pondelok 25. apríla 2011

RECENZIA : Immortal Beloved Entflammt - Cate Tieran


  • originálny názov : Immortal Beloved
  • počet strán : 416

Anotácia : Nastasya sa zdá byť normálne 18-ročné dievča - párty, nakupovanie, robenie hlúpostí, užíva si život. Ale Nastasya žije už vyše 450 rokov, nestarne, je nesmrteľná. Rovnako aj jej priatelia. Žijú nezodpovedne na úkor smrteľníkov. Keď jeden z jej priateľov smrteľne zraní nevinného človeka Nastasya chce zmeniť svoj život. Na pokojnej, odľahlej farme v Massachusetts skúša s pomocou nesmrteľnej River, zmeniť svoj život a udržať svoje magické schopnosti pod kontrolou. Tu stretne Reyna, do ktorého sa zamiluje. Čoskoro si však uvedomia, že sa pred niekoľkými stáročiami stretli : Reyn bol zapojený do nájazdu na Nastasynu rodinu, keď mala 10 rokov. Nastasya sa musí rohodnúť ísť buď cestou pomsty alebo odpustenia.

Dej :

Predstavte si že žijete stálym flámovaním. Každý deň párty, drahé oblečenie, perfektný make-up, rovnaký priatelia. Nasty nie je ale obyčajné dievča, ktoré si užíva len určitý čas. Ona to už zdoláva veky vekúce. Žije totižto 459 rokov. Je nesmrteľná. Jeden smrteľný rok je pre ňu 100 rokov. Je stále mladá a krásna. Spolu so svojimi priateľmi hýri každý deň a noc a až doteraz si myslela, že žiť sa inak ako doteraz ani nedá. Keď jej priateľ Incy jeden večer smrteľne zraní nič netušiaceho smrteľníka, začína jej takýto život vadiť a chce sa zbaviť toho jej temného ja. Spomína si na stretnutie s River, ktorá jej kedysi ponúkla, že môže kedykoľvek prísť na farmu do Massachusetts, kde sa môže zmeniť celý jej doterajší život. Pomocou magickej moci sa dostane na miesto určenia a River tiež nesmrteľná, jej necháva otvorené dvierka. Samozrejme je to pre ňu zo začiatku dosť ťažké, keďže si už ani nespomína, kedy naposledy vôbec robila tvrdú prácu. Jej nový nesmrteľní priatelia jej pomáhajú ovládať magické sily k dobrým veciam, aby sa neobrátila v temno. Nasty spoznáva na farme Reyna. 


Krásny muž, ktorý tvrdí, že je o skoro dve storočia mladší od Nasty. Ale ako to že sa jej zdá, akoby ho už niekde videla. Zdá sa, že Reyn nechce aby tu zotrvala až kým jednej noci preskočí medzi nimi iskra a obaja sa dostanú do spomienok dávnej minulosti.  Nehynúca láska sa zrazu mení na obrovitánsku nenávisť a je len na nich dvoch či sa cez to dokážu preniesť. Nádherný príbeh o zúfalstve, nádeji, láske a pmoste, ktorý určite nemal skončiť tak skoro...

Moje pocity :

Zprvu som Nastasyu pokladala za veľmi nevyrovnanú osobnosť. Mala som pocit, že napriek tomu že žije už vyše 450 rokov, správa sa stále ako pubertiačka, ktorá jednak nemá žiadne skúsenosti a jednak je ešte stále strašne rozpoltená. Po pribúdajúcich stranách knihy som ale zistila, že ani nemala veľmi na výber. Minulosť ju zatiahla medzi priateľov, ktorí sa jej kvôli jej nevídanej moci ( ani nevedela, že nejakú má ) držali zubami nechtami. To ako konala na farme, kde nebola zvyknutá na ťažké práce a lámala sa jej dokonalá manikúra bolo celkom milé čítanie. Mala som pocit že ju vidím ako naháňa sliepky :). Postupne sa ale aklimatizovala a začal sa jej tento spôsob života nielen páčiť, ale najdôležitejšie bolo, že začínala po toľkých rokoch utrpenia nachádzať samú seba a na čom jej vlastne v živote záleží. Celkovo história jej života bola zaujímavá a veľmi dojímavá. To ako nenávidela Reyna je pochopiteľné, a to ako dokáže človek odpustiť a preniesť sa aj na druhú stranu veci je úžasné. Kniha naozaj zahŕňala všetky emočné výkyvy. Je zakončená milým Happy Endom, ale ani zďaleka neskončila všetkým čo som chcela vedieť. Chcem vedieť ako to bude prebiehať s tými magickými kúzlami, chcem vedieť či ju nájde Incy, chcem vedieť ako bude naďalej prebiehať vzťah s Reynom. No hold na druhú časť si ešte počkám. Autorka ma veľmi prekvapila, pretože zatiaľ moje prečítané knihy s nesmrteľnou tématikou vo mne nezanechali veľký dojem. Napriek tomu, tejto knihe sa to podarilo, so všetkým všudy. 

Druhá kniha zo série Immortal Beloved sa bude volať Darkness Falls a mala by vyjsť 5.9.2011. No to si ešte počkám.


Túto knihu si určite nenechám ujsť a ak autorka nesklame a bude ešte lepšia ako prvá kniha, mám sa ozaj na čo tešiť.

Immortal Beloved dostáva odo mňa 4 mesiačiky. Je tam len jediná vec, ktorá mi naozaj vadila a to ten koniec, ktorý dosť vecí nechal úplne nedoriešený. Autorka má plno dejových línií k druhej knihe, tak neviem prečo sa rozhodla nechať túto prvú časť až príliš otvorenú.





Dúfam, že ste Veľkonočné sviatky prežili. Baby okúpané dosýta :), chlapci dúfam dostali po vajci :D. Teda ja osobne mám tento rok celkom slušnú arómu tiahnucu z hlavy až po hruď. Od ruskej kolínskej cez nové parfumy. To nehovorím o mokrej posteli po rannom vtrhnutí a následnom poliatí studenou vodu. No hold ženy aspoň budeme krásne a zdravé celý rok. :)

4 komentáre:

  1. Dobrá recenzia. ^^ O knihe som ešte nepočula (môj rozhľad T_T), ale zaujala ma.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja pevne verím že nejaké slovenské vydavateľstvo o túto sériu zakopne...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc pěkná recenze :) Takže říkáš, že to stojí za přečtení?

    No dnešní šmigrust byl oproti tomu loňskému poklidnější. Ale i tak na mě vylili plno parfému :D :D Budu smrdět ještě týden :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Syki no oplatí... ak už nie kvôli tomu poňatiu tej nesmrteľnosti, tak určite kvôli tomu emocionálnemu príbehu a to ako dokázala autorka prinúťiť ma premýšlať nad tým čo by som v Nastynej koži robila ja

    OdpovedaťOdstrániť