nedeľa 21. októbra 2012

RECENZIA : Krásni a mŕtvi 4 Pheonix Eden Maguire


  • originálny názov : Phoenix (Beautiful Dead #4)
  • počet strán : 280 
  • vydané na SK : 2012 Fragment
  • kúpiť
anotácia : Jonas , Arizona, Summer - všetkým trom mŕtvym spolužiakom pomohla Darina vyriešiť tajomstvo ich smrti, aby ich duše mohli odísť na večnosť v pokoji.Teraz je na rade ten posledný a najdôležitejší: Krásny mŕtvy Phoenix, Darinin chlapec, jej najväčšia láska. Bol dobodaný v bitke na benzínke. Kto je jeho vrah?
Darina vie, že mu musí pomôcť. Ale tiež vie, že tentoraz sa s ním rozlúči navždy. Čas beží, Darinu opúšťajú sily, nenachádza u nikoho pomoc, dokonca samotný Phoenix akoby nechcel spoznať pravdu.
Porazí láska smrť?

Moje pocity :

Prečítala som tri časti Krásnych mŕtvych a bola som naozaj zvedavá ako to celé dopadne. Vyšla posledná časť série a riešime posledný prípad - Pheonixa. Teda omyl... nie my, ale Darina.

Autorka sa celou sériou zlepšovala a od prvého dielu, kedy bol dej naozaj chabý a charaktery nedomyslené, bol následne diel od dielu lepší. No stalo sa niečo zvláštne. Posledný diel autorke z môjho pohľadu nevyšiel. V prvom rade sa hlavná postava Darina, akoby znova vrátila k divným myšlienkovým pochodom- čo dosť  vyrušovalo. Pheonix bol utláčaný od začiatku a nedostal tam veľa miesta až približne v polovici knihy. Jedine Hunter dostal v tejto knihe akýsi lepší príbeh, všetko sa pri ňom vyriešilo a to čo bolo v prvých troch dieloch načrtnuté, sa vyjasnilo. Dokonca na povrch vyplával aj zvrat, ktorý som naozaj nečakala. Čo majú naozaj spoločné Darina a Hunter? Aj to sa dozviete v poslednom diely série.

Zápletka. Ja som tušila už od začiatku série, že to bude asi takto, že budem vedieť ktože to zabil Pheonixa. V konečnom dôsledku to však bolo nečakané, pretože to, akým spôsobom vlastne Pheonix zomrel, bolo síce dobre premyslené, ale málo rozpísané, bolo tam málo pocitov viny,  málo sĺz, málo toho ako na to zareagujú iní-čakala som viac emócií... To, že to autorka nevie poriadne podať sa mi ale vonkoncom nepáči. Všetko iné vie rozpísať na dosť dlhú dobu, ale veci, na ktoré sa čitateľ doslova teší a prahne po informáciách, zbuchne na dvoch mini stránkach a toto nám má stačiť? Taktiež som čakala, že konečne Darina vyrieši všetko sama, ale opäť sa premiestňujeme v čase spolu s Krásnymi mŕtvymi. Toto mi nedávalo zmysel ani pri jednej z kníh, pretože v tom prípade nemusí Darina v podstate nič zisťovať dopredu. V tom prípade predsa môžu takéto premiestnenie na miesto vraždy, urobiť hneď na začiatku.

Autorka to ukončila strašne divne. Čakala som všetko iné ale toto bolo jednoducho divné a rýchle a šup bol koniec. Epilóg by som tiež zvolila trošku iný. Ja chcem vedieť ako žila Darina ďalej, nie bezprostredne po celej tej veci okolo Pheonixa. Chcem vedieť ako sa s tým vyrovnala, ako žila ďalej... Čakala som, že tie konečné scény budú akési srdcervúcejšie a nie napísané na dvoch stránkach. Akoby to už chcela mať autorka za sebou a zbuchla to v rýchlom manévri. Najlepšia z celej série teda u mňa zostáva kniha Summer. Prvý a posledný diel sú pre mňa kvalitovo úplne rovnaké, čo je strašná škoda.

Ak ste čítali predchádzajúce diely, odporúčam to prečítať už len z hľadiska toho, aby ste si boli na jasnom, ako celá tá lásko-kauza Paheonix Darina dopadne. Nečakajte však slzy, plač a vyvrcholenie typu " WAW TO SOM TEDA NEČAKALA". Čakajte rýchle čítanie fragmentovky s neukojeným zakončením. :). Jeden mesiačik dávam za Huntera a jeho príbeh a súvis s Darinou a druhú za písanie autorky, ktoré je jednoduché a má potenciál, bohužiaľ nevyužitý v dostatočnej miere.


Za poskytnutie recenzného výtlačku opäť ďakujem vydavateľstvu Fragment



6 komentárov:

  1. Na knihu sa v najbližšej dobe chystám. A som naozaj zvedavá ako sa to s Darinou a Phoenixom skončí už len z toho dôvodu, že D. má na obálke takisto krídla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oh :D... ja som tiež myslela že to tak ukončí...však uvidíš :D

      Odstrániť
  2. ja sa akurát chystám na druhú časť a teda Darina nie je postavou, ktorú by som dvakrát zbožňovala :D ale na druhej strane som aspoň trošku zvedavá, ako to autorka skončí, tak hádam dôjdem aj k poslednej časti :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to je na tej sérií dobré, že ju máš zbuchnutú raz dva a je to taká oddychovka :D.... a ak si ju už začala je dosť pravdepodobné že budeš chcieť vedieť ako to celé dopadne...potom daj vedieť, lebo ja som stále trošku mimo z toho konca :D

      Odstrániť
  3. Popravde? prečítala som prvé tri, tie ma ako tak bavili ale čo sa týka tej 4...to som moc nedokázala prečítať...to bolo skôr iba prelistovanie nie čítanie :)
    Meg

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no zjavne autorka akoby len rýchlo chcela "zbuchnúť nejaký ten koniec "

      Odstrániť