streda 26. septembra 2012

RECENZIA : Iskrivá Kristin Cashore


  • originálny názov :  Bitterblue (Graceling Realm, #3)
  • počet strán : 608
  • vydané na SK : 2012 Ediposs
  • kúpiť
anotácia : Vo svete, v ktorom sa len zopár ľudí vyznačuje mimoriadnou schopnosťou známou ako obdarenie, umožnilo kráľovi Leckovi jeho obdarenie klamať tak, že mu každý bez výnimky veril. Keď sa Bitterblue stala vo veku desať rokov kráľovnou, myslela si, že vražda jej otca navždy ukončila jeho násilnícky a neľudský vplyv na celú spoločnosť.Mýlila sa.

Netrpezlivo očakávané pokračovanie bestsellerov podľa denníka New York Times, ktoré na Slovensku vyšli pod názvom Výnimočná a Ohnivá, je dokonca ešte viac „zúrivé, vznetlivé, no miestami aj zádumčivé,“ a plné romantiky.

Osemnásťročná kráľovná Bitterblue má pocit, že jej radcovia sa ju snažia príliš ochraňovať pred celým svetom, a tak začne podnikať tajné výlety z hradu. Sama a v prevlečení sa túla nočnými ulicami svojho mesta a riskuje nielen vlastný život, ale aj svoje srdce.

Iskrivú si obľúbite aj bez toho, aby ste si predtým prečítali Výnimočnú a Ohnivú. No ak ste ich nečítali, nebudete sa vedieť dočkať, kedy
tak budete môcť urobiť.

Moje pocity :

Na Iskrivú som čakala príliš dlho. Na Iskrivú som sa tešila. Iskrivú mám prečítanú a úplne ma pohltila. Na začiatok vsuvka, ako sa mi podarilo vypustiť niečo z môjho básnického čreva :D.

Knihy od Kristin Cashore sú niečím výnimočné. Majú spád, veľmi dobre sa čítajú a autorka má neskutočne dobrú predstavivosť. Keď sa raz začítate, neviete prestať. Platí to o Výnimočnej, platí to o Ohnivej a určite v neposlednej rade o Iskrivej. Otvorením knihy sa dostávame k rieke Hvozd, do tajomného hradu, kde sa autorka rozrozprávala o kráľovnej Bitterblue.
Jej výnimočný príbeh je do detailu premyslený a od pomalého začiatku, pekne nadväzuje na ostatné časti. Čo je však v knižných sériách neobvyklé, knihy majú na seba náväznosť, no v konečnom dôsledku sú písané aj ako samostatné príbehy a tým pádom nevadí, keď ste nečítali predchádzajúce knihy. Ale garantujem, že ak si prečítate ktorúkoľvek z nich samotnú, budete sa chcieť dostať aj k ostatným. Verte mi...je to jednoducho holý fakt.

Kristin Cashore je autorka s veľkým A. Nádherne opisuje scenérie, ako aj postavy, ich pocity a medzi tým zauzľuje dej. A keď si už myslíte, že hádanku máte vyriešenú, ste na veľkom omyle. Všetko je domotané a celý príbeh sa otvára veľmi pomaly a po malých kúskoch. Ako to do detailu premyslela som si uvedomila na konci celého príbehu a aj keď by som mala čakať ako to dopadne, je úplne zvláštne, že som na knihu pozerala s otvorenými ústami a poslednú kapitolu prečítala ešte raz.  

Do príbehu opäť zamiesila jednu z najsadistickejších postáv v knižnom svete a rozmotávala uzol jeho života pomocou Bitterblue. Bitterblue je jemná no zároveň silná, bojí sa pozrieť pravde do očí, ale zároveň po nej prahne. Celý príbeh akoby nehľadala pravdu len o svojom meste, ale aj o nej samotnej.
Táto kniha je ale v niečom predsa len iná. Kým v Ohnivej a Výnimočnej nebola núdza o intímne scény, v tejto knihe boli skryté do ústrania. Malo by mi to vadiť? Nie, pretože to Cashore ututľala a na konci to rozbalila v plnej paráde a veru nezaobišlo sa to bez slzy z mojej strany. Bavili ma slepé uličky, ktoré boli v príbehu (pri iných autoroch ma doslova rozčuľujú, keď chcú čitateľa zviesť z cesty), tu som si ich doslova užívala.Postavy, ktoré sa do deja dostali z predchádzajúcich kníh boli perfektným spestrením. Iskrivá vo mne zanechala všetky emócie. Bola som v napätí, bola som smutná, rozhorčená ale aj veselá. Takto sa to robí. Gratulujem Kristin!

Slovenská verzia je poriadna bichľa a je spestrená krásnymi ilustráciami. Ak si čokoľvek neviete predstaviť ( aj keď pri jej dokonalých opisoch je to skoro nemožné nevedieť si niečo predstaviť ), máte to čierne na bielom nakreslené aj s popisom. Preklad bol podľa môjho názoru pôžitkom. Braňo Bačík odviedol určite dobrú prácu. 
Všetky tri knihy od Kristin Cashore sú jednoducho nezabudnuteľné a sú to presne tie knihy, ktoré do rúk chytíte zas a znova. Príbeh Katsy, Vatry a Bitterblue sú jedinečné...


"Nikomu a ničomu nerozumiem," povedala Bitterblue skormútene. "Thiel, ako mám byť kráľovnou v tomto kráľovstve čudákov?"


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ediposs .


8 komentárov:

  1. Tak túto knihu dostanem na Vianoce! Čakám na ňu strašne dlho! A tie predošléé boli úúúchvatné
    Inak objaví sa tam aj Po, Katsa, Vatra, BRigan?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. schválne som okrem Bitterblue nepísala o žiadnej postave :D, aby nevznikol nakoniec nejaký spoiler, ale čo mysliš? Myslíš že Cashore by nás nechala bez obľúbených postáv? :)

      Odstrániť
  2. Prečo mi to robíš!!?? aach, tak strašne ti závidím! 8D
    Už sa nemôžem dočkať, kedy si ju budem môcť objednať, mohli by tie Vianoce prísť skôr, lebo dovtedy prídem o nervy 8D
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. čo ti robím? :D :D :D .... ďakujem za pochvalné slová na moju recenziu, ale popravde ja si myslím, že sa ani nedá opísať úžasnosť a prepracovanosť jej kníh... skrátka toto je jedna z mojich najobľúbenejších sérií

      Odstrániť
  3. tá kniha bola úžasná! len nedávno som ju dočítala xD inak, niekto písal, že koniec bol nejaký taký otvorený a žeby si Kristin nechávala priestor pre prípadné pokračovanie...čo si myslíš? môžme dúfať? :D ale teším sa na jej contemporary knihu, určite bude tiež super 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no musím priznať, že zadné dvierka si nechala otvorené, ale myslím si, že ďalším dielom by to už stratilo grády

      Odstrániť
  4. Ach jaj. Já vám tak moc závidím! :/ Proč my nemůžeme mít další díly.. aarg! _:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak si kúp tú slovenskú verziu. Ver mi preklad je veľmi dobrý :)

      Odstrániť