streda 7. decembra 2011

RECENZIA : Príbeh čarodejnice Deborah Harknessová

  • originálny názov : A Discovery of Witches
  • počet strán : 552
  • vydané na SK : 2011 / Ikar
  • kúpiť


anotácia : Vedkyňa Diana Bishopová si počas výskumu v oxfordskej Bodleianskej knižnici nevedomky vyžiada zakliaty alchymistický rukopis. Diana pochádza zo starobylého, významného čarodejníckeho rodu, no sama nechce mať nič spoločné s čarodejníctvom, zanevrela naň po smrti svojich rodičov. Preto po zbežnom nahliadnutí a pár poznámkach vráti knihu do skladu. Jej objav však spôsobí nebývalý rozruch vo svete bytostí a do knižnice sa nahrnie horda démonov, čarodejníc a upírov. Diana totiž náhodou natrafila na žiadaný, stáročia stratený poklad – a je jediná, ktorej sa podarilo prelomiť jeho zaklínadlo. Debutujúca spisovateľka Deborah Harknessová napísala fascinujúcu knihu s prvkami histórie a mágie, romantiky i napätia. Diana je odvážna hrdinka, ktorá nájde rovnocenného partnera v úctyhodnom upírovi Matthewovi Clairmontovi. Ich spojenectvo postupne prerastie do intímneho vzťahu, porušujúceho dávne tabu. Bytosti sa nesmú medzi sebou sobášiť, aby neoslabili svoju moc, inak ich neminie krutý trest... Ako mu uniknúť a pritom sa pokúsiť o odhalenie tajomstva rukopisu, ktorý na svojich stranách sľubuje kľúče k poznaniu záhadnej minulosti aj neistej budúcnosti? Z anglického originálu A Discovery of Witches (Viking, USA) preložil Martin Štulrajter.

Dej :

Vedkyňa Diana Bishopová, ktorá je skoro denno denne zavretá v Bodleianskej knižnici sa usilovne pripravuje na výskum. Pri tejto príležitosti si z knižnice vyžiada alchymistický rukopis Ashmol 782. Diana má predkov z veľmi významného rodu čarodejníc, ona sama však na čary a mágiu samotnú zanevrela ešte ako dieťa, keď jej zomreli rodičia, za veľmi zvláštnych okolností.
Otvorením rukopisu v Oxforde  akoby Diana pritiahla pozornosť všetkých nadprirodzených bytostí. Za chrbtom jej sliedia čarodejnice, nanucujú sa jej upíri a za zadkom má samých démonov. Úplne prvý však na ňu narazí veľmi príťažlivý upír s dobrým menom. Matthew je Dianou okúzlený nielen jej vedeckou prácou a samotným spisom, no aj jej krásou, inteligenciou a odvahou. Diana rukopis ale nevedomky vracia naspäť do knižnice, no bytosti jej navzdory tomu, nedajú pokoja. Akoby tých problémov nemala na pleciach dosť, zamotáva sa do veľmi krásneho ľúbostného vzťahu s Matthewom a tým obaja porušujú hlavné pravidlo bytostí.... Ako to s nimi dopadne a čo sa v spise vlastne skrýva?

Moje pocity :

Kniha Príbeh čarodejnice je typ knihy, ktorá sa vám buď doslova vryje pod kožu alebo ju po niekoľkých stránkach odložíte. Autorka nám opisuje svet plný čarodejníc, upírov a démonov, ktorých spája jeden rukopis a všetky stvorenia, túžia vedieť čo je v ňom. Hlavná hrdinka Diana ho však úplnou náhodou otvorí, no jej nevedomosť ju oň pripraví, keďže rukopis vráti.

Pátranie po tom čo je v rukopise je rozhodne zaujímavé, hlavne keď sa do toho všetkého zamotá aj zakázaný vzťah medzi Dianou a upírom Matthewom. Obidve postavy sú vysoko inteligentné, takže vedzte, že spolovice ich rozhovorov som si musela prečítať na viac krát, pretože tie intelektuálne reči od historie po biológiu ľudského tela a štiepenie chromozómov naozaj dali zabrať. Celý dej bol maximálne prepracovaný, no autorka nezaprela svoje rečové schopnosti a práveže ich ukázala v plnej kráse, v tejto hrubej knihe s malými písmenkami. Ovplývať toľkými opismi a dokázať ich preniesť na papier a zakomponovať s dejom a povymýšlať úplne iný a originálny príbeh je dobrým plusom. No keď je toho až príliš a skoro polovicu deja sa nudíte a čakáte kedy "KEDY!!!" už konečne príde akcia, je zasa veľkým mínusom.

Sprvu som sa nevedela rozhodnúť ako túto knihu vôbec hodnotiť.... Tak som na to išla plusmi a mínusmi : Postavy majú vynikajúce charaktery. Matt mi najprv pripadal ako starší Edward ( teda viac inteligentný ak to vôbec ide :D ) a Diana zasa rozhodná žena, ktorá vie čo chce a cieľ, ktorý si zadá jednoducho musí vyjsť. Charkterovo boli výborné aj Dianine čarodejnícke tety a v neposlednom rade Matthewova matka, tú by som tam dokázala strpieť ešte dlhšie. Dej je nezvyčajný a zaujímavý ( niekedy až bizarný - no add.1 také mám ja rada a add.2 pridalo to autorke, že má až príliš veľa predstavivosti a to dobrý autor jednoducho musí mať nie? ), no ja by som odstránila pri najmenšom 200 strán, ktoré nikam neviedli a obsahovali nudné pasáže, bez ktorých by sa tá kniha určite zaobišla a naopak by jej to len pridalo.

Posledné stránky už išli jedna radosť a nechali taký otvorený koniec, že som si len pleskla rukou po čele, prečo si to nechala autorka až takto otvorené. No nevadí, aspoň sa mám prečo tešiť na druhú časť, ktorá sa mimochodom volá Shadow of Night a v angličtine vyjde niekedy v júli 2012.

Tak ako to ohodnotím? Hm....hm....hm.... Je to iné a hlavne tí, ktorí máte radi dlhočizné opisy budete viac než spokojní. Každopádne jej musím uznať, že je to dosť ale naozaj dosť prepracovaná kniha. Zaslúži si 4 mesiačiky a ja pevne dúfam, že si autorka do druhej časti vyberie eso a poučí sa z drobných chýb, pretože táto séria môže byť skutočne veľmi ale veľmi dobrá.




12 komentárov:

  1. Je to vynikajúca kniha.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. waw, je to úplne úžasná kniha. Čítam ju stále dokola :) Ale naozaj, je super, aj s tými opismi !! Vrelo odporúčam !!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uplne genialna kniha...nevedela som sa od nej odputat....vrelo odporucam a neviem sa dockat pokracovania

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je to super kniha. Teraz ju mám požičanú z knižnice.Neviete niekto kedy bude druhá časť? Alebo už je ?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aha ešte nie je. Keď som písala komentár, tak som to ešte nedočítala a aj ja mám z tej knihy také isté pocity. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja som si ju objednala aj s inými knižkami asi pred dvoma mesiacmi...všetky som mala prečítané v priebehu dvoch dní ale s touto sa trápim dva mesiace...:D keďže zbožňujem čítaniee medzitým som prečítala asi štyri ďalšie knihy...ale ako si písala stále čakám kým sa niečo stane som približne v polke..tam kde sa dostali k nemu domov ale jednoducho neviem tomu nejak prísť na chuť..nejak ju ale určite dočítam lebo všetci píšu aká je ku koncu super! :) taktiež si myslím, že tie opisy..ich je strašne veľa...a mnohých určite aj odradilo to že Diana má nad 30 tuším..ale aj tak je to celkom zaujímavé ale nedokážem hltať stránky napr tak ako pri MENE VETRA :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Túto knihu som recenzovala aj ja, ale nepáčila si tak ako tebe, presnejšie, myslím si, že celý ten ich vzťah bol postavený na hlavu *-*

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj, zháňam Čas čarodejníc v SK, nemá ju niekto na predaj
    karin.schonova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať či by niekto knihu nepredal. Bohužiaľ nikde ju neviem kúpiť, všade je vypredaná. Prosím, ozvite sa (janka.csigabi@gmail.com) ak by ju niekto predal.
    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť