pondelok 16. januára 2012

Vôňa kníhkupectva a knižnice...


Téma kníhkupectvá a knižnice bola už v blogovej sfére prepieraná niekoľko ráz. No ja mám stále pocit, že práve táto téma nikdy nebude dosť vyrozprávaná. Pripravila som si pre vás niekoľko dojmov z týchto fantastickým miest, ktoré ja osobne nazývam knihomoľskými chrámami.


Aj vy máte niekedy pocit, že keď zamierite do týchto chrámov plných kníh, nikdy neodídete naprázdno? To je úplne v poriadku. Ste totiž na tom ako ja, pretože mne sa to stáva pravidelne. Bez okolkov priznávam, som závislá na knihách. Prečo je tomu tak?
Kým som nečítala, peniaze išli vždy na podstatne iné veci, ktoré napr. chýbali v šatníku, alebo som jednoducho šetrila. Ale nie vždy sa našlo niečo, čo som kúpila a v tom momente to bolo dôležitejšie ako akékoľvek iné veci. No keď prišla mánia, od toho momentu je práve tá dôležitá vec KNIHA.

Vôňa charakterizovaná novými knihami z kníkupectva a knihy na mňa doslova volajú : „ Poď si po mňa! Som tu a teším sa na teba. Nedaj sa prosiť pozri aké pekné očká na teba robím J!“ A takto je to vždy. Prídem prezerám každú jednu knihu, listujem a listujem, zatvorím a idem k ďalšej... Tá vôňa nových kníh neuveriteľne priťahuje je tak?
Potom je to vôňa opotrebovaných kníh. Áno rozprávam o knižniciach. Keď si predstavím v tomto momente knižnicu, vybaví sa mi opotrebovaná kniha s príchuťou dobrodružstva. V jednej knihe je toľko zážitkov, toľko rúk čo ju držalo, toľko očí čo ju čítalo. Knihy z knižnice majú proste svoje osobné čaro, každá jedna má svoj príbeh a pre toto tam chodím tak rada. To ticho a to, že tam nájdem aj ľudí s rovnakým postihnutím ako mám ja.

Nekonečné akcie... Áno aj to je problém alebo nie? Je to droga. Príde akcia na knihu a svoje posledné alebo prvé peniaze miniem tam. Je to možné? Dá sa tam tá kniha vôbec nechať? No nedá. Prvé moje slová : „ Však no nekúp to. To sa oplatí. To musím mať.“, ani zďaleka nevystihujú ten moment, keď znížia cenu knihe, ktorá bola už v mojom whisliste dlho predlho a ešte k tomu som sa k nej nevedela dokopať. Konečne bude moja!!!
V knižnici akcie nie sú, ale niečo veľmi podobné. Vyradené knihy u nás často predávajú za symbolické ceny. No nechaj ich tam. A čo ma neskutočne štve sú niektorí jedinci, čo si snáď myslia, že kniha nikomu nechýba a nikto ďalší ju nepotrebuje čítať. Takéto patálie vznikajú iba v knižniciach, takže plusom pre kníhkupectvá je to, že vám knihu nikto nezoberie...Raz ju kúpiš a je len tvoja.

Z iného súdka

Všetci píšu o veľkom knižno boom-e. Prečo by nie? Mám rada čítanie recenzií a rada sa pohybujem medzi ľuďmi, ktorí radi čítajú knihy. Nie som od nich závislá, ale keď si chcem knihu kúpiť, zaujíma ma aký názor má na ňu niekto iný. Stotožňovať sa s recenziou ale môžem až vtedy, keď knihu prečítam. Ovplyvňovať sa nimi nikdy nemienim... Moje recenzie sú čisto moje pocity z knihy. Nikdy knihu nenadhodnotím a ani nepodcením z môjho hľadiska. Je to vždy čisto môj osobný názor. A ešte niečo som chcela a už budem o recenziách ticho. Menej je niekedy viac. Nikoho nebaví čítať 5 stranové recenzie, teda neviem ako vy, ale ja to po prvom odstavci radšej vzdám, teda na niektoré bonusy, ktoré ja takto volám, pretože niekto sa proste na písanie recenzií narodil a keby bola aj celá kniha jedna recenzia, prisahám vačku si ju prečítam :D. 
Každá kniha si zaslúži čitateľov, pretože každá nesie v sebe myšlienku, ktorá niekomu určite niečo pekného oznámi. 

No a dostávam sa ku koncu, kde som chcela poďakovať vám všetkým, čo ma čítate a zdá sa vám toto moje klábosenie o knihách v celku fajn. Cením si to a hladká to moje čitateľské srdiečko. Ďakujem vám.

6 komentárov:

  1. Ja som väčšinou úspešná a odchádzam z kníhkupectva bez knihy, ale boh varuj, aby bola zľava! :D To už neodolám :D Aj teraz čo sú niektoré na bookdepository - na účte mi ostalo jedno jediné euro! :D Nenávidím (a zároveň milujem) akcie a zľavy! :D :)

    A čo sa týka posledného odseku - recenzií... úplne s tebou súhlasím. Niektorí ľudia to jednoducho preháňajú a úplne zbytočne. A ešte ti sú schopní do očí povedať, že tá ich recenzia je najlepšia na svete a ostatní by sa mali bodnúť. A plus miliónpäťstotisíc spoilerov. No brr... :)

    P.S.: Skvelý článok ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihám v knihkupectví odolávám jen do té doby, dokud nejsem v Praze. V našem městě jsou totiž 2 knihkupectví - jedno s učebnicemi a to druhé tak maličké, že se tam člověk sotva otočí a nabídka je spíš určená dětem a starším lidem:)

    Knihovnu zbožňuju a nenávidím zároveň - vždycky si totiž sebou odnesu náklad knih a kvůli jejich čtení jdou pak všechny povinnosti stranou:D Miluju ohmatané stránky, vůni starých knih a ten klídek jen se šustěním listů...krása:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj ja bývam celkom úspešná čo sa týka kníhkupectva, lebo som si zvykla kupovať aj knihy cez net, lebo tam je to lacnejšie... a celkovo si dávam na výber kníh pozor... no akcie sú veľmi ošemetné (čítaj akcie sú zlo a ťahajú zo mňa peniaze!!!)
    knižnica je horšia... minule pred Vianocami som len chcela ísť vrátiť knihy a nič si nebrať lebo mám veľa kníh... odišla som s tromi :D ehm :D
    No hej dlhé recenzie sú strašné... a preto som na New girl napísala mega dlhú :D ale keď mne to nedalo! tam som musela vychváliť toľko vecí! ale je pravda že ani mne sa nechce čítať dlhé recenzie... takže aj tie svoje skrátim:D
    Super článok! a nabudúce už ani neskúšaj také že by si ho neuverejnila lebo bude zle!! :P

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jaj, zľavy. Pre mňa keď kniha stojí pod 10EUR, tak to akoby volala: "Som STRAŠNE lacná, MUSÍŠ si ma kúpiť!" (aj s tými veľkými písmenami). A potom začnem uvažovať, koľko tak miniem v kaviarni a hovorím si, že keď môžem dať toľko peňazí za drink, tak môžem aj za knihu. (áno, ešte stále bývam u rodičov :D).
    A BD je PLIAGA ľudstva, lebo odkedy som ho objavila, pribudlo mi doma asi 30 kníh.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hrozne chcem k tvojmu krásnemu článku niečo napísať, nejako na neho reagovať ale mám kompletne vymetený mozog z dnešnej skúšky, neviem formulovať vety. Ale chcela som ti aspoň niečo poslať do komentárov. A mimochodom hrozne sa mi páči ten posledný obrázok.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. vy ste také zlaté :)...akože nemám slov a BD mi ani nepripomínajte, pretože keby ste ma každý mesiac neubíjali tou lacnotou na tejto zlej zlej stránke,možno by som ani nezistila že predávajú aj nemecké knihy :D n dobre asi som rada :D

    Judit ty si to tak odklepla totok :D zlatá :D a ak som ti ešte nespomínala tak gratulace :)

    OdpovedaťOdstrániť