piatok 6. januára 2012

RECENZIA : Naprieč vesmírom Beth Revis


  • originálny názov :  Across the Universe
  • počet strán : 304
  • vydané na SK : Ikar 2011
  • kúpiť
anotácia : AMY sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaura. Alebo o tristojeden rokov? Tak či onak, päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť! Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode Pamodaj sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy. Z anglického originálu Across the Universe (Penguin Group, New York 2011) preložil Filip Pacalaj.

Moje pocity :

Bezprostredné pocity po dočítaní knihy : Uf... waw.... neni možné.... DOKONALÉ... som unesená!!!

Kniha je zmesou sci-fi, romantiky a slušnej krimi zápletky. Počas čítania som bola zaskočená tým, že je to len prvotina autorky, pretože jej štýl písania mi pripadal, akoby mala za sebou už množstvo napísaných kníh. Výborne do detailu premyslený dej, kde som do konca ani len prinajmenšom netušila ako sa príbeh skončí a pritom som to mala doslova pred nosom. Aj napriek všetkým úžasným recenziám som nepredpokladala knihu až s takou dokonalosťou a popravde, ani trochu som na to nebola pripravená. Je tak krásna, že si ju zamilujete.

Príbeh založený na tom, ako ľudia žijúci celý svoj doterajší život v nevedomosti a klamstve a jedného dievčaťa, ktoré vie všetko čo v skutočnosti bolo na Zemi a dostane sa na palubu pretvárok a jednej veľkej lži, sa chce dozvedieť naozajstnú PRAVDU, sa mi vryl pod kožu. Naprieč vesmírom je písaná z pohľadu dvoch osôb. Amy, ktorá poznala skutočný svet a nezobudí sa práve najlepším spôsobom o 50 rokov skôr a Starší, ktorý má nastúpiť čoskoro na miesto Najstaršieho a je zamotaný na Pamodaji v spleti lží. Obe postavy majú výborné základy, navzájom sa dostávajú k jadru veci a zamotávajú sa nielen v klamstvách lodi, ale aj vo svojich pocitoch jeden k druhému. Aj napriek tomu, že ich autorka dokonalo opísala, mala som pocit, že mi niečo chýba. Chcela som viac a až na konci knihy mi to proste došlo, čo tým autorka chcela povedať a prečo skrývala zásadné veci. No neskutočne dobré zakončenie knihy, ktorá mi po citovej stránke dala zabrať, ktorá ma udržala od začiatku knihy až do konca v napätí.

Nielen hlavné postavy treba vyzvihnúť, pretože dobrá kniha musí mať dobré aj vedľajšie postavy a tu ich bolo teda slušne veľa. Od nebojácneho muža cez citlivého chlapca po neskrotného diktátora, so svojimi zvrátenými názormi. Každá jedna mala dačo do seba, každá jedna mala v deji nejakú úlohu, ktorá to spestrila. Je toho toľko, čo by som chcela na knihe vyzdvihnúť a je toho toľko čo by som chcela ďalej vedieť, no na to si budem musieť určitú dobu počkať.

Výborný preklad a úžasný cover dokonal dielo. Kniha  naozaj patrí medzi tie najlepšie právom a mám pocit, že si ju každý zaslúži mať v poličke. Tlieskam, tlieskam, tlieskam !!!!


9 komentárov:

  1. juj úplne si ma na to navnadila :) pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Každý tu vychvaľuje túto knihu, tak dúfam, že do mesiaca ju budem mať doma aj ja :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. baby fakt odporúčam, len čo prejdete na piatu kapitolu, garantujem vám, že s tou knihou budete prepojené... ešte sa mi aj snívalo s ňou

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja mám pomaly vážne pocit, že som vadná :D Mne sa kniha páčila, dokonca veľmi, ale nebola som s z nej nadšená :/ Nevadí! :D Super recenzia ;) Keby že som ju nečítala, už po nej určite siahnem ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Stormy tak každému sa páči niečo iné a mne toto proste sadlo jak riť na šerbel.... a koniec to ako keby mi niekto srdce vytrhol z hrude a prestrel to autorke rovno na tácke :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aj mna knizka uplne... ohurila. Je to proste knizka, ktora pre mna patri medzi tie NAJ :) A este aj ten uzasny cover.. :) Pekna recenzia;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ta kniha vypadá legendárně! Nemůžu si pomoct, ale zn to hodně dobře, zvlášť když jde o takové spíš sci fi téma, tak tam se musí opatrně, ale myslím, že autorka nešlápla vedle :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Knižka je skvelo napísaná, ale už v polovici bolo v podstate jasné, kto za tým stojí. Pekná recenzia. A ja som zvedavá na dvojku.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. O tejto knihe som už čo to zhliadla (hlavne krásnu obálku) a myslím, že po tvojom opise si ju musím zadovážiť a prečítať. :)

    OdpovedaťOdstrániť