štvrtok 17. apríla 2014

RECENZIA : Etiketa & špionáž Gail Carrigerová


  • originálny názov : Etiquette & Espionage (Finishing School #1)
  • počet strán : 304
  • vydané na SK : CooBoo 2014
  • kúpiť 

anotácia : Štrnásťročnú Sophroniu zapíše jej mama do akadémie pre mladé dámy, aby sa naučila náležite sa správať v spoločnosti. Sophronia však čoskoro príde na to, že Prípravná akadémia mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov je výnimočná: dievčatá sa učia tancovať, správne sa obliekať, dokonale ovládať etiketu a popritom si osvojujú aj základy špionáže! Sophroniu a jej kamarátov čaká strhujúci prvý rok na novej škole.

Moje pocity :

Keď som dostala do rúk knihu Etiketu a špionáž vedela som len jedno. Bude to steampunk a tento žáner som si už obľúbila pri sérií kníh od Scotta Wsterfelda - Leviatan. Uvediem vás do prostredia. Predstavte si 19. storočie. Dámy oblečené do korzetov, spodničiek a dosť rozšafných šiat a páni preferujúci cilindre a paličky, zamiešame nejaké technoloógie, ktoré by mali byť logicky o niečo neskôr, v lepšom prípade neboli vymyslené ešte vôbec a máme tu dokonalý STEAMPUNK. Pripravte sa na lietajúcu školu, mechanopsa so super menom Pufiňuf, mechanické slúžky a lietajúcich banditov.

Príbeh sa odohráva v roku 1851, kedy je Sophronia odvedená do Prípravnej akadémie mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov. Autorka má evidentne záľubu v nezvyčajných menách a vymýšľaniu super dlhých názvov. Ako je už z anotácie a názvu knihy zrejmé, táto škola nebude len tak hocijaká škola pre slečny, ktoré sa učia správne sa chovať. Tu sa popri tom správnom chovaní učia, prečo musia bezpodmienečne nosiť vreckovku či nožnice, ako správne odpadnúť tak, aby ste strhla pozornosť len jedného muža, alebo správe klipkanie mihalnicami. V tejto škole sa dejú iné veci dámy. Tu vás nevylúčia, keď sa "náhodou" vlámete do miestnosti, kde majú štundenti vstup zakázaný. Tu vás za to ešte aj odmenia, keď nezanecháte žiadne stopy. Okrem mechanickej paráde tu však nájdete aj upírov a vlkolakov. 

Dimity sa opýtala : " Pane, nie sú nože náhodou pre mužov?"
"Vynikajúca otázka. Odpoveď je nie. Nože môžu byť pre dámu uhladených mravov dosť užitočné. Meče sú pre mužov, veľmi ľahko sa zamotávajú v sukniach. Zaobchádzanie s nožom je pre dámy vo vašom postavení omnoho vyberanejšie. Vzhľadom na štýl, ktorý diktuje súčasná móda, existuje pre elegantnú dámu vždy nejaký spôsob, ako so sebou niekam prepašovať nôž. Počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov si povieme, kde všade sa dá skryť a ako ho vytiahnuť bez toho, aby ste si pokrčili šaty."

Táto kniha má až príliš veľa plusov. Mladá hlavná hrdinka, veľmi ale veľmi čudná škola, originálny a jednoduchý dej bez zbytočných odbočiek, v tomto žánri veľmi dôležitý opis prostredia a humor. Pri tejto knihe som sa naozaj zabávala. Mala som z nej pocit, akoby som čítala Harryho Pottera v ženskom prevedení, akurát školy boli pozmenené. Z čarodejníckej sa stala špionážna. Autorka zbytočne nenaťahovala dej do extrémov. Mala danú v podstate len jednu zápletku a tej sa držala, pričom predstavovala po kúskoch Sophroniu, jej priateľov, učiteľov a školu, ktorá nemá nikdy pevný bod. Bolo to naozaj plné originality. Sophronia je mladé nebojácne dievčisko. No a čo, že má len 14 rokov. Jej odhaľovanie tajomstiev bolo dokonalé. K jej dokonalosti prispieval aj správne podrezaný jazyk, to ako sa vrhala do nebezpečenstva a bavili ma jej priateľstvá. Bolo to naozaj veľmi príjemné a milé čítaníčko.  No a keďže séria ešte iba začala, tipujem že nasledujúce časti bude samozrejme Sophronia rásť a to sa ešte len budú diať veci. Etiketa a špionáž je výborným začiatkom pre sériu kníh o Sophroniných dobrodružstvách v Akadémií pre mladé dámy.



Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA.


5 komentárov:

  1. Spočiatku mi na knihe vadil vek hlavnej hrdinky, ale ako tak čítam recenzie, kniha vyzerá veľmi super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj sa vie, či sa u nás vydá aj séria Parasol Protectorate? Bola by som veľmi rada .. :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fúha...tak toto teda netuším, ale nebola by som proti

      Odstrániť
  3. Rozhodne si to plánujem prečítať 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teraz som docitalatuto knihu! Je to jedna z najlepsich knih co som citala! Odporucam!!!

    OdpovedaťOdstrániť