako denník, sú smutné aj veselé, tragické aj komické. Nevieme, kde žije, nevieme, komu píše, vieme však o svete, o ktorom píše. Snaží sa žiť svoj život najlepšie, ako vie, no zároveň uteká pred jeho nástrahami a dostáva sa do sveta prvých rande, rodinných drám a nových priateľov. Sveta sexu, drog a kultovej Rocky Horror Picture Show, sveta, v ktorom je potrebná len úžasná pieseň na úžasnej ceste k nekonečnosti.

Moje pocity :

Všetci si ním prechádzame, alebo sme si ním prešli. Hovorím o dospievaní, kde sa naše detské ja formuje a pripravuje na dospelosť. Každý, tento vek zvláda po svojom. Niektorí ho preskočia a ani nevedia ako, druhí sa z neho zasa nevedia vymotať. Prvá pusa, prvé milovanie, prvé potiahnutie z cigarety či uchlipnutie piva, prvé vynechanie vyučovania, prvý večierok či svojské názory, hádky s rodičmi, nerozhodnosť...  

Charlie je presne ten typ hrdinu, ktorý sa snaží po smrti svojej tety a svojho kamaráta, niekde zapadnúť a rieši úplne bežné teanegerské starosti. No v čom sa od svojich rovesníkov odlišuje? On svoje pocity len tak nedusí v sebe no protm o nich ani nehovorí každému. On ich píše do listov neznámemu chlapcovi. V listoch opisuje všetky svoje pocity a myšlienky presne také aké ich má, aké sú. Neprikrášľuje ich, nič si nedomýšľa, píše o svojom živote. Možno sa stará o život druhých viac ako o ten svoj a jeho inteligencia vás sem tam zmätie, ale zároveň vás vťahuje do jeho prostých myšlienok a otvára vám svet jeho očami. 

Sprvu ma zaskočilo jeho detinské zmýšľanie, no práve v ňom možno spočíva pointa príbehu. Smiala som sa a aj plakala, bola som znechutená, ale aj rozčarovaná. Akoby som plávala s knihou a nechala sa unášať príbehom. Charlieho myšlienky akoby niesli v sebe akési posolstvo a zapamätať si všetky tie úžasne inteligentné pocity, bolo len po jednom prečítaní takmer nemožné. Keď som ju prvý raz zavrela, jednoducho som mala chuť ju začať čítať odznova, aby som si všetko mohla v hlave spracovať. 

Kniha Charlieho malé tajomstvá je možno rozmerovo malá, ale je veľká svojím obsahom a tým, čo chce vlastne čitateľovi povedať. Aj keby si ju prečítalo 10 ľudí, každý vám povie inú myšlienku. Každá strana tejto knihy, totiž čitateľovi niečo dá a posúva vás. Stephen Chbosky svojou myšlienkou a chytľavým písaním zatiahne čitateľa do Charlieho sveta a nepustí ani po tom, čo prečítate poslednú stránku knihy. Táto kniha vám otvorí oči a povie vám veľa.

Aj keď bola táto kniha prvý krát publikovaná v roku 1999, budete mať pocit akoby to bolo písané iba teraz. Charlieho malé tajomstvá budú dokonca sfilmované a ja vôbec neviem čo mám od filmu čakať, keďže si ho ani v najlepšom neviem predstaviť. Ale keďže ho režíruje aj scenár píše sám autor Stephen Chbosky ( on určite vie čo robí ), bude to úžasné. V Hlavne úlohe Emma Watson ako Sam a Charlieho si zahrá Logan Lerman.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.


3 komentáre:

  1. strasne by som chcela tu knihu :(
    dominikamurnikova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. na blogu bude súťaž a možno zakomponujem aj túto knihu ku výhram, len to ešte musím poriadne premyslieť :)

      Odstrániť
  2. Skvelá recenzia, skvelá kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť