utorok 21. augusta 2012

RECENZIA : Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad Jennifer E. Smithová


  • originálny názov : The Statistical Probability of Love at First Sight
  • počet strán : 208
  • vydané na SK : Ikar 2012
  • kúpiť
anotácia : Hadley má sedemnásť rokov. Chýbali jej len štyri minúty, aby stihla lietadlo do Londýna. Mala ísť na sobáš svojho otca so ženou, ktorú ešte nespoznala, no už ju nenávidí. Keď na letisku v New Yorku čaká na najbližšie lietadlo, stretne Oliviera, ktorý študuje v Spojených štátoch. Zapáči sa jej, až veľmi, no keď prídu v Londýne na colnicu, každý sa poberie svojou cestou. Cesty osudu sú však nevyspytateľné.

Román Jennifer E. Smithovej zachytáva iba dvadsaťštyrihodinový úsek zo života tínedžerky Hadley, na konci ktorého sa znovu potvrdí stará dobrá pravda, že láska býva často hneď za rohom a prichádza vo chvíli, keď ju človek najmenej očakáva. Autorka však nepodáva banálny príbeh o dievčati zmietanom pochybnosťami o sebe samej a o svojom vzťahu k nečakane rozpadnutému manželstvu rodičov, naopak, je to príbeh o magickej sile osudu a schopnosti človeka prijať nepredvídateľný chod vecí tohto sveta, či už ide o dramatickú stratu ilúzii, alebo o nečakané citové prebudenie. Autorka prejavuje hlboké pochopenie pre citový zmätok dospievajúceho dievčaťa, ktoré napokon dokáže otvoriť srdce nielen svojej prvej veľkej láske, ale prijať doň znovu aj zavrhnutého otca.

Z anglického originálu Statistical Probability of Love at First Sight (Hachette Book Group, New York 2011) preložil Igor Otčenáš.

Moje pocity :

Ako to vnímam ja? Kniha má krásnu obálku a to je na tej knihe asi najlepšie... Niekto také príbehy zbožňuje a ja? Ja túto knihu beriem ako strašne priemernú tuctovku a nebyť autorkinho výborného štýlu písania, asi by som ju ani nedočítala.

Ak hľadáte romancu pri ktorej potrebujete vypnúť a užívať si jednoduchý a predvídateľný dej, je štatisticky pravdepodobné, že sa vám kniha bude páčiť a možno, že vás aj nadchne. Jennifer E. Smithová napísala príbeh tak tuctový s tak klišoidnými pasážami, že toto je podľa mňa štatisticky nemožné. A je to strašná škoda, pretože túto situáciu mohla zvrátiť aspoň pár scénami, no aj tie dokázala preumelkovať.

Dej je písaný v tretej osobe a celá kniha je vlastne 24 hodín v Hadleyinom ( či jak sa jej meno vlastne skloňuje :D ) živote. 208 strán a mala som pocit, že tento príbeh sa zmestí aj na jednu A4.

Autorka píše naozaj krásne. Písanie je ľahké a jej jednoduchý štýl hlcete, no bije sa to s dejom. Prečo pre všetko živé na svete nemohla napísať niečo iné? Hocičo a bolo by to skvelé... No ona zlepila niekoľko romancí dokopy a tak vznikol dej, pri ktorom nemáte prekvapenia, viete kedy čo bude nasledovať a úžasný HAPPY END. Je to priveľmi cukríkové. Myšlienky boli pekné a keď som si už už myslela, že tam niečo vloží, čo by mohlo byť zaujímavé, ona sa dala na ľahšiu cestu a to ma dosť sklamalo.

Postavy tiež pokuľhávali. Hlavná hrdinka Hadley bola zo začiatku zatrpknutá, nevedela sa preniesť cez svoje problémy a chýbalo mi viac Olivera. Ten bol v príbehu viac menej za bútľavú vŕbu, aj keď on mal byť práve za toho chudáčika v príbehu. Celé zle...Rozuzlenie bolo vykúpením a tiež nezneli fanfáry, ale úplne tichý obyčajný koniec s kúskom vtipu. 



9 komentárov:

  1. Už dávno som bola na 90 percent rozhodnutá, že táto kniha nie je pre mňa a ty si ma v tom teraz svojou recenziou utvrdila. Vďaka. :) Ono je asi celkovo ťažké spraviť krátku knihu odohrávajúcu sa počas 24 hodín niečím skvelým, dať tam uveriteľnú romancu, presvedčivé postavy.. Podľa mňa autorka spravila chybu v tom, že to nechala také krátke. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. díky za tuhle recenzi, když jsem si knihu přečetla, byla jsem z ní stejně zklamaná, ten název byl takový mnohoslibný, ale nakonec mi to nepřišlo ani jako dobrá romantická oddechovka, pak se začaly množit pochvalné recenze a já si začala připadat jako blázen, že se mi to tolik nelíbilo, takže díky, že jsi mi dodala pocit, že v tom nejsem sama :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vida. Na tuhle knihu jsem zatím slyšela jen celkem pozitivní ohlasy, ale přiznávám, že "vypínací romanci" zrovna nesháním. Takže ruším rezervaci v knihovně a jdu se vrhnout na jiné úlovky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. podľa mňa autorka má na to napísať niečo lepšie...hold toto bol podľa mňa dosť nešťastný výber žánru :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Konečne sa cítim lepšie, že ma kniha akosi ani napriek skvelým recenziám nezaujala...:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. sme viaceré čo nám táto kniha nepadla až taká úžasná :)

      Odstrániť
  6. No mne sa kniha páčila tak pol na pol. Strašne ma tam rozčuľovalo to "tatko". Kniha sa mi celkom páčila, ale mohlo tam byť viac Olivera :) Páčilo sa mi na nej, že mala len 24 hodinový dej do ktorého boli pridané spomienky z minulosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Už název zní fajn a recenze ukazuje, že i obsah by nebyl špatný:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. O téhle knize jsem slyšela poprvé. Nečetla jsem proto žádné jiné recenze, ale z anotace mi přišlo, že by mohla být pěkná, ale tvůj názor mě zmátl. Asi se podívám i na jiné recenze a uvidím, jestli dostanu chuť si ji přečíst.

    OdpovedaťOdstrániť