pondelok 19. novembra 2012

RECENZIA : Temné diery Carrie Ryan


  • originálny názov :The Dark and Hollow Places (The Forest of Hands and Teeth, #3)
  • počet strán : 440
  • vydané na SK : Slovart 2012
  • kúpiť
anotácia : 
Posledná časť voľnej trilógie. Annah vie ako prežiť. Odkedy sa Elias pridal k regrútom, žije sama v Temnom Meste. Vlastne skôr prežíva. Protektorát už neexistuje a regrúti predstavujú po Vzbure skôr hrozbu než oporu, a tak je každý deň iba snahou dopracovať sa k ďalšiemu ránu. Annah ťaží minulosť, rany na duši i na tele. Prežiť v tomto meste nie je jednoduché a dni zrazu prinášajú nové a nové prekvapenia. Udalosti naberajú spád. Stretnutie so sestrou strieda zoznámenie s Catcherom a Eliasov návrat. Nakazené potkany, znesvätení či Mudovia už zďaleka nie sú jediným ohrozením života. Annah čoskoro zisťuje, že krutosť regrútov sa vyrovná ohavnostiam, ktoré páchajú znesvätení a Rezervácia nie je žiadnym ostrovom istoty. Podarí sa jej napriek všetkému zbúrať múry, ktoré jej bránia v láske? Zdolá nástrahy, ktoré pre obyvateľov Temného Mesta prichystá horda znesvätených? Prežije, alebo skončí ako večne nenásytný a malátny prízrak?

Moje pocity :

Dočkali sme sa! Z kníhkupectiev sa už na nás díva posledná kniha z obľúbenej hororovej série, od autorky Carrie Ryan. Keďže sa vydavateľstvo Slovart rozhodlo investovať do farebnej oriezky na predchádzajúcich knihách, nebolo tomu inak ani pri záverečnom diely. V poličke vyzerá táto trojka kníh naozaj veľmi dobre. Temné diery už len vzhľadovo navodzujú temnú až hrôzostrašnú atmosféru. Po ospevovaní vonkajšieho vzhľadu knihy idem k jej vnútornej kráse.

Autorka v každej z tejto kníh zvolila inú hlavnú postavu, no zároveň životy týchto postáv prepojila. Temné diery mali podľa mňa najlepšiu hlavnú hrdinku. Annah prežívala dlhý čas sama, žila zo spomienok a autorke sa podarilo vykresliť jej samotu veľmi reálne. Ako sa snažila splynúť s davom a jej jediná úloha bola PREŽIŤ. Až stret s Eliasom, Gabry a Catcherom jej otvorí oči a vzťahy sa otvárajú. Aj v tejto fatálnej skaze dokáže ešte naplno pracovať láska. Carrie Ryan opäť bravúrne zvládla opísať svet plný hrôzy a tak nenásytne, že mi behali zimomriavky pri jej opisoch po chrbáte. Vyžívala sa v opisovaní spustošeného sveta a vykreslovaním krvilačných zombií. Tak ako opísala svet, tak sa vcítila aj do postáv. Bolo to strašidelné, desivé, napínavé a vždy sa tam niečo dialo. Opäť zahrnula do deja románik medzi dvoma postavami a opäť sa autorke podarilo tento vzťah vybudovať aj napriek zvrátenému svetu a všetkých prekážok naokolo.

Čo sa mi však nepáčilo bol zvrat v knihe. Každá z týchto kníh totiž ako hlavný zdroj zvratu využíva útek postáv. No a kým v Lese kostí to bolo niečo nové, bolo to skvelé a pri Pobreží hrôzy to bolo tak dokonalo premyslené ( nemali ste tušenie čo ešte autorka vymyslí a každá strana bola ďalší a ďalší zvrat ), v knihe Temné diery mi to prišlo narýchlo, na kolene zbuchnuté.  Autorka vždy vedela vyťažiť z bezvýchodiskovej situácie, ale v tomto prípade to nedávalo zmysel a bolo to strašne nereálne, v jednom momente aj komické. Na druhej strane viem čo tým autorka chcela dosiahnuť a to, že chcela hlavnú hrdinku opäť nechať samotnú a natiahnuť dej do maximálnych obrátok. To sa jej ku koncu aj podarilo. Už sa mi dávno nestalo, že som bola z nejakej situácie nervózna. Neskutočné napätie.

Tiež som si myslela, že autorka na konci trilógie objasní aj zombie a všetok ten svet. Čakala som, že napíše nejakú situáciu v knihe o niekoľko rokov neskôr, ako postavy dopadli po rokoch... Čokoľvek... Tu však len uzavrela kapitolu o Annah a jej priateľoch a láske. Uzavrela životy postáv a tým to haslo. 

Temné diery, nie sú tak dobré ako Pobrežie hrôzy a o čosi horšie ako Les kostí. To však neznamená, že bola kniha zlá. Užijete si ju tak či tak. Budete totiž chcieť vedieť ako to skončí a možno to znie morbídne a zvrátene, ale tých zombií sa nebudete chcieť vzdať. No kto dokáže lepšie opísať zombie než Carrie Ryan?Trilógia aj napriek niekoľkým nedostatkom patrí medzi moje obľúbené a budem sa k nej rada vracať.


Za poskytnutie recenzného výtlačku opäť ďakujem úžasnému vydavateľstvu Slovart.




8 komentárov:

  1. Túto sériu by som si rada prečítala, vyzerá veľmi dobre 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miluju tuto sérii. Avšak třetí díl u nás ještě nevyšel (bohužel). Ale už se těším. Myslím, že to bude super ale stejně mám nejradši první díl. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. áno je to nezvyčajná séria a nejak sa mi vryla pod kožu... každý kto má rád YA by toto mal povinne čítať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Temné diery si skrátka musím prečítať... I keď, ten koniec a tak ma trochu mrzí. n_n Ale aj tak sa na knihu teším.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja ti trošku budem oponovať pretože práve Temné diery považujem za najlepšiu knihu spomedzi celej série. Tlieskam bravúrnej spisovateľke pre strhujúce opisy okolia a napínavý dej, ktorý nepustí čitateľa až do prečítania poslednej stránky. Rovnako úchvatné spracované má aj samotné postavy, ktoré Vás prinútia úplne sa do nich vžiť. Pri konci ti musím dať za pravdu, že sa mi zdal taký "narýchlo napísaný" avšak to úplne vynahradila koncom. Pri tejto autorke je známe, že sa nebojí zabiť aj veľmi dôležité postavy kníh takže som až tŕpla ako to skončí.
    Rozhodne celú sériu odporúčam a určite nielen mňa, ale aj ostatných by Carrie Ryan potešila keby sa rozhodla vydať ešte nejakú knihu, ktorá by na túto sériu nadväzovala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja považujem z tejto série za najlepšiu práve druhú knihu Pobrežie hrôzy :) a máš absolútne pravdu bolo to napínavé a s tými postavami a ich prežití v knihe je ozaj brutálne...hlavne v spomínanej knihe Pobrežie hrôzy

      Odstrániť
  6. Ahoj, chcem sa opýttat ako sisi vyžiadala knihu na recenziu, dakujem

    OdpovedaťOdstrániť