sobota 9. júna 2012

RECENZIA : Nikto nie je bez viny Kiersten Whiteová


  • originálny názov : Supernaturally (Paranormalcy #2)
  • počet strán : 346
  • vydané na SK : Fortuna Libri
  • kúpiť
anotácia : Evie konečne vedie normálny život, po ktorom vždy túžila. Prekvapí ju však zistenie, že byť obyčajná môže byť dosť nudné. Práve v okamihu, keď zatúži po starých dňoch v Medzinárodnej agentúre na kontrolovanie nadprirodzených bytostí, dostane šancu opäť pre ňu pracovať. V zúfalej túžbe odpočinúť si od neustálej normálnosti s tým súhlasí. Keď však jednu katastrofálnu misiu strieda ďalšia, začína rozmýšľať, či to bolo správne rozhodnutie. A keď sa objaví jej bývalý priateľ z Ríše víl Reth a prezradí jej informácie o jej minulosti, Evie zistí, že sa schyľuje k boju medzi dvormi víl, ktorý by mohol vyústiť do chaosu celého nadprirodzeného sveta. A spornou víťaznou trofejou je ona sama...

Moje pocity :

Pred tým než vôbec začnem písať moje pocity z knihy, ujasnime si jednu vec. Každú knihu hodnotím na základe kategórie do ktorej kniha spadá ( čiže vek, žáner....). Nemôžem porovnávať s titulmi z iných žánrov a pre napr. inak náročného čitateľa. 

Nikto nie je bez viny je pokračovaním Zlodejky duší, ktorá bola vydaná vo vydavateľstve Fortuna Libri minulý rok. Musím priznať už na začiatku, že ma prvý diel bavil viac. Už len z hľadiska zoznamovania sa s prostredím MAKNAB-u, paranormálnymi stvoreniami a samozrejme Evie-ným podrezaným jazykom, ktorý vedel do éteru šplechnúť taký hlod, že som som sa po jej monológu dokázala smiať ešte ďalších 10 strán. Táto kniha ale bola čímsi pre mňa trošku núteným predlžovaním. Do polovice knihy, som sa ešte zasmiala nad mladistvým opisom situácií, no po polke mi to už začalo vadiť. Čím to je? Vekom. Jednoducho už na takéto knihy asi nie som stavaná.
Mladšie ročníky, túto knihu určite ocenia z hľadiska :
a) nielen moderné rozprávanie, ale rovno prestretý rozprávkový fantasy príbeh s modernou komunikáciou...
b) jednoduchý dej, ktorý môžete kľudne čítať cez prestávku v triede za hluku svojich spolužiakov, ktorý sľubuje akciu a ak ste už čítali prvý diel a páčil sa vám, nevidím dôvod prečo by sa vám tento diel páčiť nemal...
c)veľa VEĽA paranormálnych stvôr, romantika, ľúbostný trojuholník ...

Postava Evie sa zmenila. Zrazu je v kľude a nevie čo by s tým mala robiť. Plus sa cíti za všetko vinná, ale vinní sú tam viacerí. Preto ten výstižný názov knihy. Nikto nie je bez viny je obohatený o jednu novú postavu, ktorú podotýkam autorka vykreslila lepšie ako ostatné. Mňa totiž v prvom momente zmiatla a zaradila som ju do šuflíka so zlými chlapcami, potom sa však všetko obrátilo naopak a začala som s ním súcitiť a nakoniec? Psssssssssssssssssssst.... nesmiem prezradiť, ale teda sánka dolu šéfe.
Dej vám čo to prezradí a otázky, ktoré sa vám otvárali v Zlodejke duší máte v tejto knihe zodpovedané. Ale čo by to bolo za trilógiu, keby sa neotvárali ďalšie?

Tentoraz teda budem hodnotiť trošku inak:

pre vekovú kategóriu 10 - 14 rokov

pre vekovú kategóriu 16 - 18 rokov




Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri.

10 komentárov:

  1. teším sa na tú novú postavu(zaradila si ho k bad boys? :D som naňho zvedavá) a k tým hodnoteniam: a čo 15roční? tí akože 3 mesiačiky? :D :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bad boys??? myslím že áno aj s Rethom do jedného vreca :D... 15-roční??? možno štyri možno tri...vravím ak sa ti páčila jednotka bude sa ti aj táto časť... keby som mala 15-ročnú dcéru asi by som jej to kúpila k sviatku :D

      Odstrániť
  2. Výstižné.:D Neviem, mne sa to celkom páčilo, ale ako oddychovka.:D A však?! Mňa tiež zmiatol. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahojky!!
    Dneska mi přišla úžasná záložka. Mám velkou radost. Ještě jednou velmi děkuji :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wow, tak to je hodně zajímavé, tahle knížka je i v soutěži, že? Hodnocení pro mou kategorii vypadá dobře, takže i kdybych nevyhrála, podívám se po knížce.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj ;) nevieš či vyjde aj 3. časť tejto trilógie?? Ak áno, tak nevieš kedy?? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. 20. novembra vijde v slovencine?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. akurát nahadzujem na FB blogu anotáciu aj obálku tak sa na to mrkni :)

      Odstrániť