nedeľa 11. septembra 2011

Recenzia : Solange du schläfst Antje Szillat

Dej :

Mladá 16-ročná Anna sa s rodičmi presťahuje do idylickej dedinky Malhausen. Teda idylická je len pre jej rodičov a hlavne pre matku, ktorá potrebuje mať kľud, keďže je spisovateľka a chce dokončiť svoju knihu. Anna sa tam necíti až tak dobre. Až kým nestretne Jéromeho. Zdá sa, že je všetko v poriadku, až na starostovho syna. Ten sa im snaží urobiť zo života peklo, pretože už dávnejšie má niečo proti Jéromemu. Nenávidí ho do špiku kosti a dáva mu to patrične pocítiť. Annu to však nedokáže rozhodiť a svoju lásku k nemu by vedela oznámiť celému svetu.
Jedného dňa však Jérome zmizne. Nikto o ňom nič nevie a vynárajú sa o ňom v dedinke dosť nepríjemné informácie. Anna ale verí, že nič také Jérome nie je schopný. O dva dni ho nájdu za stodolou, ale viac mŕtveho ako živého. Celého krvavého ho odnášajú do nemocnice, no lekári mu nevedia pomôcť. Upadol do kómy. Anna je zničená, no rozhodnutá dozvedieť sa, čo sa v ten večer kedy Jérome zmizol stalo. Z neznámych príčin sa jej ukazujú Jéromeho spomienky každú noc. Počuje hlasy, ukazujú sa jej obrazy... už ich len pospájať a dozvie sa, čo sa vlastne stalo. Všetko to stihnúť kým spí a možno sa jej princ konečne preberie a bude znova všetko v poriadku.

Moje pocity :

Solange du schläfst od autorky Antje Szillat je výborná kniha plná napätia, kedy si do konca knihy myslíte, že presne viete, ako to skončí. No presne ten koniec vás vyvedie z omylu. Celý čas sa autorka snažila nás vyviesť informáciami z chodníčka a potom bum - ono to bolo úplne inak. Okrem toho, že kniha je zameraná hlavne na lásku medzi Jéromem a Annou, sú tu dosť závažné otázky a problematika okolo drog, vydierania či hrozba smrti.
Hlavná hrdinka je typické mestské dievča, ktoré odtrhli od prirodzeného prostredia a dovliekli na dedinu. Anna je zamilovaná a je pre Jéromeho schopná už za dva mesiace chodenia urobiť všetko. Bolo zaujímavé sledovať aj jej vzťah s matkou Jéromeho, ktorá len tak mimochodom mala podobné sny vtedy, keď zomrel jej muž.
Čo mi vadilo bolo, že som sa strašne dlho dostávala k zápletke. Jéromeho našli a následne odniesli do nemocnice približne v 3/4 knihy. To znamená, že LEN štvrť knihy bolo venované rozlúšteniu hádanky a to teda bolo žalostne málo.
Kniha je síce rozdelená do kapitol, no každá kapitola ( ako to už pomaly býva zvykom ) je venovaná pohľadu Anny a Jéromeho. Autorka má svojský štýl písania a popravde, čítalo sa to veľmi dobre a hlavne rýchlo. Príbeh je plný emócií od lásky cez strach, priateľstva až k nenávisti.
Posilnením príbehu bolo, že hlavná hrdinka dostávala znamenia v snoch. Všetky obrazy, čo všetko Jérome videl pred tým než sa dostal do nemocnice. To bol od autorky celkom dobrý ťah a dodala knihe grády.
Možno táto kniha nie je to najlepšie čo som kedy čítala, ale bola určite príjemných spestrením nehovoriac o lahodení mojim očiam. Prečo? Tá obálka je krásna a dovolím si tvrdiť, že som krajší cover ešte nevidela. Tak ešte raz pohľad na tú nádheru :


Knihe teda dávam 4 mesiačiky a neviem prečo, ale myslím si, aj napriek tomu, že autorka ukončila knihu bravúrne a bez otvoreného konca, určite má v zálohe ešte nejaké pokračovanie. Fanúšikovia totiž určite budú chcieť vedieť ako sa bude ďalej rozvíjať vzťah medzi týmito dvoma postavami...




3 komentáre:

  1. vyzerá to dobre - dej zaujímavý a obálka úplne úžasná...dá sa to zohnať niekde na SR?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fúha...to netuším...skús sa spýtať v Eurobooks, možno ti to zoženú teda ak to chceš v nemčine :).... potom je ešte možnosť cez Bookdepository :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem... keď by sa aj nepodarilo skúsim to zohnať ako ebook

      Odstrániť