utorok 7. februára 2012

RECENZIA : Divergencia Veronica Roth


  • originálny názov : Divergent
  • počet strán : 400
  • vydané na SK : 2012 Slovart
  • kúpiť
anotácia : Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...

O tom, že dystópie momentálne zaplavili knižný trh sa už vie. O tom, že sa autorky predháňajú, ktorá napíše lepší dystopický príbeh, je už úplne každému jasné. Z každej strany sa na nás valí jedna obrovská vlna. Po tom čo Hry o život namierili z knižnej podoby aj do kín, čitatelia hľadajú niečo podobné a hlavne tiež dokonalo kvalitný príbeh z budúcnosti. Jednej autorke sa to podarilo. Jej meno je Veronica Roth a jej úžasný debut, ktorý vyhral na Goodreads v kategórií Nejlepší debut roku 2011, sa môžeme tešiť aj u nás.


Chicago budúcnosť.... Ľudia sú rozdelení podľa cností do piatich frakcií. Harmónia hlási priateľskosť a mier, Otvorenosť - pravdovravnosť, Informovanosť - vedomosti, Neohrozenosť - odvahu, Sebazaprenie - obetavosť. Beatrice Priorová žije s rodičmi v sebazaprení, no blíži sa Rozhodovacia ceremónia, kde sa všetci 16-roční rozhodnú, kde budú patriť do konca života. Väčšina sa rozhodne pre frakciu, v ktorej vyrastali, no niektorí sa rozhodnú pre inú. Či je to tým, že im pomôže test predpokladov, alebo sa tak proste cítia. Beatrice je jedna z tých, ktorá sa rozhodne inak. Vyberá si Neohrozenosť. Zmení si meno na Tris a zisťuje, že výber frakcie nebol tou najťažšou úlohou. Čaká ju totiž ešte iniciačná skúška, kde buď dokáže, že medzi Neohrozených patrí, alebo skončí ako bezprízorná. Tá druhá možnosť je ale v očiach Tris horšia ako smrť...

Najprv frakcia, potom krv...

Od tejto knihy som očakávala niečo úžasné, niečo perfektne spracované, niečo čo budem milovať. Stalo sa!   Nádherný príbeh z budúcnosti ma vtiahol a nepustil. Nikde som nenašla žiadnu dieru, všetko bolo dokonalo posplietané, nikde som sa nenudila. Striedala sa jedna akcia za druhou a keď mal prísť koniec, uvedomila som si, že to bolo jedným slovom veľkolepé. Ľahko písaná kniha, žiadne dlhé opisy, jednoducho Veronica Roth je talent.


Mám svoju hrdosť. Jedného dňa mi síce skomplikuje život, ale teraz mi dodáva odvahu. 

Hlavná hrdinka Tris bola v sebazaprení šedou myškou a vo vnútri bojovala s neohrozenosťou. Bolo úžasné sledovať, ako sa jej odvaha pomaličky vyplavovala na povrch. Teda huh. Pomaličky? To bola rýchlosť... Nečudo, však na iniciačnej skúške sa doslova od začiatku pestuje adrenalín. Tu sa pestujú odvážni a nie strachopudi.... Pre Tris je to ťažké nielen fyzicky ale aj psychický nápor je tu viac než jasný a s tým sa popasovať nebude predsa len najľahšie. Milovala som tie myšlienkové pochody, ktoré jej vírili hlavou každou chvíľou. Každou chvíľou sa zamýšľala nad celým systémom, nad sebou, nad tým čo asi cítia jej najbližší a čo priatelia. Presne to bolo na tej knihe také pripútavajúce, že som presne vedela, čo hlavná hrdinka pri jednotlivých, povedala by som akčných, scénach cíti. 

Možno sa trochu Sebazaprenia skrýva v každom človeku, len o tom nevie.

Tak isto ako hlavná postava Tris aj tie vedľajšie postavy mali výborne opísané vlastnosti, či povahové črty. Každý sa do príbehu zapojil a nikde som tam nenašla piate koleso na voze. Už vo veľa knihách som si všimla, že väčšina postáv je iba do počtu. Tu to tak nebolo. Každá z nich mala nejaký význam aj keď, niektoré dlhú životnosť naozaj nemali. No predpokladajme, že keby nemali taký brutálny osud, asi by tá kniha nebola taká kvalitná a ubralo by jej to na gradácií deja.

Občas... občas zatúžim vidieť to ešte raz. Chcem sa na teba dívať, keď žiješ naplno.


V dobrej knihe by nemala chýbať aspoň štipka romantiky. Bola tu a bola krásna... Štyri je na jednej strane nokompromisným trénerom, ktorý Tris desí a na tej druhej strane je jemný a snaží sa ju len chrániť. Nádherný jemný citový zážitok a práve tu vidno, že dobrý autor vie romantiku vniesť do príbehu aj po malých kúskoch, ale za to oveľa dojemnejších, než by sa na tie malé porcie romantiky patrilo. 

Bezprostredné pocity po prečítaní :
  • po dystópií moje srdce plesá
    ( "zistila som, že dystópie mi automaticky zvyšujú zvedavosť na maximálnu možnú mieru..." )
  • Tris a Štyri sú môj obľúbený pár roku
  • waw !!!
  • Toto že je debut???!!!???
  • neviem sa dočkať druhej časti a strašne chcem, aby to bolo aspoň tak dobré ako toto!
  • žeby som si to prečítala ešte raz?
Ďakujem vydavateľstvu Slovart za poskytnutie recenzného výtlačku.





6 komentárov:

  1. Hunger games miluji a tohle mi přijde trocju podobné, ALE rozhodně se strašně moc těším, až to vyjde v CZ!!
    Taky jsem zjistila, že dystopii miluju!! Myslíš si, že se toto dá srovnávat i s Hunger games?? A prosím napsala by jsi mi, kdy to vyjde v česku?? ááá, nevydržíím to!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No v prvom rade nie sú to Hry o život, sú tam spoločné znaky ale úplne by som to nezdružovala teda úplne sa to nedá porovnať... je to výborná dystópia a to som si už zgustla na viacerých.... u vás to vyjde myslím že máj/ květen, ale ak nevieš vydržať zaručujem veľmi dobrý slovenský preklad :P :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nejdřív jsem si říkala, že přece nemůže být knížka, která by se TOLIKA lidem líbila. A tak jsem si ji přečetla - a POCHOPILA jsem. Teď už jen odpočítávám dny do vydání dalšího dílu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Najskôr keď som čítala toľko pochvalných recenzií a komentárov, som tomu ani neverila že to môže byť až taká úžasná kniha. Vyhľadala som si ju a prečítala ukážku, ktorá ma tak pohltila, že som tú knihu proste musela mať. A keď som ju konečne držala v rukách a nadýchla sa tej neodolateľnej vône čerstvo kúpenej knihy, začala som čítať stránku po stránke. Nemohla som sa od tej knihy odtrhnúť. Keby som to nevedela, ani by som neverila, že to je debut. Autorka je proste talent. Táto kniha splnila na 100% všetko, čo sa od kvalitnej dystópie očakáva od napätia, po akciu, zvraty až po tú nežnú správnu romantiku, ako to má byť. Som toho názoru, že by to mali sfilmovať. Niektoré filmy podľa kníh sú síce horšie než knihy ale toto by mal naozaj niekto sfilmovať a to kvalitne, pretože je to naozaj kvalitná kniha, ktorej sa len tak čosi nevyrovná. Neskutočne sa už teším na 2. časť. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. knižka je dobrá, naozaj, ale Hrám sa nevyrovná...pre mňa Hry o život ostávajú na prvom mieste... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aj Hry o zivot aj Divergencia su filmy, ktore maju evokovat v cloveku presne to, co chcu elity, je to NWO na platne, je to predostreny plan, ako vladnut ovciam, ako im gumovat mozgy, ako ich ovladat, ako im citat myslienky... fuj a este raz fuj, lebo su taki drzi, ze nam to este predkladaju, aby sme to prijali... a hlavne, mladi aby sa s tym stotoznili... nedajme sa oklamat nejakym sci-fi, lebo toto bude coskoro realita - trebárs v USA...

    OdpovedaťOdstrániť