utorok 6. novembra 2012

RECENZIA : Crowfieldska kliatba Pat Walsh


  • originálny názov : The Crowfield Curse (Crowfield Abbey, #1)
  • počet strán : 300
  • vydané na SK : Slovart 2012
  • kúpiť
anotácia : Will vie o tajomstve. Ďaleko v lese, niekde za opátstvom, v ktorom žije, je hrob. A pod snehom leží niečo, čo malo žiť naveky. Ale Will nie je jediný, kto o tom vie. Niekto ďalší ho pozoruje... Vo Willovom svete ožíva stredoveká mágia, lesní ľudia, zvláštni svätci, aj kliatby a povery dávnoveku. Chcete vedieť, čo sa stane, keď pochováte anjela? Radšej však nečítajte potme.

Moje pocity :

Zažili ste v detstve čítanie rozprávky od mamy, vy schúlení pod paplónom a za oknom padal sneh? Pretože presne taký pocit som z knihy Crowfieldska kliatba mala ja. Pre tejto knihe som mala pocit, že si jednoducho musím navodiť tú správnu atmosféru, aby som ju mohla pokojne otvoriť a začať čítať. Z Crowfiledskej kliatby totiž čaro akýmsi spôsobom sála a ja som si to užívala.

Celý príbeh sa nesie v duchu tajomna, mágie a čarov. Sprevádza nás plynule Crowfieldskym opátstvom a skromným Willom, ktorého mnísi prichílili  pod svoje " ochranné krídla ", pretože celá jeho rodina zahynula v strašnom požiari. Onedlho sa začínujú diať čudné veci. Najprv narazí  Will na zvláštne stvorenie ( Hob ), ktoré zachráni a to ešte nevie, že o niekoľko dní bude mať opátstvo čudnú tajomnú návštevu. Jacobus Bone a Schadlok...prišli hľadať hrob a nie hocijaký. V každej správnej rozprávke je samozrejme aj obraz dobra bojujúceho proti zlu a autorka ho cielene ťahala dejom tak, aby čitateľ chcel vedieť NAOZAJ CHCEL VEDIEŤ čo zvíťazí.

Autorkine opisy boli také uveriteľné. Tie opisy chladu, zimy a lesa prikrytého snehom, som si užívala a ešte viac som sa zakutrala do deky, lebo mi prišlo že tú zimu mám hádam aj za nechtami. Tak isto boli opísané aj postavy v príbehu. Jednoduché opisy nič zložitého, ale za to veľmi predstaviteľného. Postáv v príbehu síce nebolo veľa ale ich prepracovanosť a jedinečnosť každej jednej dodali tomuto príbehu šmrnc. A kto by to bol povedal, že taký hob, či prasnica Mária Magdaléna mi prirastú k srdcu ? :D

Povedala by som, že kniha Crowfieldska kliatba nie je len pre deti, pretože sa nájde aj nejeden dospelák, ktorý sa nechá strhnúť čarovnou atmosférou tejto knihy. Ak máte radi čary, škriatkov a takú tú rozprávku, ktorú máte vyhradenú na zimné večery, toto je tá pravá kniha pre Vás.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

3 komentáre:

  1. Pekná recenzia, túto knižku by som si rada prečítala 8) Milujem sneh 8P takže tá obálka ma láka tiež 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hej ono to strašne evokuje k takej zimnej nálade... čajík, deka a táto kniha....

      Odstrániť
  2. Proste SUPER kniha ;)

    OdpovedaťOdstrániť