piatok 9. novembra 2012

RECENZIA : Mrazivé leto Manuela Martini


  • originálny názov :Sommerfrost: Arena Thriller
  • počet strán : 176
  • vydané na SK : Fragment 2012
  • kúpiť
anotácia : Triler, ktorý vám nedovolí spať...
V mestečku Marbella, na juhu Španielska si pätnásťročná Lyra pripadá ako v raji. Až do chvíle, keď zmizne jej spolužiačka Pia. Onedlho Piu nájdu mŕtvu a tak sa z letnej idylky stáva zlý sen...
Lyre a jej kamarátom sa zdá, že polícia nekoná dosť pružne, chcú preto prísť vražde na kĺb. Aj keď Lyrina mama netuší, čo jej dcéra podniká, Lyre sa zdá, že sa správa divne: odmieta hovoriť o minulosti, keď Lyrina staršia sestra zomrela pri autonehode. Lenže Lyra je presvedčená, že jej sestra žije. Čo jej matka tají? Aké desivé tajomstvá mali zostať navždy skryté?

Moje pocity :

Autorka Manuela Martini je známa svojimi detektívkami a románmi pre dospelých. V Nemecku je však známa aj u mladých. Píše totiž trilery pre mladých a práve kniha Mrazivé leto je jedna z edície Arena - Thriller, ktorá už má nielen v Nemecku, urobené slušné meno.

Z môjho pohľadu bola kniha priemerná, až svojou priemernosťou vôbec nevytŕčala z davu. Šedá myška vo svojej kategórií. To čo by som v knihe Mrazivé leto kvitovala, to v ďalších stranách znovu upadlo. Neviem čím to je, ale tak isto ako si v istých momentoch zaslúži 5 hviezdičiek, v istých momentoch len jednu. 

Dej začal ako už anotácia uvádza, vraždou Lyrinej spolužiačky. Lyra si chce užívať prázdniny, no akosi ju práve vražda začína vyvádzať z konceptu a chce sa dozvedieť, ako to s tou Piou vlastne bolo. A tu je bod úrazu. Zahráme sa na detektívov a budeme celé prázdniny sledovať muža, ktorý vyzerá absolútne nevinne, no z akéhosi dôvodu ho potrebujeme obviniť. 
Takže prvá zápletka nič moc, no autorka sa nedala odradiť a hneď ku nej nadviazala druhú, ale o to zaujímavejšiu zápletku, Lyrinu sestru. Celé by to bolo zaujímavé aj napriek tomu, že to bolo celé príliš čitateľné ale .... je tu skrátka ALE. Čo mi v tomto prípade vadilo nebolo paradoxne správanie sa hlavnej hrdinky, ale jej mamy. Kým autorka u hlavnej postavy Lyre absolútne vystihla správanie dospievajúcej dievčiny, rolu matky teda jej charakter, nezvládla. Postavou Lyrinej mamy bol celý príbeh zbytočne naťahovaný a naozaj som nerozumela prečo nemohla svojej vlastnej dcére objasniť, ako to s tou jej sestrou bolo. Je predsa normálne, že o takých veciach sa doma bežne nerozprávame, ale ak sa v rodine stalo niečo strašné, prečo by sme to mali tajiť?!?  No toto bolo absolútne nereálne a smiešne, zavádzajúce a divné. Každopádne bez tejto banality by asi padla aj celkovo druhá záplatka. Takže sme v tomto prípade mali aspoň niečo. Naproti tomu bolo správanie hlavnej hrdinky a jej kamarátov úplne šialene, super, dobre opísané. Boli naivný, hlavu v oblakoch, verili všetkým ostatným len nie tým, na ktorých sa dalo spoľahnúť. Presne toto robia teanegeri. V iných knihách sú niektoré postavy príliš uvedomelé na svoj vek, tu to bolo také reálne - ako to proste v živote chodí. 
Kniha sa rýchlo čítala a vlastne mala som ju zhltnutú za jeden večer. Na toto sme už vo vydavateľstve Fragment celkom zvyknutí. Čo sa týka prekladu, bol super zvládnutý a mala ho na svedomí Agáta Chrenovská. Slová svieže, žiadne archaizmy a podobne :D. Nenašla som v texte nič čo by ma vyrušovalo.
Takže čo k tejto knihe dodať? 15-roční to je presne tá cieľová skupina ľudí, ktorým sa bude táto kniha páčiť. Pre mňa to bol trošku lepší priemer, nenáročné čítanie pri čaji v mrazivom počasí.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.


 a pol mesiačika

1 komentár:

  1. Knižka nevyzerá najhoršie, ako oddychové čítanie by som brala 8)

    OdpovedaťOdstrániť