streda 17. júla 2013

RECENZIA : Krásni Scott Westerfeld


  • originálny názov : Pretties (Uglies, #2)
  • počet strán : 328
  • vydané na SK : Slovart 2013
  • kúpiť
anotácia : Tally je konečne krásna. Jej výzor je dokonalý, jej oblečenie je úžasné, jej frajer je totálne sexi a ona je najpopulárnejšia nová krásna. Má všetko po čom túžila. Ale za všetkou zábavou - nekončiacimi večierkami, high-tech luxusom a úplnou slobodou - je ťaživý pocit, že niečo nie je v poriadku. Niečo dôležité. A potom dostane Tally správu zo svojej škaredej minulosti. Musí sa rozhodnúť či chce zabudnúť, alebo bude bojovať za svoj život - pretože autority nemajú v úmysle nechať na žive nikoho, kto vie o Dyme a starých škaredých.

Moje pocity :

Kniha zvláštneho formátu, s bizarným obrázkom na knihe? To bude určite Scott Westerfeld od Slovartu. Vážne ľudia tá kniha vyzerá naživo perfektne. Neviem či to cítim tak len ja, ale čím viac je niečo odlišné, tým viac to priťahuje môj pohľad. Misia vzhľad knihy splnená na 100%.

 Škaredí ma veľmi neohúrili a tak som išla do druhej knihy s celkom malinkou dušičkou. Tentoraz je situácia v knihe úplne odlišná. Tally je už krásna, svet vníma úplne inak a zabúda na minulosť. V jej hlave sa prepletajú divné myšlienky, vracajú sa obrazy minulosti a stačí krôčik a zistí ako to všetko bolo. Chce to však Tally naozaj? Vyberie si tú ťažšiu cestu? V jej živote sa však objavuje chlapec a predstavte si, že v tejto knihe bude opäť milostný trojuholník. Síce to bude pre Tally omnoho krutejšie ako sa spočiatku zdá.

Kniha Krásni ako aj Škaredí je priemerná kniha, ktorá ani neohúri, ale ani nemá prečo sklamať. Westerfeld si zakladá na dokonalosti a preto je jeho dystopický svet presne do detailu vykreslený. Nie je tam žiadna diera. Jeho písanie je výborné, jeho opisy krásne zvládnuté, ale chýba mi tam niečo, čo by vybočovalo z presnosti. Tally je veľmi naivná hrdinka, ale postupom deja sa to pomaličky mierni. Celkovo v tejto knihe sa približne do polovice, fakt skoro nič neudialo. Z jednej strany sa nečudujem, keďže tentoraz musel Scott Westerfeld poriadne vykresliť svet "Krásnych", ale z tej druhej nerozumiem nad čím otáľal, pretože v tej druhej polovici to zas prekomponoval informáciami. Proste som nevedela, na aký bod príbehu sa mám upnúť viac. Mohol to nakúskovať, aby som na začiatku nezaspávala a na konci zmierniť, aby som si to nemusela stále rekapitulovať. V knihe sa mi páčili tri hlavné zvraty a ani prinajmenšom by som neuhádla, čo sa môže stať. Pri tom poslednom záverečnom, som zostala v nemom úžase a premýšľam, prečo sa už táto séria nemôže dokončiť v slovenskom jazyku.
Chápem, že mala malú predajnosť a nie je medzi slovenskými čitateľmi až tak obľúbená, resp. málo mladých o nej vie. Pravda však je, že táto séria nie je ani zďaleka najhoršia a na 100% ste čítali oveľa horšie knihy. Aj keď cítim aká je priemerná, zaradila by som ju totiž do povinnej YA literatúry.
Plusom knihy ( ako je v poslednom čase v Slovarte zvykom ), je preklad. Páči sa mi ako sa s tým prekladateľka vyhrala. Číta sa veľmi ľahko a prirodzene, takže nemáte pocit, ako býva v niektorých knihách, že sa do čítania musíte nútiť.

 a pol

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.


3 komentáre:

  1. Čítala som 1. diel a až tak ma štýl autora nenadchol aj keď svet v knihe vytvoril skvelý. Nejako som nesympatizovala ani s postavami ani s priebehom deja. Určite sa ale chystám prečítať si 2ku.
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sériu som vôbec nečítala, ale vyzerá to zaujímavo, hlavne ten nápad.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prečítala som obidve knihy a boli úplne super a veľmi ma zaujali. Mala som pocit že sa mi to deje priamo pred očami. Sklamal ma iba ten koniec druhej časti lebo tam nebolo napísané ako sa to skončilo a čo sa stalo s postavami. Je to naozaj zlé, čítala som to tak hltavo ako žiadnu inú knihu a koniec bol hrozný. Je mi to ľúto a sklamalo ma to.

    OdpovedaťOdstrániť